Добірка безкоштовних додатків із доповненою реальністю.

Зацікавленість учителів сучасними технологіями цілком обґрунтована: цифровізація освіти дозволяє спрощувати подачу складного матеріалу, полегшує процес запам'ятовування і мотивує дітей вчитися старанніше. І це не порожні здогадки, а факти, перевірені на практиці! 

Поговоримо з вами про одну з трендових освітніх технологій – доповнену реальність (AR – augmented reality). Це відносно новий інструмент для освіти. І хоча він не може і не має повністю замінити методи викладання, які існують багато років, але може якісно доповнити навчання: зробити його доступнішим, простішим і цікавішим.

Сучасність настільки динамічна, що іноді ми просто не встигаємо дивуватися новим технологіям та цікавинкам. Щось нове та незвичне постійно з'являється в усіх сферах нашого життя, і освіта, на щастя, не виняток! Новітніх методів та прийомів роботи настільки багато, що інколи навіть складно обрати серед них найкращий. Як зробити вибір? Для початку – дізнатися про цікаві прийоми та методи більше! А зробити це ви можете з нашого нового курсу «Ефективне навчання: інструменти для вчителя».

Коротко про AR

Чи використовували ви доповнену реальність? Ви здивуєтеся, але, скоріш за все, так. Маски в Instagram та Messenger (Facebook) – це теж AR. Це сучасна технологія, яка доповнює зображення реального світу віртуальними елементами і дає можливість взаємодіяти з ними. За допомогою технології AR віртуальні об'єкти можна інтегрувати в матеріальний світ: камера знімає реальний світ і доповнює його віртуальними об'єктами. Такі додатки працюють із тривимірними моделями, текстами, зображеннями, відео та анімацією.

AR-додатки, які можна інтегрувати в навчання

Усі AR-додатки, які ми обрали, – безкоштовні. А принцип роботи з кожним із них зрозумілий на інтуїтивному рівні. Їх можна використовувати як під час занять (наочність), так і в якості цікавого доповнення домашніх завдань. Це може бути створення історій із використанням AR-об'єктів, зйомка відео з екрана смартфона, яке можна додати у проєктну роботу або презентацію тощо. Фантазія освітян та учнів не має меж, тож творіть і доповнюйте заняття новими технологіями! 

1. Assemblr (Make 3D, Images & Text, Show in AR!)

Що це? Додаток, що дозволяє переглядати готові AR-об'єкти та створювати власні моделі для доповненої реальності. Для зручності всі елементи згруповані за категоріями: тварини, архітектура, мистецтво, мультиплікаційна анімація, герої, культура, освіта, природа, наука, технології та багато інших. Спробуйте! Цей додаток точно закохає ваших учнів у науку. 

Завантажити: Google Play, App Store.

Мова: англійська.

Як користуватися?

Для перегляду готових моделей.

  1. Завантажте додаток та на головній натисніть на кнопку «Browse content by category». 
  2. Оберіть будь-який об'єкт із каталогу і натисніть на кнокпу «view 3D» (перегляд моделі на сірому тлі) або на «view AR» (перегляд моделі у форматі доповненої реальності). Готово!

Для створення власної моделі AR. 

  1. Завантажте додаток на смартфон.
  2. Натисніть на кнопку «Profile» та зареєструйтеся в зручний для вас спосіб (через соцмережі або створіть профіль).
  3. Натисніть на віконце «Create project». Далі ви можете потренуватися створювати елементарні моделі, після чого перейти до створення більш масштабних AR-об'єктів. Інтерфейс для створення 3D-моделей зрозумілий на інтуїтивному рівні. 

2. ARLOOPA

Що це? Додаток доповненої реальності (augmented reality), який, здається, розмиває межі між реальним і віртуальним світом. Містить кейси з готовими AR-об'єктами, що об'єднані за різними категоріями: освіта, тварини, мистецтво, наука і технології, історія і культура, архітектура тощо. 

Завантажити: Google Play, App Store.

Доступно на 5 мовах: англійська, вірменська, німецька, іспанська та чеська.

Як користуватися? 

Спосіб №1. Спершу потрібно завантажити додаток на смартфон. Далі відкриваємо будь-яку з категорій, обираємо AR-об'єкт і розміщуємо його на екрані. Готово! 

Спосіб №2: 

  1. Завантажте додаток.
  2. Оберіть на сайті будь-яке зображення (http://arloopa.com/#ourmarkers).
  3. Завантажте картинку та роздрукуйте її (і кольоровому або чорно-білому варіантах). Але це не обов'язково, ви також можете сканувати зображення з екрана монітора. 
  4. Запустіть додаток і натисніть унизу віконця на кнопку «Сканер». Проскануйте вибране зображення. 

Кілька секунд для розпізнавання... і перед вами на смартфоні з'являється магія доповненої реальності! Це може бути відео, 2D-зображення, 3D-анімація. Деякі 3D-об'єкти можуть оживати при інтерактивній взаємодії з ними – реагують на ваші дотики на екрані смартфона.

3. AR Solar System

Що це? Завдяки цьому додатку вже не здається, що планети Сонячної системи – це щось далеке і недосяжне. Адже модель нашої системи учні зможуть просто побачити у себе на парті чи на підручнику. Так вивчення світу стане цікавим і захопливим! 

Завантажити: Google Play.

Мова: англійська.

Як користуватися? 

  1. Завантажте додаток на смартфон. 
  2. Натисніть на кнопку «Solar System», щоби переглянути модель Сонячної системи.
  3. Натисніть на кнопку «Planetarium», щоб ознайомитися з моделлю та короткою інформацією про кожну з планет Сонячної системи. На екрані праворуч є два повзунки, за допомогою яких можна крутити модель планети та змінювати розташування інструкції. Усе просто! 

4. TryCam AR - Cut Paste AR, Virtual Try On

Що це? Додаток, який навчить перетворювати звичайні зображення зі смартфона на елементи для доповненої реальності. Усі 2D-моделі потрібно створювати самостійно, а це дає необмежений простір для фантазії! 

Завантажити: Google Play

Мова: англійська.

Як користуватися: 

  1. Завантажте додаток на смартфон.
  2. Оберіть зображення з галереї смартфону, яке хочете перетворити в AR-об'єкт. Через декілька секунд застосунок самостійно прибере з зображення тло (Clip Drop Experience).
  3. Власноруч підкорегуйте положення AR-зображення на екрані. 
  4. Зробіть скріншот, запишіть відео з AR-об'єктом і поділіться зображенням з учнями, або завантажте його на смартфон. Готово!

5. AR 3D Animals

Що це? AR-додаток із колекцією анімованих 3D-моделей. У застосунку є 40 видів тварин. Так ви зможете перетворити свій клас на справжнісінький зоопарк. 

Завантажити: Google Play.

Мова: англійська. 

Як користуватися: 

  1. Відкрийте додаток і оберіть одну зі 40 запропонованих моделей тварин. 
  2. Оберіть місце, куди ви хочете помістити тварину (стіл, стеля, підлога тощо) і натисніть на нього.
  3. Далі ви зможете повертати тварину (одним пальцем) та змінювати масштаб (двома пальцями). 
  4. Ви можете за допомогою повзунка (праворуч на екрані) підкоригувати розміщення тварини. Готово!

Ви точно знаєте, що сучасні технології здатні зробити навчання для дітей покоління Z неймовірно цікавим та захопливим. Тож нумо використовувати доповнену реальність! Сподіваємося, що наша добірка AR-додатків теж допоможе підтримувати інтерес учнів під час занять! 

А більше про організацію ефективного навчання ви дізнаєтеся на курсі «Ефективне навчання: інструменти для вчителя». Тетяна Бондар ознайомить вас із сучасними освітніми трендами та концепціями, спрямованими на підвищення продуктивності освітнього процесу. Реєструйтеся! Буде цікаво!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter