Новини

КМДА перевищила повноваження: коментар Любомири Мандзій

Т.в.о. міністра освіти і науки України Любомира Мандзій в ефірі програми «Мокрик по Живому» на hromadske прокоментувала наказ Наказ Департаменту освіти і науки Київської міської державної адміністрації від 3 червня 2020 року №102 «Про звільнення у 2019/2020 навчальному році від проходження державної підсумкової атестації». 

«Ідеться про повноваження та норми закону. Відповідно до закону «Про повну загальну середню освіту» державна підсумкова атестація у формі зовнішнього незалежного оцінювання відбувається за рівнем освіти, коли випускник здобуває повну загальну середню освіту».

                            т.в.о. міністра освіти і науки України Любомира Мандзій

Любомира Мандзій зауважила, що дійсно не всі хочуть йти до вищого навчального закладу, але це не означає, що складати ДПА їм не потрібно. ДПА необхідне для того, аби отримати документ про освіту. Чинне Положення про державну підсумкову атестацію передбачає дві форми ДПА: у закладі освіти (після 4 та 9 класу) і у формі ЗНО (передбачено нормою закону «Про повну загальну середню освіту»).

«Зважаючи на обставини, ми справді звільнили від державної підсумкової атестації у закладі освіти (для 4 та 9 класів), ми маємо як Міністерство на це повноваження. Але ми не маємо повноважень, для цього треба змінювати чінний закон «Про повну загальну середню освіту», лише у цьому випадку можна звільнити від державної підсумкової атестації у формі ЗНО».

                            т.в.о. міністра освіти і науки України Любомира Мандзій

Вона зауважила, що кожна посадова особа має діяти у межах своїх повноважень, тоді як КМДА, на думку Міністерства освіти і науки, вийшла за межі своїх повноважень. 

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter