Поговоримо про розвиток важливих навичок учителів

Що важливіше для вчителя – талант або професіоналізм? І те, і інше. Сучасний педагог має віртуозно поєднувати здібності з умінням методично «вкладати» в дітей все те, що вміє сам. Він не тільки навчає дітей, але і сам навчається протягом життя. Якими важливими навичками має володіти вчитель англійської мови? Про це і поговоримо!

1. Емоційний інтелект

Учитель не з чуток знає, що таке сильне емоційне напруження. Адже саме він відповідає за життя та здоров'я дітей, а також за те, наскільки добре учні засвоюють навчальний матеріал. А ще навіть досвідчені педагоги хвилюються перед уроком (а якщо він відкритий?). І, звісно, неабиякого ресурсу потребує вирішення конфліктних ситуацій у класі. Тож для досягнення успіху варто навчитися розуміти емоції оточення, а також турбуватися про власне психологічне здоров'я. 

2. Адаптивність

Учитель має бути гнучким і відкритим для нових ідей і знань. Саме це сприятиме вдосконаленню педагогічної майстерності. Вивчайте новітні теорії викладання та використовуйте їх у своїй практиці. Підпишіться на вітчизняні та закордонні блоги, вебсайти, форуми. Це дозволить знаходити новації, які мотивуватимуть учнів до вивчення англійської. 

3. Комунікативність

90% робочого часу вчителя присвячено комунікації з іншими людьми. Тож уміння спілкуватися з учнями, їхніми батьками, адміністрацією та колегами є вкрай важливим. Як покращити спілкування? Слід викладати свої думки просто, зрозуміло та чітко. Особливо це важливо на уроці, де необхідно розкласти інформацію по поличках, побудувати логічні ланцюжки, знайти взаємозв'язок і пояснити матеріал  якомога простіше. Погодьтеся, у вивченні англійської це дуже важливо!

4. Креативність 

Англійська мова – це тисячі слів і сотні граматичних конструкцій. Учням необхідно чимало сил і часу, щоб опанувати цей масив інформації. Як полегшити це завдання? Підійдіть до справи творчо, експериментуйте та використовуйте несподівані прийоми, які здивують дітей. 

Також будьте готовими до невідомого та цікавого. На вас може чекати робота з новими учнями, незаплановані уроки, 10 хвилин, які раптом залишилися в кінці заняття, і не тільки! Креативний учитель може знайти вихід з будь-якої ситуації та створити ефективне навчальне середовище. 

5. Уміння працювати в команді

Учитель завжди має грати в одній команді зі своїми учнями, бути на боці школярів. Це не лише позитивно позначиться на успішності, а й допоможе побудувати здорову атмосферу. Навіть коли учні геть не розуміють матеріал – не нервуйте. Згадайте, як ви самі навчалися, прощали собі граматичні помилки в тестах, забудькуватість в діалогах, відсутність асоціативної пам'яті та багато іншого. Але позначайте ці моменти та обов’язково працюйте над ними з дітьми в майбутньому.

6. Навчання non-stop

Англійська мова –  не монументальна конструкція. Вона жива, постійно змінюється, а отже, вчителю слід постійно навчатися та вдосконалювати власні знання мови. Читайте літературу в оригіналі, слухайте новини та переглядайте фільми англійською. 

7. Лідерство

Учні хочуть бачити перед собою професіонала, захопленого своєю справою, зацікавленого в роботі з ними. Учитель – це ментор, який не просто навчає, а допомагає школярам обрати правильний напрям розвитку, подає приклад і заохочує. 

А ще вчитель англійської має чудову пам'ять, розвинену за допомогою мнемотехнік та інтервального повторення. Це також сприяє підвищенню його авторитета. 

8. Новаторство

Відстежувати абсолютно всі технологічні новинки складно та не завжди справді потрібно. Але повністю ігнорувати їх неприпустимо! З потоку інновацій важливо навчитися виділяти ті цифрові інструменти, які підуть на користь учням. Обговорюйте їх із дітьми, цікавтеся їхньою думкою. Вчителі, які створюють чудові навчальні матеріали разом із учнями, дуже популярні! 

9. Уміння надихати

Надихайтеся і надихайте! Це саме те, що потрібно учням. Звичайно, всьому можна навчитися самостійно. Але тільки справжній наставник зможе навчити учнів бути відкритими для нових ідей і справді полюбити процес навчання. Допомагайте школярам розв'язувати їхні проблеми у навчанні, направляйте їх, давайте знання, які стануть у пригоді не тільки у вивченні англійської, але і в житті. 

10. Уміння «відключатися» від роботи

Давайте перерву собі й учням. Навчіться влаштовувати собі повноцінні вихідні – без дзвінків із роботи, перевірок домашніх завдань і думок щодо планів на наступний робочий тиждень.

Сучасний учитель не боїться змін і ніколи не зупиняється. Він навчає та невпинно навчається. Бажаєте дізнатися більше про вдосконалення власної професійної майстерності, отримати цікаві поради та лайфхаки для натхненної роботи з учнями? Реєструйтеся на Всеукраїнську інтернет-конференцію «Професійний розвиток учителів англійської мови»!

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter