Здається, що вже всі знають, що таке адвент-календарі. Це спеціальні календарі, що показують, скільки днів лишилося до Різдва. Кожного дня потрібно відкривати одну комірку, де ховається маленький подаруночок. І це насправді чудова забавка, надзвичайно милий подарунок та неймовірно корисний навчальний інструмент. І якщо ви думали, що використовувати його можна лише раз на рік, то насправді це не так. Працювати з адвент-календарями цілком реально впродовж усього року. Ми зібрали для вас кілька ідей застосування цього креативного інструмента на уроках.

Підготуватися до інших свят і памʼятних дат

Так, Різдво, безумовно, найчарівніше свято року. Але існує чимало інших чудових свят, які ми з нетерпінням чекаємо. Наприклад, Великдень, День матері, День усіх закоханих тощо. Або ж тих, які ми шануємо, які є надзвичайно важливими для країни, як День захисників і захисниць України, День Гідності і Свободи, День пам’яті та примирення тощо. Ці свята та дати мають певну історію, без розуміння якої складно осягнути їхній сенс. І от тут може прийти на допомогу адвент-календар. Звісно, не обовʼязково робити його на цілий місяць, достатньо буде і тижня. Але якщо в кожен день-комірку ви заховаєте цікаву інформацію чи завдання, то це точно піде на користь.

Зробити заняття цікавішими

Тематичний адвент-календар допоможе зробити навіть найнуднішу та найскладнішу тему цікавою та захопливою. Скільки днів відведено для опанування теми – стільки має бути і комірок із цікавими завданням. Наприклад, для уроків математики це можуть бути головоломки або задачі, для фізики та хімії – різноманітні експерименти і досліди, для географії – цікаві факти (яких немає у підручниках) про країни / континенти / океани тощо.

Розвивати креативного мислення

Влаштуйте марафон креативності. Створіть простий адвент-календар на 5-7 днів (не більше, адже ми маємо розвивати креативне мислення дітей, а не втомити їх), і підготуйте цікаве завдання для розвитку креативності на кожен із цих днів. Відкриваючи комірку, діти отримують неочікуване завдання, із яким мають впоратися за певний час. Наприклад, створити бриколаж чи написати коротенький віршик, розвʼязати проблемну ситуацію (звісно, нестандартно!) та робити фантастичні припущення у типовій ситуації тощо.

Створити літературний календар

Такий адвент-календар ви зможете поступово відкривати впродовж усього навчального року. Але в комірці має бути не просто назва твору, а додаткова цікава інформація, а також активності, які стимулюватимуть читання й обговорення книг та оповідань. Наприклад, творчі завдання, зокрема створення колажів, читацьких щоденників, фейсбук-сторінок для літературних героїв, написання творів від особи одного з героїв, створення альтернативного закінчення тощо.

Можна створити календар, присвячений одній книзі. Але в такому разі варто розділити її на рівні частини і відвести кожній із них по комірці, які учні зможуть відкривати щодня.

Спробувати зворотний адвент-календар

Якщо ми говоримо про традиційний адвент-календар, то там у кожній комірці на нас чекає приємний подарунок. Але якщо ви бажаєте розвивати в учнях емпатію та співчуття, радимо спробувати так званий «зворотний» адвент-календар.

Для початку поговоріть із дітьми про важливість співпереживання та про те, як кожна людина може зробити світ трохи кращим. Які прості дії може зробити кожен, аби допомогти людям чи тваринам, що нас оточують? В один день створювати листівки та малюнки для військових, в інший – нагодувати бездомних тварин, потім – зробити годівнички для птахів, потім – оголосити збір речей для вимушених переселенців, потім – прибрати пластик у своєму дворі тощо. 

Додайте елемент змагання: наприклад, учні можуть отримувати нагороди чи додаткові бали за успішне виконання завдань із адвент-календаря. Це лишень додаст мотивації. Зрештою, за допомогою адвент-календаря можна відраховувати дні до довгоочікуваних літніх канікул, щоденно відкриваючи одну комірку із цікавими завданнями. 

Аби створювати календарі для різноманітних заходів було простіше, спробуйте скористатися різноманітними онлайн-інструментами. Якими саме? Про це поговоримо 4 березня о 18:00 на вебінарі Олени Єрьоменко «Адвент-календар онлайн як засіб організації освітнього процесу». Буде цікаво, тож долучайтеся!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter