Корисні поради, які стануть у пригоді керівникам закладів освіти.

Що потрібно для мотивації учнів до навчання? Цікаві уроки, наповнені нестандартними завданнями, гарні оцінки, доброзичливі вчителі та, звісно, комфортна обстановка у школі. А що потрібно для мотивації вчителів до плідної роботи? Це одне з тих запитань, які ставить собі директор закладу освіти. Адже не є таємницею той факт, що мотивовані вчителі щасливіші та більш упевнені у собі. А ще вони краще справляються з роботою та неабияк надихають учнів.

Тож як адміністраторам мотивувати вчителів? Маємо кілька порад!

Хваліть їх

Це один із найпростіших та водночас найдієвіших способів мотивації. Коли ми робимо людині комплімент, вона відчуває, що її роботу помічають та цінують, що її компетентність визнають. Маленька таємниця: такі компліменти час від часу потрібні всім, навіть якщо людина виглядає дуже впевненою в собі. А щоб досягти максимального ефекту, похваліть учителя не наодинці (що теж дуже приємно), а прилюдно (наприклад, під час наради, у вчительскому чаті в месенджері чи перед класом). Це говорить про те, що ви задоволені роботою колеги настільки, що навіть хочете всім про це розповісти.

Будьте поруч

У директора безліч справ – цей факт навіть не варто намагатися заперечувати. Утім, одне з ваших завдань – знаходити час на те, аби поговорити зі вчителями, вислухати їхні ідеї, пропозиції, запитання чи навіть побоювання. Якщо колеги розумітимуть, що вони завжди можуть прийти до вас із будь-яким запитанням, то робоча атмосфера одразу покращиться! А щоб вам було простіше, варто одразу виділити у своєму щільному графіку час для доброзичливого спілкування з колегами. Достатньо буквально по 30 хвилин два рази на тиждень (звісно, це не стосується нагальних робочих питань, для них потрібен окремий час). Педагоги знатимуть, коли до вас можна підійти із запитаннями, і не відкладатимуть звернення.

Цікавтеся їхньою думкою та заохочуйте

І хоча директор – капітан шкільного корабля, він точно не має приймати всі рішення самостійно. Тим паче, що від них залежить комфорт усіх учасників освітнього процесу. Тож неодмінно діліться планами щодо майбутніх інновацій та запитуйте, що колеги думають з цього приводу. Можливо, в них є ідеї, які допоможуть вдосконалити початковий задум? А може, обговоривши все разом, ви зрозумієте, що варто йти зовсім іншим шляхом? Командна робота!

А ще варто заздалегідь забезпечити для вчителів можливість поділитися власними ідеями чи напрацюваннями. Звісно, не всі з них будуть блискучими, та й ви не зобов'язані реалізовувати кожну, але хто знає, які перлини вдасться віднайти! До того ж іноді лише сам факт того, що адміністрація завжди відкрита та готова вислухати нові ідеї педагогів, неабияк мотивує!

Організувати роботу закладу освіти так, шоби всі були задоволені, складно! Але саме це має зробити адміністрація. Як? Відповідь на це запитання ви можете отримати вже 28 жовтня в межах Всеукраїнської інтернет-конференції «Організація роботи закладу освіти». Поговоримо про те, як налагодити роботу школи, врахувавши потреби всіх педагогів, учнів та їхніх батьків. Буде цікаво!

Будьте уважні

Особливо в «гарячі» переіоди, як-от на початку нового навчального року, наприкінці семестру (ох уже ці нескінченні контрольні та звіти!), наприкінці року, коли від іспитів, підсумкових робіт та спілкування вже паморочиться в голові. І, звісно, під час дистанційного навчання! Покажіть колегам, що ви бачите їхню роботу та розумієте, як це складно. І якщо ви знайдете можливість на цей час відмовитися від якихось не надто обов'язкових нарад, це буде чудово.

А ще можна створити групу в соцмережі, де вчителі не обговорюватимуть робочі питання (наприклад, скільки ж триватимуть канікули та з якого числа оголосити карантин), а зможуть розповісти про свої напрацювання: викласти розробки уроків, ідеї для виховних годин чи нові педагогічні прийоми тощо. Адже так приємно отримувати фідбек і дружні поради від колег!

Додайте елемент гри

Маленький лайфхак: на початку нового навчального року створіть календар веселих та цікавих свят. Наприклад, 28 жовтня відзначають день анімації. Запропонуйте колегам цього дня порадити одне одному анімаційні фільми, від яких вони в захваті. А 9 листопада святкують день книги рекордів Гіннеса – і тут відкривається нескінченний простір для креативу. Наприклад, ви можете разом пройти тематичний тест. Буде цікаво! 

Навчальний рік триває 175 днів. І кожен із них може бути непростим. Але в наших силах додати до них радості та позитиву! Головне – працювати разом та мотивувати одне одного!

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter