Новини

Любомира Мандзій: найбільше змін буде для вчителів

Державний стандарт базової середньої освіти, який було затверджено Урядом 30 вересня, стане основою для реалізації реформи «Нова українська школа» в 5-9 класах. Про це було повідомлено у межах пресконференції, присвяченої презентації нового Держстандарту. 

«Затвердження та впровадження Стандарту базової середньої освіти – це продовження реалізації реформи «Нова українська школа» у 5-9 класах. Ключові компетентності та наскрізні вміння, закладені в цьому документі, базуються на найкращих практиках Євросоюзу та досвіді Фінляндії, Шотландії, Франції, Канади. До роботи над Стандартом долучилась і українська освітянська спільнота, яка брала участь у публічних консультаціях впродовж червня цього року. Підготовка до реалізації положень Стандарту вже почалась, і школярі вчитимуться за ним вже з 2022 року, коли 5-ті класи стануть частиною Нової української школи».

                                                      т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет

Документом встановлено чіткі орієнтири, за якими: 

  • учні розбудовуватимуть власні компетентності – здобуватимуть знання, розвиватимуть вміння та формуватимуть ставлення; 
  • типовий навчальний план буде варіативним – учителі саміостійно обиратимуть предмети та інтегровані курси в інтересах своїх учнів;
  • батьки зможуть відстежувати навчальний поступ своїх дітей;
  • педагоги супроводжуватимуть освітній процес, маючи при цому академічну свободу;
  • школи будуть забезпечені відповідними підручниками, посібниками та іншими ресурсами, зокрема й електронними. 

Змін буде багато, але найбільші очікують на учителів. Про це повідомила заступниця Міністра освіти і науки України Любомира Мандзій:

«Кажу чесно, і розуміємо ми всі, що найбільше змін буде для вчителів. Бо це є дуже непросто. І цей документ вимагатиме нових знань від вчителів, тобто, ми мусимо навчити вчителів використовувати оцей документ… Ми з березня наступного календарного року плануємо, власне, такий великий, масштабний, проєкт вищої кваліфікації вчителів, щодо використання Державного стандарту базової освіти».

Нагадаємо, що з 2022 року всі учні, які перейдуть у 5 клас уже працюватимуть і навчатимуться за новим державним стандартом базової середньої освіти. Основна зміна як і у початковій, так і у базовій освіті, полягає у тому, що викладачі оцінюватимуть результати навчання не лише за сумою знань, а відстежуватимуть навчальний поступ дітей

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter