Новини

Мінфін: зарплата педагога має бути конкурентною

Україна має переглянути умови оплати праці педагогічних працівників – про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев.

Ще у минулому році звучала обіцянка підвищити зарплату педагогам, а також одноразово виплатити молодим учителям матеріальну допомогу у розмірі 21 тис. грн, але після зупинення фінансування державної цільової програми «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти» це довелося відкласти на невідомий строк.

Роман Єромоличев зауважив, що система освіти потретує серйозних змін. Так, держава щороку витрачає на підготовку вчителів чималі кошти, але молоді педагоги не надто охоче дуть працювати у школи, або ж недовго там затримуються. Причина у недостатньо високій оплаті праці, складності роботи та відсутності годин навантаження на повну ставку. 

Він також наголосив, що однарозові виплати не мають ставати основою матеріального добробуту українських учителів:

«Слід переглянути умови оплати праці педагогічних працівників, зарплату яких складають посадовий оклад та численна кількість доплат і надбавок. Це стає предметом маніпуляцій, коли, наприклад, одні органи місцевого самоврядування виплачують мінімальну надбавку за престижність праці вчителям, тобто – 5%, а інші – 20-30%. Часто подібне трапляється у сусідніх громадах, де педагоги між собою спілкуються».

                                                             Заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев

Також він зазначив, що оплата праці має бути конкурентною, адже ситуація, коли середня зарплата учителя на місяць становить 12,3 тис. грн за рахунок коштів освітньої субвенції, насправді є неприпустимою. При цього Єрмоличев зауважив, що ресурсу на підвищення зарплат педагогічним працівникам у державному і місцевих бюджетах просто не вистачає, і, на жаль, просто так він не з'явиться. 

«Потрібно приймати управлінські рішення, що потребують глибокого аналізу діяльності мережі закладів освіти і цілей здійснення видатків. Для шкіл – це сфера відповідальності органів місцевого самоврядування. Погоджуюсь, що формула розподілу освітньої субвенції є дещо недосконалою. Протягом трьох років вдосконалюємо її спільно з Міністерством освіти і науки та представниками місцевого самоврядування. Проте і з боку засновників закладів загальної середньої освіти мають бути кроки назустріч щодо їх відповідальності».

                                                             Заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев

 

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter