Новини

МОН планує ввести ЗНО для вчителів

Міністерство науки і освіти України продовжує вводити реформи та змінювати навчальний процес. Однак на впровадженні НУШ новації не закінчуються, зміни чекають і на вчителів – вже зовсім скоро стартує пілотний проект з сертифікації педагогів. Саме він має стати спадкоємцем вже звичних атестацій. Про це повідомила Лілія Гриневич під час інтерв’ю УНІАН.

Міністерка зазначила, що різкого переходу не буде. Сертифікація розпочнеться у 2019-2020 роках, до цього ж вчителі, як і раніше, проходитимуть атестацію (нагадаємо, вона проводиться кожні 5 років). Зараз у міністерстві працюють над змінами правил та вимог до вчителів, але уже відомо, що сертифікація – це фактично ЗНО для вчителя, яке включає моніторинг його роботи.

Педагогам запропонують скласти тест у вигляді зовнішнього незалежного оцінювання, який налічує декілька частин: завдання з предмету викладання, запитання щодо методик роботи та особливостей вікової психології дітей. Відповідатиме за проведення вчительского ЗНО Державна служба оцінювання якості освіти. Після цього представники ДСЯО перевірять якість роботи педагога на місці, якими критеріями керуватимуться спеціалісти – поки невідомо.

Спочатку сертифікація буде цілком добровільною справою, а вчителі, які її успішно пройшли, отримуватимуть надбавку до заробітньої платні у розмірі 20%. До то ж, ці педагоги будуть зобов’язані ділитися з іншими вчителями власним професійним досвідом. Лілія Гриневич сподівається, що нова система покаже себе з найкращого боку:

«Коли добре відпілотуємо сертифікацію, тоді замінимо нею всю атестацію. Це не буде ні наступного року, ні через рік. Це буде так, як колись запроваджувалося ЗНО для дітей: упродовж кількох років воно було добровільним, відпрацьовувався, дуже добре налагоджувався механізм – і лише після того ми запровадили його на національному рівні».

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter