Як спланувати ефективний процес самовдосконалення

Самоосвіта та підвищення кваліфікації є обов'язковими складовими діяльності вчителя, а ефективність цього процесу залежить від систематичності та послідовності. Як зробити планування професійного розвитку максимально доступним, корисним і зрозумілим? Як досягти чудових результатів? Відповідями на ці запитання поділився Віктор Немченко у межах Всеукраїнської інтернет-конференції «Новий навчальний рік 2021-2022: нові можливості для навчання».

Проєктування свого професійного розвитку: чарівна паличка чи зайвий клопіт? 

Планування процесу самовдосконалення – це справжнє мистецтво, яке потребує додаткового часу та сил. Але воно вкрай важливе для сучасного вчителя! Моделювання стратегії професійного розвитку дозволить: 

  • окреслити мету/результати своєї роботи та визначити шляхи їх досягнення;
  • успішно поєднувати виконання норм законодавства та свого реального професійного й особистісного розвитку;
  • перетворювати освітні інновації в механізми для щоденної продуктивної роботи;
  • перевіряти свої сили, ділитися досвідом, ідеями та напрацюваннями;
  • виявляти слабкі сторони та швидко вносити корективи.

Як стати творцем власного професійного зростання? Спікер запропонував 7 ідей, що дозволять ефективно проєктувати процес саморозвитку.

1. Мати під рукою добірку онлайн-сервісів і вміти ними користуватися

Онлайн-сервіси – це чудові інструменти, завдяки яким можна не лише організувати освітній процес в будь-якому форматі. Вони дозволяють забезпечити ефективну спільну взаємодію з усіма учасниками освітнього процесу, а ще й дієво мотивують учнів до навчання! Які ресурси обрати та як ними користуватися? На сайті Освітнього проєкту «На Урок» ви знайдете велику кількість матеріалів, які допоможуть навчитися працювати із найцікавішими та найпопулярнішими ресурсами: 

Бажаєте організувати ефективну командну взаємодію? Спробуйте сервіс Trello! Він дозволить налагодити чіткий розподіл обов’язків, а також візуалізувати важливі аспекти роботи (планування та терміни виконання завдань, обмін ідеями та корисними посиланнями, контроль на кожному з етапів).

 

2. Слідкувати за актуальними новинами та новаціями в галузі освіти

Спікер порадив використовувати перевірені джерела: офіційні інформаційні сайти (МОН, УЦОЯО, ДСЯУ, Освітній омбудсмен) та міжнародні освітні сервіси та проєкти (ТЕД, edX).

А в журналі «На Урок» ви знайдете велику кількість цікавих та корисних публікацій теоретичного та практичного спрямування! Статті з оригінальними ідеями, прикладами та покроковим алгоритмом дій додадуть нових барв в освітній процес і допоможуть у професійному зростанні.

3. Налагодити комунікацію зі всіма учасниками освітнього процесу

Взаємодія з учасниками освітнього процесу є невіддільною складовою роботи вчителя. Але як забезпечити ефективну комунікацію зі школярами та їхніми батьками? Бути на одній хвилі з поколінням Z допоможуть новітні засоби:  

Чи можливо взаємодіяти з колегами з усіх куточків України? Так! Бібліотека «На Урок» – унікальне віртуальне середовище для обміну досвідом між освітянами. Тут ви знайдете безліч ідей для організації навчального процесу та позашкільних заходів. 

4. Пізнавати щось нове та розширювати світогляд

Україна – це країна дивовижних місць, унікальних традицій і легенд, які передаються від покоління до покоління. Спікер запропонував перевірені україномовні Youtube-канали, які стосуються різних аспектів навчання та всебічного розвитку людини:

А безкоштовні всеукраїнські інтернет-конкурси від «На Урок» допоможуть не лише оцінити знання школярів, а й дізнатися багато нового та цікавого. Креативні завдання здивують та вразять навіть досвідчених вчителів! 

 

5. Дбати про фізичне та психічне здоров’я

Безумовно, ефективний професійний розвиток неможливий без якісного тайм-менеджменту та відпочинку. Як досягти гармонії? Наступна добірка матеріалів «На Урок» допоможе знайти баланс між особистим життям та професійною діяльністю:

6. Пізнавати красу України та ділитися скарбами зі школярами

Як захопити учнів історією та краєзнавством? Запропонуйте дітям здійснити віртуальну екскурсію за допомогою ресурсів: 

7. Планувати свій професійний розвиток разом із «На Урок»

Чому варто навчатися разом саме з «На Урок»? Бо це дуже просто та неймовірно цікаво! Для початку ознайомтеся з планом підвищення кваліфікації на рік, напрямами та орієнтованою кількість годин. Вебінари, конференції, курси за найактуальнішими темами дозволять знайти те, що шукаєте та крокувати «в ногу з часом»! До речі, на сьогодні вже проведено 600 заходів із загальною кількістю 2000 годин! А якщо бажаєте поділитися власним досвідом – запрошуємо вас стати спікером «На Урок».

Бажаєте дізнатися більше про проєктування свого професійного розвитку? Перегляньте виступ!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter