Поговоримо про правила цифрової гігієни

Сьогодні ґаджети впевнено увійшли в нашу професійну діяльність та стали майже незамінними у повсякденному житті. Адже це так зручно, коли невеликий пристрій виконує безліч функцій і є одночасно годинником, телевізором, камерою, плеєром, книгою та іншими розважальними й корисними засобами. Але разом із тим, постійне використання ґаджетів може негативно впливати на працездатність та настрій і становити потенційні загрози для здоров'я людини. Як цього уникнути? Про це і поговоримо!

Насправді ґаджети є дійсно геніальним виробом людства. Але, проводячи з ним необгрунтовано багато часу, користувачі самі провокують виникнення та розвиток «комп'ютерних» захворювань, зокрема:

  • Органів зору. Підвищена концентрація уваги користувача до екрана протягом тривалого часу призводить до сильної втоми очей. Це може стати причиною виникнення короткозорості, пошкодження сітківки, а також синдрома комп'ютерного зору, який характеризується нечітким зором на різних відстанях, біллю в області чола, почервонінням та дискомфортом очей. 
  • Органів слуху. Внаслідок прослуховування гучної музики в навушниках можна відчувати  дзвін у вухах, «приглушений» шум або  навіть втратити здатність чути.
  • Опорно-рухової системи. Останнім часом, крім хвороб суглобів та м'язів внаслідок їхньої хронічної перевтоми, досить розповсюдженим є тяжке професійне захворювання – кистьовий тунельний синдром, пов'язаний з неправильним розміщенням рук на клавіатурі.
  • Шлунково-кишкового тракту. Під час одночасного вживання їжі та користування ґаджетом організм перестає відчувати момент насичення, порушується виділення шлункового соку. Це може призвести до надмірної ваги або до відсутності апетиту.
  • Захворювання серцево-судинної системи. Електромагнітне випромінювання ґаджету може викликати головний біль, порушення кровообігу, перепади тиску.
  • Нервової системи. Дослідження показують, що при тривалому       використанні ґаджетів можуть спостерігатися зміни, схожі на наслідки черепно-мозкової травми. Є ризик розвитку вегетативної дисфункції неврастенічного та астенічного синдрому, хронічного стресу, дратівливості, швидкої стомлюваності, послаблення пам'яті та  порушення сну.
  • Психіки. За класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров'я комп'ютерну залежність, яка виявляється в зацікавленості лише комп'ютерними іграми та/або спілкуванням в Інтернеті, віднесено до небезпечних психічних розладів. 


 

Як користуватися гаджетом без шкоди для здоров'я 

Як мінімізувати негативні наслідки використання ґаджетів? Виконання простих правил допоможе уникнути втоми та зберегти фізичне й психічне здоров'я: 

  1. Дотримуйтеся закону тимчасового ліміту – не користуйтеся ґаджетом під час відпочинку, прийому їжі, фізичних занять, прогулянки на свіжом повітрі, спілкування з друзями.  
  2. Виконуйте правило «20/20/20». Воно є дуже простим – кожні 20 хвилин протягом 20 секунд потрібно переводити погляд вдалину на 20 футів (6 метрів). Також під час інтелектуальної діяльності рекомендується відпочивати протягом трьох хвилин через кожні 40 хвилин, якщо виконуєте технічну роботу – робити 15-хвилинні перерви щогодини.
  3. Не встановлюйте велику гучність на ґаджетом при прослуховуванні музики або перегляду фільму та не вимикайте відповідне попередження у смартфонах. Адже для пошкодження слуху достатньо одноразової високої інтенсивності звуку! Під час вибору навушників слід звертати увагу на шумоізоляцію, бо сторонній шум негативно впливає на слух. Варто систематично робити перерви у використанні цього пристрою, щоб забезпечити вихід вушної сірки, та хоча б один раз на тиждень протирати навушники ватним диском з водним розчином хлоргексидину.
  4. Обирайте смартфон оптимального розміру, не використовуйте незручну «мишу». Це може призвести до надмірної напруги суглобів та різкого погіршення працездатності рук. Буде корисною гімнастика, яку потрібно робити протягом п'яти хвилин щогодини або використовувати спеціальний м'ячик-антистрес. 
  5. Намагайтеся не користуватися ґаджетом перед сном. По-перше, це погіршує зір, а по-друге, світло від екрана не дає заснути. Хвилі синього світла збільшують вироблення мелатоніну – гормону, який відповідає за циркадні ритми (режим сну). Користування смартфоном вночі може призвести до безсоння та швидкої стомлюваності вдень. 
  6. За можливості використовуйте спеціальні засоби захисту зору – окуляри для роботи за комп'ютером. Їхні лінзи мають покриття, яке поглинає синє світло, зменшує яскравість зображення та підвищує його чіткість, дозволяючи не напружувати очі. Але навіть у захисних окулярах потрібно робити перерви у роботі.
  7. Рухайтеся. Тривале перебування без руху, надмірні нахили корпусу та згорблене положення викликає больові відчуття в тілі, головні болі, згорбленість та викривлення хребта. Під час використання ґаджету вам має бути зручно! Тому для роботи за комп'ютером облаштуйте ергономічне робоче місце та слідкуйте, щоб екран був розташований на рівні очей. Якщо працюєте у телефоні – тримайте його перед собою на рівні плечей, не згинайте голови, а просто опускайте очі. І не забувайте періодично робити нескладні фізичні вправи!
  8. Не поєднуйте перегляд фільму, спілкування в месенджері, ігри або роботу за комп'ютером з прийманням їжі, адже це може загрожувати переїданням. Пам'ятайте три правила травлення: потрібно розуміти, що ти споживаєш, не запивати водою їжу та ретельно жувати.
  9. Обмежте користування соцмережами до двох годин на день. Постійний перегляд дописів призводить до зациклення сприйняття інформації та перетворення її на залежність. Виникає, так званий, «вау-ефект», який створює ілюзію корисної діяльності. Аби визначити марність багатьох дій, перегляньте свої підписки: чи всі групи та розсилки дійсно знадобилися вам для реального життя?  А може цей час краще витратити фізичне навантаження та живе спілкування? Знайдіть інші захоплення та відводьте їм конкретний відрізок часу, щоб уникнути нової залежності.
  10. Дотримуйтеся правил цифрової гігієни. Дбати про безпеку в інтернеті варто так само, як і в реальному житті. Встановлюйте надійні паролі для облікових записів, не користуйтеся підозрілими сайтами, не публікуйте особисту інформацію, регулярно здійснюйте резервне копіювання та оновлення застосунків. 

А щоб запам'ятати правила було легше, можна скористатися візуалізацією (файл для завантаження):

Бажаєте дізнатися більше про збереження здоров'я під час користування ґаджетами? Долучайтеся до нашої конференції «Сучасні інтернет-ресурси в роботі вчителя: практичний аспект» та отримайте безліч корисних порад! 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter