Новини

Департамент освіти Києва запропонував варіанти ефективного завершення навчального року

Директорка Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради Олена Фіданян запропонувала власні варіанти завершення навчального року 2020.

Оскільки у травні багато свят, із навчання випадає два тижні. Згідно з законом «Про повну загальну середню освіту», навчальний рік «триває не менше 175 навчальних днів і закінчується не пізніше 1 липня наступного року». На думку директорки, це означає, що освітні заклади мають дотриматися норм закону та продовжити навчальний рік на кілька тижнів у червні. Це допоможе учням повністю пройти навчальну програму, нічого не скорочуючи та не ущільнюючи. Олена Фіданян зазначила, що такий варіант все ж не змінить ситуацію для випускних класів: вони не зможуть повноцінно завершити навчальний рік. 

Також вона запропонувала другий сценарій завершення навчального року: можна внести зміни до організації проведення ЗНО, а навчання трохи подовжити. У цьому випадку учні 1-10 класів повноцінно відвідуватимуть уроки під час проведення ЗНО. 

Третя пропозиція – винести вступне випробування за межі навчального року. Таким чином підготовка до ЗНО буде більш продуктивною. Зазвичай учні виснажуються від того, що починають складати шкільні випускні іспити ще до завершення вивчення шкільної програми. Директорка переконана в тому, що цей підхід потрібно змінювати.

«Якщо бути відвертими, то цього року, як і попереднього, ми взагалі не знаємо, як завершуватимемо навчання. Весь рік працюємо у змішано-дистанційному форматі. Очне навчання для нас уже як манна небесна. А ще ширяться чутки, що четверта чверть буде переведена в дистанційний формат. Можливо, як і торік, скасують ДПА в 4-х та 9-х класах і приймуть (на рівні закону) рішення про самостійний вибір випускниками – складати чи не складати ЗНО», – зауважила Олена Фіданян.

Усі ці поради не є остаточними варіантами завершення навчального року. Над цією проблемою потрібно чимало попрацювати. І насамперед це робитиме УЦОЯО. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter