Новини

МОН: удосконалено механізм формування мережі ліцеїв

Сьогодні, 15 липня 2021 року, Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти.

«Цей закон вдосконалює правове регулювання функціонування ліцеїв та оптимізує перехідний період для трансформації мережі закладів освіти, що допоможе ефективно розпочати надання трирічної профільної середньої освіти в межах реформи “Нова українська школа”. Міністерство підтримує ці зміни і ми вдячні народним депутатам України за їх підтримку».

                                       Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет

Закон покликаний удосконалити окремі положення законів «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» стосовно забезпечення доступності повної загальної середньої освіти та трансформації мережі ЗЗСО.

Так, було виключено норму, яка обмежувала можливості для створення ліцеїв міськими радами в містах, населення яких становить менше 50 тисяч осіб. Тепер функції засновників ліцеїв можуть виконувати представницькі органи територіальних громад усіх рівнів. Навіть більше – опорні заклади освіти можуть забезпечувати здобуття не лише початкової та базової середньої освіти, а й профільної середньої.

Органи місцевого самоврядування мають до 1 вересня 2024 року затвердити плани формування ефективної мережі ЗЗСО. При цьому мають бути враховані:

  • вимоги законодавства до ліцеїв;
  • вимоги законодавства до безпечного, інклюзивного та цифрового освітнього простору;
  • демографічні показники розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць;
  • спроможності територіальних громад;
  • профілізація старшої профільної школи та необхідність охоплення на відповідній території всіх профілів навчання.

Засновники ліцеїв до 1 вересня 2027 року мають забезпечити виконання планів формування ефективної мережі закладів середньої освіти, здійснити конкурсний відбір педагогічних працівників і керівників закладів освіти тощо.

З боку Уряду в 2021-2030 роках має бути гарантовано виділення субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа». Зокрема з метою запровадження трирічної профільної середньої освіти в межах дванадцятирічної повної загальної середньої освіти.

Із 1 вересня 2027 року запроваджуються нові вимоги до започаткування та провадження освітньої діяльності комунального ліцею (за їхнє виконання відповідає засновник). Серед основних:

  • створення окремої юридичної особи;
  • функціонування не менше двох класів за трьома профілями навчання на рівні профільної середньої освіти (протягом 10-12 років навчання учнів);
  • формування безпечного, інклюзивного та цифрового освітнього середовища та створення належної матеріально-технічної бази, включаючи швидкісний Інтернет, харчування, підвезення учнів і педагогічних працівників тощо.

Також створено правові підстави для функціонування нової державної установи, що забезпечуватиме надання освітніх послуг у сфері дошкільної, повної загальної середньої та позашкільної освіти дітям, які перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я України. Це забезпечить безперервність здобуття освіти та розвиток дітей незалежно від стану їхнього здоров’я.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter