Поговоримо про тенденції в освіті, на які слід звернути увагу в новому році.

2021 рік, як і попередній, пройшов під знаком змін. І багато з них, звісно, торкнулися освіти. Педагоги шукали нові підходи та рішення, застосовували нестандартні методи та цікаві прийоми. І все ж це був цікавий рік! А що нам та освіті принесе 2022 рік? Тож поговоримо про про освітні тенденції, на які слід звернути увагу просто зараз. 

Ще більше цифровізації

Дистанційне та змішане навчання продовжують переможну ходу світом. І якщо спочатку ми ставилися до них із пересторогою, то тепер багато чого змінилося. Це справжній тренд! Від простих відеолекцій, які, до речі, неабияк втомлювали учнів та не викликали захвату, педагоги перейшли до більш ефективних форматів роботи, які передбачають активну взаємодію учасників освітнього процесу. Школи все частіше використовують різноманітні онлайн-платформи для навчання, інтернет-ресурси та застосунки. І це неймовірно захопливо!

Soft skills

Роботодавці все частіше звертають увагу на так звані м'які навички – критичне мислення, креативність, уміння працювати в команді та розв'язувати проблеми. Тож якщо ми прагнемо виховати учнів успішними, то необхідно активно розвивати саме soft skills. Так-так, упевнені, що ви вже працюєте над цим! Технології розвиваються настільки стрімко, що отримані нами знання швидко втрачають актуальність. І найбільш цінними працівниками стають не ті люди, які колись багато вивчили, а ті, які вміють ефективно підлаштовуватися під нові умови, вчитися впродовж життя та знаходити нестандартні рішення. Тому вперед, до розвитку soft skills!

Сторітелінг і візуалізація

Певно, ви помічали, що вашим учням складно концентруватися та довго втримувати увагу. На жаль, це загальна тенденція: з цією проблемою зіштовхуються педагоги по всьому світу. Але це не означає, що потрібно скласти руки! Навпаки, з цим явищем можна та варто боотися. Увагу зумерів привернути непросто, але реально, і тут на допомогу прийде сторітелінг. Повноцінний сюжет, інтрига, яскрава візуалізація та блискучі монологи вчителя... Так, аби втримати увагу учнів, доведеться постаратися. Але ж результат того вартий! 

Віртуальна та доповнена реальність

Це один із найцікавіших освітніх трендів, що повністю змінює уявлення про навчальний процес. AR і VR дозволяють додати до навчання елементи гри та інтерактиву, зробити його більш наочним та, безперечно, цікавішим. А ще вони допомагають школярам:

  • із легкістю опанувати навіть дуже складні навчальні теми;
  • без проблем зосередитися на процесі навчання (закордонні педагоги радять використовувати AR і VR у роботі з дітьми, що мають СДУГ);
  • зрозуміти, як застосовувати отримані знання на практиці.

Учителі ж отримують завдяки віртуальній та доповненій реальності чудову можливість подавати складну теорію просто та цікаво, мотивувати учнів до навчання і просто зробити уроки цікавішими. Гадаєте, для використання цих технологій потрібне складне і дороге обладнання? Насправді вистачить навіть смартфона

Гейміфікація

Гейміфікація навчання знов у тренді! І це чудово, адже саме ігрові механіки неабияк мотивують учнів виконувати домашнє завдання, проходити навчальні тести, розуміти складні теми й загалом краще орієнтуватися у вивченому матеріалі. На яких уроках буде доречною гейміфікація? На будь-яких! А ще закордонні педагоги радять саме в ігровому форматі опановувати основи фінансової грамотності та розвивати критичне мислення. 

Штучний інтелект

Це не просто тренд, а один із найпопулярніших трендів! Штучний інтелект сприятиме персоналізації навчального процесу, створенню індивідуальних освітніх траєкторій, оцінюванню компетентностей здобувачів освіти та навіть зможе надавати дітям рекомендації щодо подальшого навчання. Він допоможе зробити навчальний процес інтерактивним та безпечним. Утім, не варто переживати, що штучний інтелект скоро замінить учителів! Якщо це і станеться, то через багато років.

Асинхронне навчання

Чудовий підхід, що дарує більше свободи і учням, і вчителям. Особливо в умовах дистанційного та змішаного навчання. Асинхронний режим дає школярам можливість працювати над навчальними завданнями у власному темпі. Немає необхідності намагатися з останніх сил наздогнати клас, можна спокійно приділити більше уваги темі, яка видалася складною. Втім, асинхронне навчання неможливе без самодисципліни та вміння керувати часом, тож підійде воно не всім школярам (і точно не найменшим!). Але вміння керувати освітнім процесом точно стане дітям у пригоді в майбутньому.

2022 рік дарує безліч можливостей і перспектив для роботи вчителів та навчання. Ми впевнені, що буде цікаво! 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter