Огляд курсів підвищення кваліфікації від «На Урок»

Наскрізні навички є унікальними здібностями, які дозволяють досягти успіху в різних сферах життя. Однак для педагогів вони мають особливого значення, оскільки допомагають ефективно навчати учнів і налагоджувати ефективну взаємодію з усіма учасниками освітнього процесу. Звісно, розвиток цих компетентностей вимагає багато часу та зусиль, але результат того вартий. Вони дійсно є цінною інвестицією у професійну діяльність та особистий розвиток педагогічного працівника. Як організувати процес самоосвіти у цьому напрямі?  Онлайн-курси «На Урок» від досвідчених фахівців розроблені з урахуванням сучасних освітніх тенденцій і дозволяють отримати актуальні знання та навички, необхідні для успішної реалізації поставлених завдань. Серед величезної кількості ідей та кейсів ви обов'язково знайдете матеріал, який допоможе вам удосконалити свою педагогічну майстерність.

Онлайн-курси підвищення кваліфікації за напрямом «Наскрізні навички у професійній діяльності педагога» відповідно до норм законодавства та відповідають таким уніфікованим характеристикам: 

Нормативні документи, якими регламентовано напрями навчання: 

Для кого: педагогічні та науково-педагогічні працівники, керівники закладів освіти, шкільні психологи, соціальні педагоги, вчителі-предметники, класні керівники, вчителі НУШ, вчителі початкової школи, педагоги-організатори, педагоги закладів позашкільної освіти, асистенти вчителя, вчителі, що працюють в інклюзивному класі, керівники гуртків, заступники директора, вихователі закладів дошкільної освіти.

Форма організації навчання педагогів: дистанційна. 

Засоби діагностики успішності навчання: тестові завдання, самостійна робота, виконання творчих завдань. 

Доступ до навчальних матеріалів: безкоштовний.

Документ про підвищення кваліфікації: свідоцтво, яке повністю відповідає вимогам чинного законодавства. 


 Word. Excel. Power Point: швидкий старт для новачків

Зареєструватись на курс

Word, Excel та Power Point вже стали звичними інструментами, які допомагають педагогам у багатьох аспектах їхньої роботи. Однак, чи знаєте ви про безліч секретних функцій та прихованих можливостей, які можуть значно полегшити роботу, зекономити час на виконання рутинних завдань і підвищити продуктивність діяльності? Курс Наталії Кривко «Word. Excel. Power Point: швидкий старт для новачків» допоможе вам покращити навички роботи з офісними програмами та максимально використовувати їхній потенціал.

Про курс: пропонований курс допоможе педагогам підвищити свою цифрову грамотність, зокрема в частині навичок роботи з офісними програмами. Це дозволить вам ефективніше планувати та організовувати свою роботу, створювати та обробляти навчальні матеріали, а також ефективно комунікувати з колегами та учнями. 

Структура: курс містить теоретичну, самостійну та контрольну частини й складається з таких модулів:

  • Microsoft Word. Цей модуль допоможе вам опанувати основи роботи з текстовим редактором й навчить створювати професійні та естетичні документи. Під час навчання ви дізнаєтеся про параметри стилю, які дозволяють налаштувати зовнішній вигляд тексту, навчитесь створювати різні типи списків, таблиць та графічні зображення. 
  • Microsoft Excel. Цей модуль присвячений використанню Excel для розв’язання практичних завдань. Ви дізнаєтеся про основні функції програми, а також навчитесь сортувати дані для їх аналізу,  створювати формули для обчислення та діаграми для візуального представлення інформації.
  • Microsoft Power Point. Цей модуль допоможе вам навчитись створювати презентації, які будуть вражати аудиторію та ефективно доносити вашу інформацію.

Тривалість/обсяг: 20 годин (0,67 кредиту ЄКТС). 


Виразне читання як складова професійної діяльності педагога

Зареєструватись на курс

Виразне читання є чудовим інструментом для педагогів, який допомагає ефективно доносити інформацію до аудиторії та зацікавлювати її. Крім того, цей аспект мовленнєвої діяльності має важливе значення і для школярів. Формування в учнів та учениць таких комунікативних навичок як чітка вимова, правильна інтонація та емоційне вираження допомагає їм розвивати впевненість у собі та не боятись публічних виступів. Воно також навчає працювати з текстами, розуміти їхній зміст та виділяти ключові моменти. Як опанувати мистецтво риторики? Курс Наталії Рудніцької «Виразне читання як складова професійної діяльності педагога» допоможе освітянам удосконалити відповідні навички та навчитись впливати на слухачів словом.

Про курс: пропонований курс допоможе вам розвинути риторичні здібності та навчитись чітко і переконливо висловлювати свої думки. Під час навчання ви дізнаєтесь, як правильно дихати, інтонувати, використовувати голос і жести, щоб зацікавити і захопити слухачів.  Отримані теоретичні знання та практичні навички допоможуть вам стати ефективним оратором та навчити цього учнів. 

Структура: курс містить теоретичну, самостійну та контрольну частини й складається з таких модулів:

  • Знайомство з курсом.
  • Теоретичні основи виразного читання. У цьому модулі ви дізнаєтеся про те, що таке виразне читання і які фактори впливають на його ефективність. Ви ознайомитеся з ключовими поняттями, які застосовуються в теорії виразного читання, і навчитесь використовувати їх для аналізу та оцінки власного читання.
  • Методика навчання виразного читання. У цьому модулі ви дізнаєтеся про систему методичних прийомів і засобів, які допомагають ефективно розвивати навички виразного читання. Ви ознайомитесь з основними етапами навчання та навчитесь використовувати різні прийоми для розвитку кожного компонента читання.
  • Логіка й мелодика читання. У цьому модулі ви дізнаєтеся про те, як структура тексту, логічний розвиток думки та емоційний вплив впливають на виразне читання. Ви навчитеся використовувати ці знання для створення не тільки зрозумілого, а й захопливого і емоційно збудливого читання.
  • Емоційність читання. У цьому модулі ви дізнаєтеся про те, як емоції впливають на виразне читання і навчитесь обирати та використовувати різні методи для створення емоційності читання, які будуть доречними для конкретного тексту та аудиторії.
  • Основи підготовки до публічних виступів та конкурсів. У цьому модулі ви отримаєте знання та навички, необхідні для успішних публічних виступів. Ви дізнаєтеся, як якісно підготуватися до виступу, як подолати хвилювання та справитися з критикою.

Тривалість/обсяг: 20 годин (0,67 кредиту ЄКТС)


Ефективне навчання: інструменти для вчителя

Зареєструватись на курс

Як побудувати результативну модель навчання в умовах мінливих освітніх трендів? Це питання хвилює всіх педагогів, які прагнуть постійно підвищувати якість освітнього процесу. Курс Тетяни Бондар «Ефективне навчання: інструменти для вчителя» містить інноваційні прийоми та методи роботи, які допоможуть розробити успішну стратегію навчання, що відповідає сучасним вимогам і потребам школярів. 

Про курс: пропонований курс допоможе освітянам краще розібратися із нюансами побудови ефективного навчання, ознайомитись із цікавими освітніми практиками та концепціями й зробити освітній процес продуктивнішим. 

Структура: курс містить теоретичну, самостійну та контрольну частини й складається з таких модулів:

  • Ефективно навчати(ся) ЯК: поняття та принципи. У цьому модулі ви дізнаєтесь про наукові основи ефективного навчання - як мозок обробляє інформацію, як люди сприймають нову інформацію та як емоції впливають на навчання. Також автором розглянуто сучасні освітні тренди, які допоможуть зробити навчання більш успішним.
  • ЩО розвиваємо: механіка ефективного навчання. У цьому модулі ви дізнаєтеся про те, як створити ефективну основу для навчання. Автором розглянуто дієві прийоми, які допоможуть  розвивати м'які навички, мотивувати учнів до навчання, навчати їх долати труднощі й поліпшувати пам'ять та увагу.
  • Практика ефективного навчання: методи та інструменти. У цьому модулі ви отримаєте дієві поради та  лайфхаки для продуктивної роботи. Зокрема, ви навчитесь створювати інтелект-карти, що допоможуть краще розуміти та запам'ятовувати інформацію, планувати та управляти своїм часом за допомогою тайм-менеджменту. 

Тривалість/обсяг: 24 години (0,8 кредиту ЄКТС).


Ігрові уроки контролю та узагальнення знань (на прикладі уроків географії)

Зареєструватись на курс

Чи є серед ваших учнів такі, хто з нетерпінням чекає на контрольну роботу? Впевнені, такі діти є, але більшість ставляться до цієї форми перевірки знань без ентузіазму, а дехто навіть відчуває страх. Проте ви можете переконати учнів, що такий урок може бути не нудним та суворим, а активним і дуже цікавим! А як зробити його саме таким, ви дізнаєтеся із курсу Дарʼї Демчук-Маригіної «Ігрові уроки контролю та узагальнення знань (на прикладі уроків географії)».

Про курс: курс буде корисним для всіх вчителів, які прагнуть впроваджувати сучасні освітні практики та покращувати якість освітнього процесу. У ньому ви знайдете все, що потрібно для проведення цікавих і ефективних занять - ідеї для уроків контролю та узагальнення і покрокові інструкції з їх організації. А ще ви дізнаєтесь про досвід інших вчителів, які вже застосовували ігрові прийоми на своїх уроках.

Структура: курс містить теоретичну, самостійну та контрольну частини й складається з таких модулів:

  • Командні контрольні роботи. Особливості проведення та методика організації. Командні контрольні роботи - це чудовий спосіб перевірити знання учнів та розвинути їхні навички співпраці та комунікації. Однак, щоби вони були успішними, їх потрібно правильно організувати. У цьому модулі ви дізнаєтеся про різні види командних контрольних робіт та секрети їх проведення, які допоможуть не лише справедливо та об'єктивно оцінити знання, а й зробити перевірку знань цікавою та захопливою для учнів.
  • Ігрове індивідуальне оцінювання під час узагальнювальних робіт із географії. У цьому модулі ви дізнаєтеся, як використовувати ігрові елементи для індивідуального оцінювання учнів. 
  • Туристично-краєзнавча робота та уроки-узагальнення з географії. Під час навчання ви дізнаєтесь, як перетворити матеріали туристично-краєзнавчої роботи на основу для цікавих і захопливих уроків узагальнення. Атворка продемонструє різні види завдань і вправ, які можна використовувати для інтеграції туристично-краєзнавчої роботи в навчальний процес.

Тривалість/обсяг: 20 годин (0,67 кредиту ЄКТС).


Комунікативна компетентність учасників освітнього процесу: практичний підхід до формування навички ХХІ століття

Зареєструватись на курс

Уміння спілкуватися та ефективно налагоджувати взаємодію з іншими людьми є однією з найважливіших компетентностей в сучасному світі. Ця навичка допомагає нам досягати цілей, будувати міцні відносини та жити повноцінним життям. Як навчитись забезпечувати конструктивну комунікацію з учасниками освітнього процесу та безболісно долати комунікативні бар'єри? Відповіді на ці та багато інших запитань ви знайдете у курсі Людмили Ющенко «Комунікативна компетентність учасників освітнього процесу: практичний підхід до формування навички ХХІ століття».

Про курс: пропонований курс допоможе вам стати більш ефективним педагогом та організувати успішну роботу з розвитку комунікативної компетентності учнів. Він містить добірку перевірених методик і цінних порад, які допоможуть вам створити в класі атмосферу взаєморозуміння та співпраці, а також навчити школярів ефективно взаємодіяти. 

Структура: курс містить теоретичну, самостійну та контрольну частини й складається з таких модулів:

  • Комунікативна компетентність як ефективний інструмент у професійній діяльності педагога. Під час навчання ви покращите знання про засади формування комунікативної компетентності, навчитесь розуміти та аналізувати комунікативні процеси. Авторка надасть корисні поради щодо вибору ефективного стилю та моделі спілкування, налагодження контактів із різними типами співрозмовників і подолання бар’єрів, які виникають на шляху до ефективної комунікації.
  • Ключові засади формування комунікативної компетентності дитини. Цей модуль присвячений основам формування комунікативної компетентності школярів, формам організації роботи з ними та інноваційним технологіям навчання, які можна використовувати для її розвитку. 
  • Принципи ефективного спілкування: комунікативний практикум. У цьому модулі ви отримаєте можливість відпрацювати на практиці основні принципи ефективного спілкування. На вас чекають цікаві вправи та практичні завдання, які допоможуть розвинути навички ефективної комунікації.

Тривалість/обсяг: 24 години (0,8 кредиту ЄКТС).


Медіаграмотність та критичне мислення: від теорії до практики

Зареєструватись на курс

У сучасному світі, де інформація стає все більш доступною, а її якість – все менш очевидною, вміння критично мислити та аналізувати медіаконтент набуває особливої ваги. Воно допомагає нам відрізнити правду від фейків, формувати власну думку та ухвалювати обґрунтовані рішення. Тож беззаперечно, що навчання учнів критичного мислення та медіаграмотності – це цінна інвестиція в їхнє майбутнє. Курс Інни Іванової «Медіаграмотність та критичне мислення: від теорії до практики» допоможе навчитись використовувати ефективні стратегії критичного мислення під час роботи з медіа та  протистояти дезінформації.

Про курс: пропонований курс розроблений для освітян, які прагнуть допомогти своїм учням розвинути необхідні навички для безпечної та ефективної навігації у сучасному медіапросторі. Він є повноцінним інструментом для розвитку медіаграмотності та навичок критичного мислення, оскільки забезпечує поєднання теоретичних знань, практичних інструментів, готових сценаріїв та прийомів для аналізу медіатекстів і створення якісних власних медіапродуктів.

Структура: курс містить теоретичну, самостійну та контрольну частини й складається з таких модулів:

  • Що треба знати вчителю про медіаосвіту. У цьому модулі ви дізнаєтесь про основні засади медіаосвіти, яка є важливою складовою сучасної освіти. Авторкою курсу розглянуто концепцію впровадження медіаосвіти в Україні, а також надано практичні поради щодо використання медіаосвітніх підходів у роботі вчителя. 
  • Навчальні програми НУШ-1, НУШ-2: про змістову лінію «Досліджуємо медіа» та застосування навичок медіаграмотності у вивченні інших предметів (галузей). У цьому модулі авторка розповідає про те, які цілі та завдання має ця лінія, які ключові поняття та компетентності вона формує, а також як вона реалізується у навчальних програмах.
  • Формуємо в учнів медіаграмотність: перші практичні кроки. У цьому модулі ви отримаєте практичні інструменти для розвитку медіаграмотності учнів. Ви навчитеся проводити цікаві вправи, які допоможуть розвивати навички критичного мислення, аналізувати медіатексти та створювати власні медіапродукти.
  • Як сформувати в учня уявлення про медіапростір. У цьому модулі авторка розповість, як сформувати в учнів розуміння медіапростору. Вона поділиться з вами практичними порадами, які допоможуть у доступному та цікавому форматі пояснити школярам, як медіаграмотність допоможе їм у житті та навчанні.
  • Реалізація змістової лінії «Досліджуємо медіа»: практичні поради. У цьому модулі ви дізнаєтеся про ефективні прийоми дослідження та аналізу медіаінформації. Ви навчитесь використовувати ці прийоми на практиці, щоби допомогти учням навчитися критично мислити та аналізувати медіатексти.
  • Фейки та фактчекінг: не довіряй! Перевіряй! У цьому модулі ви отримаєте знання та навички, необхідні для того, щоб розпізнавати та перевіряти фейкові новини. Ви навчитеся аналізувати медіатексти щоб виявляти ознаки дезінформації, а також використовувати інструменти фактчекінгу.

Тривалість/обсяг: 20 години (0,67 кредиту ЄКТС).


Ненасильницький підхід у навчанні та вихованні

Зареєструватись на курс

Чи завжди нам вдається спілкуватися спокійно та виважено? Чи завжди ми розуміємо співрозмовника? На жаль, ні. Часом ми не чуємо одне одного, не зважаємо на почуття інших, що може призвести до непорозумінь, конфліктів та навіть насильства. Як налагодити ефективну комунікацію, засновану на повазі, розумінні та співчутті? Пройшовши курс Вікторії Преображенської та Юлії Колесник «Ненасильницький підхід у навчанні та вихованні», ви навчитесь співпрацювати та знаходити найкращі рішення навіть у складних ситуаціях. 

Про курс: цей курс буде корисним для всіх освітян, які прагнуть до створення безпечного освітнього простору, заснованого на взаєморозумінні та емпатії. Теоретичні матеріали курсу допоможуть вам розібратися в основах ненасильницького спілкування, а практичний інструментарій - розвинути навички співпраці та розв’язання конфліктів.

Структура: курс містить теоретичну, самостійну та контрольну частини й складається з таких модулів:

  • Мова серця. У цьому модулі авторками розглянуто основні компоненти, принципи та техніки ненасильницького спілкування. Під час навчання ви дізнаєтесь, яку роль воно відіграє у побудові міцних стосунків та як може допомогти у розв’язанні конфліктів.
  • 4 кроки ненасильницького спілкування. У цьому модулі ви дізнаєтеся про чотири кроки ненасильницького спілкування: спостереження, почуття, потреби, прохання. Ви навчитеся застосовувати їх у своїй комунікації, висловлювати свої почуття та потреби конструктивно і без звинувачень. 
  • Співчутливий зв'язок з собою та іншими. У цьому модулі ви навчитеся налагоджувати співчутливі стосунки з учнями та їхніми батьками. Ви дізнаєтеся, як розуміти та приймати емоції інших, а також як спілкуватися на основі співчуття та взаємоповаги.
  • Використання ненасильницького підходу в навчанні та вихованні. У цьому модулі авторками розглянуто різні ситуації, які можуть виникнути в освітньому процесі. Під час навчання ви дізнаєтесь, як розпізнавати типову поведінку учнів та реагувати на неї таким чином, щоб зберегти стосунки та досягти бажаного результату. Отримані практичні навички допоможуть вам налагодити ефективну комунікацію з школярами та їхніми батьками, розв’язувати конфлікти та мотивувати до навчання.  

Тривалість/обсяг: 24 години (0,8 кредиту ЄКТС). 


Педагогіка довіри

Зареєструватись на курс

Досягнення успіхів у навчанні залежить від багатьох факторів, але одним із найважливіших є довірливі та дружні взаємини між усіма учасниками освітнього процесу. Як створити позитивний мікроклімат у класному колективі? Авторський курс Ганни Сукачової «Педагогіка довіри» допоможе вам створити атмосферу безпеки та підтримки, в якій учні зможуть повноцінно розвиватися та навчатися.

Про курс: пропонований курс є цінним ресурсом для всіх педагогів, які прагнуть створити позитивний клімат і відчуття взаємопідтримки в учнівських колективах. Курс містить ефективні стратегії педагогічного спілкування, які можна використовувати у різних ситуаціях, практичні прийоми та інструменти для створення комфортної та безпечної атмосфери в освітньому середовищі. 

Структура: курс містить теоретичну, самостійну та контрольну частини й складається з таких модулів:

  • Педагогіка довіри: поняття та принципи. Перший модуль курсу присвячений висвітленню поняття «педагогіка довіри» та соціально-педагогічних чинників, що впливають на її формування.
  • Педагогіка довіри: прийоми та інструменти. У другому модулі курсу ви навчитеся застосовувати цікаві методи роботи, які допоможуть створити атмосферу довіри та взаєморозуміння в класі навіть у складних ситуаціях. 
  • Педагогіка довіри: обираємо стратегію. Під час навчання ви ознайомитесь з різними підходами до формування довіри та дізнаєтеся, як вибрати той, що найбільше відповідає вашим цінностям та стилю викладання. 

Тривалість/обсяг: 20 годин (0,67 кредиту ЄКТС). 


Підвищення кваліфікації та професійне зростання освітян: шляхи і можливості

Зареєструватись на курс

Як побудувати ефективну траєкторію професійного зростання з урахуванням сучасних вимог? Курс «Підвищення кваліфікації та професійне зростання освітян: шляхи і можливості» від команди Освітнього проекту «На Урок» надасть відповіді на багато запитань, що стосуються роботи педагога в міжатестаційний період. Автори курсу – Любов Цукор, Віктор Немченко та Ганна Сукачова – допоможуть вам правильно зрозуміти законодавчі вимоги, опанувати сучасні способи самопрезентації та ознайомлять з цікавими і корисними ресурсами для професійного розвитку.

Про курс: пропонований курс допоможе вам удосконалити свої професійні компетенції та створити власний професійний бренд. Він  містить теоретичні та практичні матеріали, які допоможуть зрозуміти основні принципи дистанційного навчання дорослих та взаємодії із суб’єктами підвищення кваліфікації. Під час навчання ви зможете переглянути відеоматеріали, додаткові джерела та обговорити інформацію з авторами та іншими учасниками курсу.

Структура: курс містить теоретичну, самостійну та контрольну частини й складається з таких модулів: 

  • Побудова траєкторії професійного зростання освітян. У цьому модулі ви дізнаєтесь про теоретичні засади професійного розвитку педагогічних працівників закладів освіти різних типів. Ви отримаєте дієві поради та цікаві ідеї щодо розробки та реалізації проєкту індивідуального підвищення кваліфікації.
  • Дистанційне навчання і підвищення кваліфікації вчителів.  У цьому модулі ви дізнаєтесь про відповідність дистанційного навчання дорослих сучасному законодавству, навчитесь оцінювати його  ефективність й визначати, чи відповідає воно вашим потребам. 
  • Підвищення кваліфікації та дистанційне навчання освітян: можливості Освітнього проекту «На Урок». У цьому модулі ви дізнаєтесь про різноманітні освітні продукти «На Урок», які допоможуть вам підвищити професійні компетенції у зручний час та у комфортних умовах. 

Тривалість/обсяг: 30 годин (1 кредит ЄКТС). 


Учительство нової формації: початкова та середня освіта в системі НУШ

Зареєструватись на курс

Як розробити стратегію реалізації реформи НУШ у закладі освіти та перебудувати свою педагогічну діяльність відповідно до нових вимог? Що допоможе налаштуватися на роботу в нових реаліях? Відповіді на ці та багато інших запитань ви отримаєте, пройшовши курс Артема Горобця «Учительство нової формації: початкова та середня освіта в системі НУШ».

Про курс: цей курс є ґрунтовним джерелом знань та навичок, необхідних для формування вчительства нової формації. Він містить різноманітні навчальні матеріали, практичні завдання та кейси, які допоможуть педагогам зрозуміти основи НУШ, розробити власні освітні проєкти та формувати ключові компетентності випускників НУШ.

Структура: курс містить теоретичну, самостійну та контрольну частини й складається з таких модулів: 

  • Нова українська школа: компоненти, компетентності, компетентнісний підхід, стандарти освіти. 
  • Трансформація педагогічної діяльності сучасного вчительства, або 12 кроків до НУШ. 
  • Нові підходи до системи оцінювання учнівства. 
  • Академічна доброчесність внутрішніх освітніх стейкхолдерів. 
  • Лайфхаки створення недискримінаційного освітнього контенту. 

Під час навчання ви підвищите свою професійну компетентність у таких сферах як реформа української школи, модернізація змісту освіти та компетентнісне особистісно орієнтоване навчання. Ви також навчитеся впроваджувати нові підходи до оцінювання, розпізнавати порушення академічної недоброчесності та ідентифікувати дискримінацію в освітньому середовищі.

Тривалість/обсяг: 30 годин (1 кредит ЄКТС).

 

Як відбувається навчання? Зручно та просто! Оберіть курс відповідно до ваших інтересів і потреб (для цього можна скористатись фільтром), зареєструйтеся та ознайомтеся з програмою підвищення кваліфікації. Кожний зареєстрований учасник має повний доступ до всіх матеріалів, можливість самостійно обирати кількість часу на навчання і стежити за власним прогресом. Ви також можете ставити запитання автору та спілкуватися у чаті. 

Наша команда щиро бажає вам високих професійних досягнень та запрошує стати учасником творення нового освітнього простору разом із «На Урок»!  

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter