Гаджети впевнено ввійшли в наше життя та стали його невіддільною частиною. Цифрові можливості відкривають перед учнями нові обрії, але й потребують додаткових заходів безпеки. Які сучасні технології допоможуть захистити дитину в мережі? Чи зможуть заборони убезпечити школярів від ризиків? Відповіді на ці запитання дав Артем Гордєєв під час свого виступу в межах інтернет-конференції «Безпечний інтернет для учнів та освітян».

Мозок дитини не завжди може відрізнити реальний світ від вигаданого, тому надмірне користування гаджетами може суттєво вплинути на сприйняття дійсності. Дорослі мають пояснити правила використання сучасних технологій. Нагадайте школярам про те, які небезпеки можна зустріти у вебпавутині:

  • небажаний контент;
  • небезпечні інтернет-знайомства;
  • кібербулінг;
  • кібершахрайство;
  • Інтернет- та ігрова залежність;
  • шкідливі програми.

Основні правила поведінки для дитини

Під час виступу лектор поділився 5 простими правилами безпечного поводження в інтернеті. Дотримуючись їх, учні точно не потраплять до віртуальної пастки!

1. Надавайте інформацію про себе тільки тим, кому довіряєте

Обговоріть з класом, що можна розповідати про себе та близьких, а що ні. Поясніть, чому розкривати особисту інформацію може бути небезпечно.

2. Не піддавайтеся на оману

Навчіть учнів розпізнавати ознаки фішингу, шахрайства та небезпечного сайту.  

3. Зберігайте важливу інформацію в секреті

Розкажіть, як згенерувати надійні паролі та зберігати особисту інформацію.

4. Поводьтеся ввічливо

Не слід вестися на провокації та поводитись агресивно під час спілкування з іншими. 

5. Діліться своїми сумнівами

Допоможіть школярам проводити час в інтернеті з користю. Якщо вони мають хоча б найменші сумніви щодо безпеки, слід звернутися за допомогою до дорослих. 

Функції батьківського контролю

Часом, аби впевнитися, що дитина засвоїла правила та може дбати про власну безпеку, застосовують програми батьківського контролю. Вони дозволяють наглядати за різними аспектами використовування мобільних девайсів. Розрізняють такі види батьківського контролю: 

  • Пасивний. Дозволяє обмежити час використання комп'ютера або додатку. За його допомогою можна контролювати запуск програмних продуктів та відвідування певних інтернет-ресурсів (заборона та блокування);
  • Активний. Допоможе відстежувати контент сайтів, відвідуваних дитиною, переглядати контакти, історії дзвінків і месенджерів.

Для додаткової безпеки у віртуальному середовищі можна використовувати різноманітні сервіси та програми. Ось деякі з них:

1. Google Family link

Сервіс Google Family link дозволяє створити обліковий запис для дитини до 13 років та відстежувати дії, керувати додатками та контролювати контент сайтів.

2. Сімейний доступ Apple

Налаштування сімейного доступу допомагає блокувати купівлю в iTunes Store й App Store, запобігає доступу до ненормативного контенту та забезпечує повний контроль над діями дитини в інтернеті.

Бажаєте дізнатися більше про інформаційні технології для безпеки дітей в інтернеті? Перегляньте виступ!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter