Додаємо інтерактивності у спілкування зі школярами.

Дистанційка стала справжнім порятунком в умовах спочатку карантину, а потім і воєнного стану. Але окрім очевидних переваг вона має і певні недоліки, серед яких складнощі з організацією і проведенням опитувань. Організувати опитування всіх-всіх учнів у класі могло бути непросто і у звичайних умовах, про онлайн-уроки годі і казати! Але й цю проблему можна розв’язати.

Спробуйте Flipgrid. Це простий, зручний і, що дуже важливо, безкоштовний сайт, який дозволяє учням записувати відеовідповіді на запитання вчителя. А це зручно, швидко, цікаво та неймовірно просто!

Як це працює?

Для початку потрібно зареєструватися. Перейдіть за посиланням – відкриється головна сторінка програми. Зверніть увагу: програма англомовна, але ви можете скористатися вбудованим у браузер перекладачем. 

Натисніть кнопку «Зареєструватися» – ви перейдете на наступну сторінку, де програма запропонує зареєструватися за допомогою облікового запису Google або Microsoft. Зверніть увагу: якщо ви користуєтеся Google Classroom, Docs, Drive або Gmail, то у вас точно є обліковий запис Google, тож ви зможете зареєструватися без зайвих проблем. 

Далі Flipgrid запропонує вказати дату народження, свою країну та спільноту, із якою плануєте працювати (наприклад, старша школа). Усе, можна починати! 

Одразу після успішної реєстрації програма перенаправить вас на сторінку, де можна створювати групи. Для цього:

  • натисніть кнопку «+Group» у правому верхньому куті;
  • оберіть варіант «Create a group» у випадному списку;
  • дайте своїй групі ім’я, наприклад, 11-А;
  • визначте, хто та як може долучитися до створеної вами групи (будь-хто, хто має посилання, або лише ті, кого ви схвалюєте). 

Готово! Тепер ви можете запросити до групи інших учасників. Зверніть увагу: ви можете просто скопіювати посилання та поділитися ним, наприклад, у месенджері, а можете одразу надіслати його учням у Google Classroom або Microsoft Teams. 

У вашій новоствореній групі одразу з’явиться перша тема з робочою назвою «Hello, I am…». Але ви можете створювати нові теми, що відповідають зацікавленням та завданням, які мають розв’язувати ваші учні. Аби створити нову тему, натисніть кнопку «Topic». 

Перед вами відкриється нова сторінка, де потрібно заповнити дані про визначену вами тему. Наприклад, обираємо назву «Творчість Тараса Шевченка», а у віконце нижче вводимо запитання, на яке і мають дати відповідь учні. Наприклад, «На які періоди поділяється творчість Тараса Шевченка?». Ви можете додати до свого запитання тематичні фото, відео чи навіть стікери. Також ви одразу можете визначити, скільки має тривати відеовідповідь. А потім натисніть кнопку «Post Topic». Тема готова! 

Далі надішліть будь-яким зручним способом посилання на тему учням (не хвилюйтеся, вони можуть працювати у Flipgrid як із комп’ютера, так і зі смартфона). 

Зверніть увагу: так, школярам теж потрібно зареєструватися у Flipgrid. Або ж, якщо в них ще немає електронної пошти, ви можете просто самостійно записати імена користувачів, а потім надіслати їм код та посилання. Для цього натисніть кнопку «Редагувати групу», а на наступній сторінці клікніть по плашці «Add username instead» (тобто «Додайте ім'я користувача»). На наступній сторінці введіть у відповідні поля ім'я та прізвище учня, потім натисніть на плюсик. Коли все буде готово – збережіть зміни. 

Ідеї роботи із Flipgrid

За допомогою Flipgrid діти можуть давати відповіді на будь-які запитання: цей інструмент доречний завжди. А також ви можете використовувати сервіс для проведення цікавих активностей:

  • Знайомство. Зараз у ваших класах з’явилося багато новеньких, але якщо за умов звичайного навчання проблем із знайомством та подальшим спілкування не було, то зараз усе не так просто. Запропонуйте класу записати короткі (до хвилини) відео, у яких вони коротко розкажуть про себе, свої захоплення та вподобання.
  • Підсумки року. Чого діти навчилися за цей навчальний рік? Яким він був, що сподобалося найбільше, а чого хотілося б уникати в майбутньому?
  • Підбиття підсумків. Запропонуйте дітям розказати, що цікавого вони дізналися завдяки вивченню нової теми (буквально одним реченням). 
  • Вільна тема. Запропонуйте дітям обрати будь-яку тему, в якій вони вважають себе експертами, та поділитися своїми знаннями з іншими учнями. Поставте завдання: діти мають розкрити тему перед товаришами за півтори хвилини. 
  • Покажи, що вже знаєш. Починаєте вивчати нову тему? Запропонуйте учням подумати та записати відео, в якому вони розкажуть про те, що вже знають про нову тему та трохи пофантазувати з приводу того, про що йтиметься на уроках.
  • Інтерв'ю. Запропонуйте дітям взяти інтерв'ю в члена родини, однокласника, друга чи іншого вчителя.
  • Цікаві експерименти. Запропонуйте учням провести простий (і безпечний!) фізичний або хімічний експеримент удома, зафільмувати його та надіслати відео вам і товаришам. 
  • Тренування. Нехай діти запишуть, як вони виконують прості фізичні вправи, а вчитель прокоментує, чи все було зроблено правильно, та поставить нове завдання. 
  • Поясни. Запропонуйте дітям уявити, що їхні товариші пропустили певну навчальну тему, тож їм потрібна допомога. Нехай школярі за 1-2 хвилини спробують пояснити основні моменти.

І, звісно, діти можуть записувати, як вони декламують вірші, читають вголос, вимовляють щойно вивчені фрази з іноземної мови тощо. І це лише декілька ідей, насправді працювати із Flipgrid можна на будь-якому уроці і під час вивчення будь-якої теми! А ще Flipgrid допоможе у виховній роботі та в організації разноманітних шкільних заходів.

Flipgrid особливо сподобається учням, які трохи соромляться виступати перед публікою. Вони можуть перезаписувати відповіді, готуватися, репетирувати тощо. І, звісно, дати віподвідь зможуть усі! А не всього кілька осіб, як може бути при стандартному опитуванні. Діти вчаться бути більш відкритими, перестають боятися виступати перед іншими та говорити на камеру, не бояться висловлювати власну думку, а отже – краще розбираються в темі.

Дистанційка – час для експериментів та випробування нових цікавих підходів до навчання. Тож спробуйте!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter