Школа

«Коло вибору» – вправа для подолання конфліктів

Добірка матеріалів, створених за рекомендацією фахівців НУШ
Авторські розробки заготовок та презентації

Нова українська школа, у межах обов’язкового онлайн-курсу для вчителів початкової школи, пропонує вправу «Кола вирішення проблеми, або кола вибору». Це спосіб подолання конфліктів, які неминуче виникатимуть у школярів. Методика пропонує декілька варіантів виходу із ситуації, наприклад:

  • Домовся
  • Обговори
  • Почекай і охолонь
  • Попроси вибачення
  • Переключись на інше
  • Зупинись
  • Залиш так, як є
  • Зіграй у гру

Ці слова кріплять на круглих паперових чи фетрових заготовках та розміщують у класі (по колу, наприклад, у формі квітки). Кожен учень може використати цю вправу, коли виникає потреба. Методика містить різні формати та способи втілення. Ваші колеги вже викладають свої варіанти заготовок для «Кола вибору». Ви можете ознаймитися з ними за посиланнями, наведеними нижче.


Тема: Вправа «Коло вибору» матеріали для друку. Тема «Діти»
Автор: Прокопчук Валентина Миколаївна
Про матеріал: Вправа «Коло вибору» в даний час набуває особливої актуальності. Багато вчителів підходять до оформлення свого класу креативно і намагаються проявити індивідуальність. Можливо, комусь стане у пригоді і моє бачення такого кола вибору.


Тема: Заготовки до «Кола вибору»
Автор: Кисіль Алла Миколаївна
Про матеріал: «Корисні підказки» є одним з найулюбленіших навчальних мультфільмів учнів. Тому це «Коло вибору» створене саме на його сюжеті. А 9 секторів кола можна виготовити з кольорового паперу або фетру.


Тема: Презентація «Коло вибору». На допомогу вчителям початкових класів
Автор: Черній Алла Анатоліївна
Про матеріал: Тематична презентація «Коло вибору» створена на допомогу вчителям початкових класів для вирішення конфліктних ситуацій між дітьми. Тема присвячена домашнім улюбленцям – котикам, що сприятиме вихованню в дітей любові до тварин та всього живого.


Тема: Коло вибору для НУШ (Інтегроване навчання. Наскрізні вміння)
Автор: Несторук Оксана Вікторівна
Про матеріал: Дана розробка містить малюнки для дизайну «Кола вирішення проблеми, або кола вибору». Нова українська школа пропонує дану методику як спосіб подолання конфліктів серед учнів. Перед школярами постає вибір, яку стратегію обрати у вирішенні певної конфліктної ситуації. Варіанти виходу із ситуацій:

  • «Переключись на щось інше» – змінити тему розмови в інше більш позитивне русло.
  • «Я речення» – висловлення власної думки, емоцій, переживань.
  • «Камінь, ножиці папір» – вирішить миттєво, як поділитись іграшкою, книгою чи чимось іще. і т.д.

Картинки можна розкласти на кольорових трикутниках, які утворюють коло.


Тема: Вправа «КОЛО ВИБОРУ» (матеріали для виготовлення)
Автор: Загороднюк Ірина Сергіївна
Про матеріал: Ознайомтесь, роздрукуйте і разом із своїм класом зробіть «Коло вибору» (за матеріалами НУШ). У презентації подано декілька варіантів – оберіть ті, які Вам сподобалися! Відредагуйте і використовуйте!


Тема: Заготовки до «Кола вибору»
Автор: Яровикова Неля Олексіївна
Про матеріал: Роздруківка містить схематичні зображення для вправи «Кола вибору». Власне схему можна виготовити у вигляді квітки з різнокольоровими пелюстками. Якщо використовуєте матеріал для роботи з першокласниками, роздрукуйте його, виріжте самі або долучіть до цього дітей. Пелюстки також підготуйте зарані. Розповідайте дітям про варіанти вирішення конфліктів! Разом з учнями виготовляйте «Коло вибору» і, звичайно, активно ним користуйтесь!


Тема: Матеріали для друку «Коло вибору "Фіксики"»
Автор: Вінніцка Ірина Олександрівна
Про матеріал: Мультфільм «Фіксики» розповідає про побутове життя невеликих чоловічків, які займаються лагодженням різної техніки. Живуть вони теж в ній, харчуючись її енергією. Сюжет цієї історії дуже цікавий, тому легко притягує увагу як маленьких дітей, так вже і дорослих батьків. Почерпнути багато нової інформації – це саме те, що можна зробити, переглядаючи мультфільм. Основними персонажами є самі фіксики і їх друзі – люди.

Головними героями, фіксиками, є невелика сім'я, що складається з батьків (Папус і Мася), дітей (Сімка і Нулик), дідусі (Дедус), а також однокласників старшої дочки (Фаєр, Ігрек, Шпулі, Верта). Іноді з'являється жучок-павучок (Жучка). Завдяки персонажам учні з легкістю запам'ятають правила поведінки та спілкування.


Ви створили власні «Кола вибору»? Додавайте їх до бібліотеки сайту «На Урок», аби якомога більше людей змогло побачити їх, оцінити та використати у своїй роботі.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter