Корисне

Чи варто додавати батьків учнів у друзі на Facebook?

Думки про те, чому батьки учнів не бажані в друзях у соціальних мережах.

Facebook та інші соціальні мережі можуть поєднувати людей, розділених океанами та горами. Це інструмент, який робить ближче рідних людей, яких з якоїсь причини розділила доля та розкидала куточками світу. Я люблю проводити час на цьому сайті, знайомитись з людьми, яких у реальності не могла б зустріти з безлічі причин. Це все добре, але я на 100% переконана, що не всіх варто додавати у друзі. Це для мене твердження, яке не підлягає оскарженню, як і те, що вчитель не має дружити у соціальних мережах з учнями та їх батьками.

І якщо з першими все більш-менш зрозуміло, то що ж не так з батьками? Начебто ж усі дорослі люди, мають розуміти один одного. Все так, якби не одне «але».

Декілька років тому я зробила помилку та почала додавати учнів та їх батьків до себе у друзі. І тут я зрозуміла, що затиснута у лещата, з’явилось враження, що за мною постійно стежать. І кожен мій запис чи слово буде використане проти мене (хоча нічого непристойного на сторінці не було). Що сталося?

  • Спершу батьки цікавились успіхами дитини, питали домашні завдання та просили пояснити складні моменти теми.
  • Далі одна з матусь написала та спитала, де я купила помаду, яка у мене на фото профілю.
  • Далі почали приходити повідомлення про те, що хтось коментує мої студентські фото (було обмеження, що це можуть робити лише друзі).
  • Далі пішли запитання із серії: «Раніше ви були на фото з хлопцем, а де він зараз? Ви вже не зустрічаєтесь? Така гарна пара…».
  • А потім сталось таке: мене почали оцінювати на основі моєї соціальної активності. Багато з публікацій обговорювались, щось засуджувалось, від пропозицій вподобати якусь групу чи підписати петицію не було відбою.

Це була остання крапка, але вибратися з такої пастки виявилось не так просто. Як пояснити людям, чому я видаляю їх із друзів? Той період у моєму житті був не надто спокійним…

Між школою та особистим життям має бути межа

Навіть у соціальних мережах.

Багато сказано про те, що вчителі не мають виставляти на публіку своє особисте життя. Не викладайте у соціальні мережі те, що не варто бачити вашим учням. Вчитель – моральний орієнтир та ідеал, так кажуть, правда? Всі чекають, що навіть за шкільними стінами освітяни невтомно підтримують усім відомі стандарти професії.

Додаєте когось у друзі – запрошуєте їх у свій дім. Хоча ваша сторінка у соціальних мережах могла б стати місцем, де можна трохи розслабитись, бути собою.

Додаючи батьків у друзі, майте на увазі:

1. Вони будуть думати, що ви насправді друзі

Стосунки між вами та батьками зміняться, зникне умовна межа між вами. Відповідно, по-дружньому, мама чи тато Оленки зможе написати вам навіть опівночі з проханням пояснити ще раз, як розв’язати той чи інший приклад. Вам же не важко, правда? Ви ж друзі.

2. У вас не стане приватного життя

Будьте готові відмовитись від свого особистого життя на догоду створення образу, що відповідає очікуванням спільноти. Навіть якщо ви не публікуєте нічого відвертого чи недоречного. Чи готові ви, щоб батьки ваших учнів все бачили? Жарти, які зрозумієте тільки ви та ваша близька подруга, політичні погляди, деталі суспільного та особистого життя, ваші плани на відпустку чи деталі стосунків. Все це прекрасний привід попліткувати про вас.

3. Вони покажуть все своїм дітям

Навіть якщо ви обрали тактику додати у друзі не учнів, а їх батьків для вирішення різних питань, то від дітей нічого не приховаєш. Самі батьки будуть показувати та обговорювати з донькою чи сином ваш новий статус чи фото профілю.

4. Ваша сторінка у Facebook може бути використана як зброя

Зараз у вас можуть бути прекрасні стосунки з батьками, дітьми, але будьте готовими, що все зміниться. Потенційно деякі моменти вашого особистого життя можуть зіграти не на вашу користь.

Уявіть собі ситуацію: ви пішли у кіно з друзями увечері, скажімо, в четвер. Виклали фото, де ви усміхнені та радісні у залі кінотеатру або поруч. А наступного дня ви ставите двійку дівчині за контрольну. Згодом її мама йде скаржитись директору, що оцінку занизили несправедливо, бо вчитель не виспався через похід в кіно (вона ж бо бачила те фото!).

Не може бути? Це реальна ситуація. Звісно, не значить, що таке трапиться саме з вами, але небезпека є.


Друзі, знайомі з Facebook дають оманливе відчуття близькості там, де має стояти профеcійна межа. Чи готові ви впускати чужих людей у свій світ, втрачаючи одне з небагатьох місць, де ви можете бути собою?

Альтернативний вихід

Чи значить це те, що ви маєте відмовитись від переваг, які дає соціальна мережа? Звісно ні! Сьогодні досить нерозумно не використовувати на свою користь можливості Facebook.

Порада: залиште свою основну сторінку закритою від стороннього ока, перегляньте налаштування приватності, хай друзями в ній будуть ваші реальні знайомі, родичі, колеги та ідейно цікаві люди. Для батьків і учнів створіть окрему спільноту або сторінку. Там ви зберігатимете свій образ вчителя, першокласного спеціаліста. Окрема сторінка для класу дозволить вам ділитися домашніми завданнями, подіями та шкільними оновленнями. Там ви й будете спілкуватися з батьками, що особливо актуально для класних керівників.

Вчителі дуже багато часу приділяють своїй професії, тому кожен заслуговує мати приватне життя. Натисніть «видалити запит» та підтримайте здорову професійну відстань.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter