Лайфхаки для всіх, хто прагне підбивати підсумки року цікаво та з користю.

Новий 2022 рік уже стукає у двері! Тож саме час підбити підсумки 2021 року й окреслити плани на майбутнє. Яким був цей рік? А про що ви мрієте? Взагалі свято Нового року нерідко сприймається як початок нової яскравої глави у книзі життя. Як зробити так, аби вона почалася радісно та казково? Маємо кілька порад!

Не картайте себе, якщо не все вдалося

Ну хто не любить на початку нового року ставити перед собою амбітні цілі? Навчитися танцювати сальсу, піднятися на Еверест, зберігати арктичний спокій за будь-яких обставин та зробити все можливе, аби всі учні класу стали відмінниками... Усе це насправді реально. Але якщо не все сталося так, як гадалося, не засмучуйтеся! У будь-якій ситуації щось може піти не так, а передбачити все просто неможливо. І пам'ятайте: якщо щось не вдалося зараз, у вас є ще безліч можливостей реалізувати задумане в майбутньому!

Не порівнюйте себе з іншими

Так, це складно! Особливо зараз, коли стрічка соцмереж так і мерехтить дописами друзів, які теж якраз підбивають підсумки року, на честь чого активно діляться неймовірними успіхами, яскравими спогадами та стильними світлинами. І тут на думку спадає чудовий варіант: відписатися від усіх! Але не варто. Просто порадійте за друзів! Головне: тільки-но закортіло порівняти себе з кимось – зупиніться (та з'їжте цукерочку)! Пам'ятайте, що порівнювати себе з більш успішними особистостями не надто конструктивно. А з менш успішними – ще гірше. Що ж робити? Надихатися прикладом інших і залишатися собою! 

А ще інколи ми применшуємо власні досягнення, тоді як варто частіше нагадувати собі про здобутки. Тож створіть власну колекцію успіхів: візьміть звичайну коробку та прикрасьте її (аплікацією, наліпками, новорічним дощиком тощо), а потім покладіть туди будь-які речі, що викликають приємні спогади. Світлини з різноманітних заходів, листівки від колег і друзів, сувеніри, грамоти тощо. Періодично відкривайте цю коробочку, аби нагадати собі, скільки цікавого та важливого сталося за рік. 

Не забувайте хвалити себе

Коли ви хвалили себе востаннє? А чи не думаєте ви часом, що не зробили нічого такого, за що варто нагородити себе хоча б приємними словами? Почекайте, але ж ви успішно провели учнів тернями дистанційного та змішаного навчання, встигли дати їм усі необхідні знання та навички. А ще ви точно вдало підвищували кваліфікацію та брали участь у різноманітних заходах. І це ми ще не згадали про особисті досягнення! 

Психологи радять вчитися помічати та святкувати навіть маленькі перемоги. Створили навчальний план на новий семестр? Записалися на курси підвищення кваліфікації? Почали опановувати нове хобі? Попередили конфлікт між учнями? Одразу ж похваліть себе! Це дуже просто, але неабияк мотивує.

Дякуйте тим, хто поруч

Інколи робоча рутина настільки захоплює нас, що ми просто забуваємо про тих, хто завжди поруч. Рідні та друзі, колеги та учні... Новий рік – чудовий привід зайвий раз подякувати їм. Цікавий факт: науковці стверджують, що почуття вдячності не просто приємне саме собою, воно ще й покращує фізичний і психологічний стан, підвищує працездатність та навіть нормалізує сон!

Напишіть своїм близьким новорічного листа вдячності. Їм буде дуже приємно! Лист може бути цілком традиційним, а можна записати відеозвернення, розробити стильний шаблон у Canva тощо. А ще цікавіше – власноруч створити яскраву листівку або презентацію. От побачите, ваші учні будуть приємно вражені, якщо отримають від вас маленькі листівочки з побажаннями та подякою за, наприклад, чудову поведінку. 

Радійте тому, що у вас є

На жаль, ми не народжуємося з виключно позитивним сприйняттям світу (хоча, певно, такі щасливчики все ж існують). Позитивний погляд на ситуацію – це навичка, яку потрібно тренувати. І починати варто з найпротішого. Сядьте, розслабтеся та дайте собі відповідь на кілька запитань:

  • Що (або хто) у вашому житті змушує вас посміхатися, радіти, відчувати натхнення та дарує сили?
  • Можливо, це ваше хобі? Якщо його немає, то що вам найбільше до душі (малювання, танці, спорт, рукоділля тощо)?
  • Можливо, це ваші рідні та друзі, діти та кохані? 
  • Можливо, це якесь особливе місце (море, ліс, озеро, гори тощо)?
  • Можливо, це щось нематеріальне (аромати, смаки, відчуття, спогади)?

Упевнені, ви пригадаєте багато чого чудового та позитивного! Аби закріпити результат, пропонуємо скористатися цікавою психологічною технікою, яка допоможе проаналізувати події року, що минає. Спробуйте якомога докладніше відповісти на наступні запитання:

  1. Із якими настроєм я завершую цей рік?
  2. Які події цього року запам'яталися мені найбільше?
  3. Чи з'явилися в мене нові корисні звички? Які?
  4. Якими особистими досягненнями ви пишаєтеся (перерахуйте)?
  5. Чи отримували ви цього року подарунки, які запам'ятаються надовго? Які?
  6. Чи доводилося вам у цьому році приймати сміливі рішення? Які?
  7. Які люди вплинули на вас найбільше?
  8. Що ви вирішили залишити в цьому році, чому більше немає місця у вашому житті?
  9. Із якими мріями ви входите в новий рік?

Як бачите, підбивати підсумки треба вміти! На щастя, це мистецтво цілком реально опанувати. Про те, як робити це з користю та лишень на позитивній ноті, ви дізнаєтеся, завітавши на вебінар Любові Цукор «Психологічна складова роботи педагога: підбиваємо підсумки з користю». Чому дійсно важливо підбивати підсумки наприкінці року? Якими техніками та прийомами скористатися? Та як не стати жертвою токсичного позитиву? Приходьте 28 грудня о 16:00 на вебінар та отримайте відповіді на всі запитання!

А щоб новий рік став активним і плідним, на свята варто як слід відпочити. І щоб відпочинок був цікавим, даруємо вам чек-лист новорічного релаксу. Користуйтеся та надихайтеся!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter