Новини

МОН: наказ про скасування ДПА не є чинним

Наказ Департаменту освіти і науки Київської міської державної адміністрації від 3 червня 2020 року №102 «Про звільнення у 2019/2020 навчальному році від проходження державної підсумкової атестації» не є чинним і не підлягає виконанню. Про це офіційно повідомило Міністерство освіти і науки України. 

МОН обґрунтувало свою позицію, пославшися на чинне законодавство:

  1. Наказ Департаменту підлягає державній реєстрації у відповідному територіальному органі Міністерства юстиції України. Він може бути направлений до виконання лише після відповідної реєстрації та опублікування. Якщо ці вимоги не виконані, нормативно-правові акти вважаються такими, що не набрали чинності і не можуть застосуватися. Державна ж реєстрація може бути проведена лише після правової експертизи відповідного акту. 
  2. Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Чинне законодавство не наділяє ні органи державної влади, ні МОН повноваженнями для звільнення учнів від ДПА. 
  3. Відповідно до ч. 1 ст. 18 Закону України «Про повну загальну середню освіту», учні отримують документи про освіту, зокрема свідоцтво про повну загальну середню освіту, після завершення навчання за освітньою програмою та на підставі результатів річного оцінювання і державної підсумкової атестації.

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter