Добірка найрізноманітніших ідей, як захопливо провести час на додаткових канікулах, бавлячись снігом (досліди, малюнки, ігри, поробки).

Наче березень за календарем. І довга третя чверть навчання…  Але за вікном справжня зима, а школярі майже всієї України тішаться через додаткові тижневі канікули! За прогнозами, найближчими днями ще буде зимно, тому пропонуємо з користю використати цей час, побавившись останніми морозними днями перед відлигою.

Тож, ідей для захопливих зимових забав – безліч! І хай гаджети та девайси зачекають!

Фізичні досліди

Дослід з мильними кульками. Дивовижний і простий, майже фокус! Для його виконання знадобиться мильний розчин, соломинка і температура повітря, нижча за -6С. У такий спосіб можна спостерігати, як народжується диво – кулька не лусне, а вкриється кришталиками!  

Дослід з мильною кулькою

Виготовлення різнобарвних кольорових куль чи формочок. У цікавий спосіб можна оздобити власне подвір'я. Для цього знадобиться вода, звичайні повітряні кульки, за бажанням харчовий барвник (щоб готові льодяні грудочки вийшли різнобарвними), ну і, звичайно ж, мороз на вулиці. При цьому, якщо злити воду частково після замерзання, то можна отримати крижаний плафон.

Виготовлення кольорових льодяних кульок

Спостереження за сніжинками. Пам'ятаєте, як колись вдивлялися в маленькі сніжинки, що сідали на рукава, спостерігали, якої вони форми, як поступово тануть від тепла людського тіла. А чи знають сучасні діти та підлітки, що всі сніжинки мають різну форму? Деякі вчені навіть стверджують, що двох однакових сніжинок не існує, всі вони, хоч і трошки, але різняться! Запропонуйте разом поспостерігати за допомогою збільшувального скла за цим дивом!

Малювання

Створення сніжних 3D зображень. Завдяки особливим властивостям снігу, ним можна малювати, але при достатній вологості. Так, так, не просто паличкою по заметах, а, як-то зараз говорять, створювати 3D малюнки, наліплюючи сніг на певну поверхню.

Кольорові малюнки на снігу. Більшість дітей любить малювати, і їх подобаються саме кольорові малюнки. А як бути зі снігом? Використовуючи харчові барвники (які не шкодять навколишньому середовищу), можна додати кольорів у повсякденність. Скучили за весною? Запропонуйте оздобити намет квітами, чи розфарбувати бурульки!

 

Візерунки. Ви, мабуть, також захоплювалися створенням всіляких візерунків на щойно снігу, який щойно випав? Запропонуйте зробити напис, слід трактора, янгола з крилами чи сліди диких тварин! Дітлахам це сподобається, особливо, якщо ідея візерунку нетривіальна!

Снігові та крижані скульптури

Похідні від сніговика. Якщо спитати, що можна зробити зі снігом, який щойно випав, більшість із нас відповість: звісно ж сніговика! Ми ж радимо відійти від класичних асоціацій і запропонувати школярам творчо підійти до такої справи! Наприклад, можна зробити сніговика до гори дригом, або сніговика-рокера, або зліпити разом улюблених мультяшних героїв тощо.

Перевтілення у народи Півночі. Ваші діти знайомі з пригодами Мумі-тролей чи Петсона з Фіндусом? Пам'ятаєте, в них згадувалося про чарівні снігові ліхтарі?

Такі ліхтарики дуже поширені в скандинавських країнах, але у нас чомусь зовсім не відомі. А зробити їх дуже просто – просто укладаєте пірамідку із сніжків, а всередину ставите свічку.

Можна уявити себе лицарями та побудувати власну сніжну фортецю, чи відчути себе справжніми скульпторами, які мають презентувати макет майбутнього льодового замку перед поважним міжнародним журі...

Або запропонуйте дітлахам пограти в ескімосів і створити разом справжнє іглу, за всіма технологіями! Так, для цього потрібно витратити декілька годин, але результат цього вартий і запам'ятається, ймовірніше, на все життя!

Технологія створення ескімоського іглу

Крижаний декор та прикраси

Коли тримається морозна погода, запропонуйте дітлахам зробити яскраві фігурки, які можна використовувати, як прикраси (але тільки на вулиці) або з метою оздоблення подвір'я.

Для цього знадобляться вода, різнокольорові харчові барвники, листя, намистини, бісер, гілочки тощо, мотузка та заготівлі відповідних форм.

Щоб зробити власноруч таку прикрасу, необхідно покласти оздоблення та мотузочку (щоб потім за неї можна було повісити) у формочку, залити водою і зачекати,поки застигне на морозі.

У такий спосіб можна виготовити прикраси для дерев, крижані підвіски, свічники (для цього вловити момент, коли в заготовці вода замерзла частково і вилити її надлишок) чи, використовуючи гумові рукавички, кольорові долоньки. Вся ця краса, звісно, розтане з відлигою, але поки тримається мороз, декор буде радувати око!

Катання з гірки

Цю забавку полюбляють і діти, і дорослі майже будь-якого віку! І чим крутіша гірка, тим більше задоволення!

Не один десяток років для катання використовують санчата, лижі, а зараз набувають популярності сноуборди та льодянки! Яке ж задоволення мчати вниз на животі, задом наперед, потяжком тощо. А як бути, якщо немає традиційних засобів? Для цього можна використати матеріали з надзвичайними ковзаючими властивостями – шматок лінолеуму, пластмасову кришку, поліетиленову плівку тощо.


Зима добігає кінця, попереду останні морозні дні, а потім відлига і весняне відродження природи. А поки тривають несподівані канікули, пропонуємо надолужити час, якщо ви раптом не встигли спробувати щось нове та цікаве для себе, що можна потім згадувати до наступної зими!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter