Огляд добірки статей «На Урок»

Професійна діяльність вчителя не обмежується лише викладанням навчальних предметів, а охоплює безліч функцій. Їх виконання вимагає високого рівня педагогічної майстерності, емоційної та психологічної стійкості, гнучкості та емпатії. А в умовах війни, коли освітній процес зазнає постійних змін, до цих цінних якостей додались здатність адаптуватись до нових реалій та вміння працювати в умовах невизначеності. Тож ми підготували добірку наших матеріалів, які допоможуть педагогам визначити пріоритетні напрями роботи та забезпечити їх ефективність у 2024/2025 навчальному році.


Як організувати успішний старт 2024/2025 навчального року? Як адаптувати освітній процес до нових реалій? Саме цій темі присвячені наші серпневі Всеукраїнські інтернет-конференції:

7 клас НУШ: організація навчального процесу (15.08.2024), яку ви можете переглянути у запису;

Навчальний рік 2024/205: підготовка до освітнього процесу (21.08.–22.08.2024).

Під час етерів ми обговоримо актуальні проблеми та окреслимо перспективи розвитку освіти, поділимося з вами перевіреними практиками та інноваційними методиками, що допоможуть урізноманітнити навчання. 


Реалізація Держстандарту

Розуміння засад та ключових компонентів Держстандарту є важливою теоретичною базою організації всього освітнього процесу. Адже цим фундаментальним документом визначено структуру та зміст базової середньої освіти, обсяг навчального навантаження й вимоги до обов’язкових результатів навчання учнів. Також згідно з ним навчання школярів у середній школі ділиться на 2 етапи - адаптаційний цикл та цикл базового предметного навчання. У статті «7 клас НУШ: огляд та розбір кожної освітньої галузі Держстандарту» ми підготували вибірковий огляд найважливіших складових усіх 9 освітніх галузей. Ці знання допоможуть педагогам створити ефективну систему навчання, яка відповідатиме сучасним вимогам.


Виконання навчального плану

Наказом МОН від 09.08.2024 №1120 затверджено нову редакцію Типової освітньої програми для 5 - 9 класів закладів загальної середньої освіти. Цей документ є ключовим для організації освітнього процесу, адже він містить комплекс головних освітніх компонентів. Він окреслює підходи до розроблення освітніх програм закладів освіти, визначає вимоги до здобувачів освіти та обсяг навчального  навантаження, містить рекомендовані форми організації освітнього процесу та опис інструментарію оцінювання. У статті «Складаємо освітню програму та навчальний план для 5-9 класів НУШ за новими вимогами» ми підготували вибірковий огляд Типової освітньої програми та розглянули Типовий навчальний план для класів з українською мовою навчання.


Реалізація різних форм здобуття освіти

Через бойові дії на території нашої країни та окупацію деяких регіонів кількість учнів, які позбавлені можливості навчатись у звичному форматі, значно збільшилась. Тож здобуття освіти школярів за індивідуальною чи дистанційною формами навчання набуло надзвичайної актуальності, а у деяких випадках воно є єдиним можливим варіантом. Аби допомогти освітянам налагодити ефективний освітній процес у будь-яких умовах відповідно до норм законодавства, ми підготували декілька матеріалів:

Зауважити! У липні 2024 року МОН запропонувало для громадського обговорення проєкт наказу «Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства освіти і науки України». Цим проєктом передбачається внести зміни до низки надзвичайно важливих документів, зокрема до Положень про індивідуальну та дистанційну форми здобуття повної загальної середньої освіти. У статті «Право на освіту: огляд неоднозначних ініціатив МОН» ми звернули увагу на ключові нововведення, які матимуть значний вплив на організацію освітнього процесу у разі затвердження цього документа.


Оцінювання результатів навчання та оформлення Свідоцтва досягнень учнів

Наказом МОН від 02.08.2024 №1093 скасовано наказ МОН від 01.04.2022 №289 та затверджено рекомендації щодо оцінювання результатів навчання учнів 5-9 класів НУШ. І цей документ містить чимало нововведень! У статті «Оцінювання результатів навчання та оформлення Свідоцтва досягнень учнів 5-9 класів НУШ: нові вимоги та підходи» ми підготували вибірковий огляд цього наказу. А у цих матеріалах ми запропонували безліч цікавих ідей для перевірки знань школярів: 


Інклюзивне навчання

Інклюзивне навчання є особливою системою надання освітніх послуг, яка потребує від освітян створення належних умов, що сприяють розвитку особистості та інтеграції учнів із ООП у соціумі. Наша команда намагається максимально охопити всі напрями цієї роботи, тому ми систематично публікуємо матеріали, в яких розглядаємо законодавчу базу та надаємо поради щодо вдосконалення освітнього процесу. Тож перед початком навчального року пропонуємо вам опрацювати такі статті: 


Розвиток компетентностей учнів

Компетентнісне навчання – це не просто модний освітній тренд. Це філософія освіти, яка ґрунтується на принципово новому розумінні цілей та завдань освітнього процесу. На відміну від традиційного підходу, який орієнтувався на засвоєння знань, воно ставить за мету навчити учнів використовувати ці знання для досягнення успіху в житті. У статті «5 інструментів для розвитку компетентностей учнів НУШ» ми підготували декілька стратегій та підходів, які допоможуть формувати ці дорогоцінні навичку у цікавий та невимушений спосіб. А у статті «6 кроків до впровадження компетентнісного підходу» ми запропонували декілька порад для вчителів щодо планування власної роботи у цьому напрямі.


Підвищення якості уроку

Ефективність уроку залежить від багатьох факторів, критеріїв і показників. Серед них – використання різноманітних методів і прийомів для забезпечення належного засвоєння матеріалу та розвитку різних типів мислення учнів, визначення чіткої мети та критеріїв оцінювання, організація конструктивної взаємодії, яка розвиває їхню ініціативність та впевненість. І цей перелік можна продовжувати та продовжувати. Наша команда підготувала декілька матеріалів, які допоможуть урізноманітнити проведення офлайн та онлайн-уроків та заохочуватимуть школярів до плідної роботи:

А у цих статтях  ми підготували декілька ідей для викладання предметів різних освітніх галузей, які неодмінно зацікавлять школярів:

Мовно-літературна освітня галузь:

Природнича освітня галузь:

Математична освітня галузь:

Мистецька освітня галузь:

Громадянська та історична освітня галузь


Формування академічної доброчесності учнів

Забезпечення академічної доброчесності у сфері загальної середньої освіти регламентується ст.42 Закону України «Про освіту», ст 43. Закону України «Про повну загальну середню освіту» та іншими спеціальними законами. Аби допомогти освітянам організувати цілеспрямовану та ефективну роботу з семикласниками у цьому напрямі, ми підготували статтю «Навчаємо учнів академічної доброчесності: від теорії до практики», в якій зробили огляд вищезазначених документів та систематизували їх за окремими аспектами. А у статті «5 порад для впровадження принципів академічної доброчесності у класі»  ми підготували декілька ідей, які допоможуть сформувати культуру етичних норм і правил.

Поява «розумного» чат-бота, який здатний допомагати учням виконувати навчальні завдання (а іноді й замість них), викликало занепокоєння освітян. У статті «Штучний інтелект змінює все: як зберегти академічну доброчесність в епоху новітніх технологій» ми підготували декілька порад, які допоможуть запобігати недоброчесній поведінці школярів. 


Психологічна підтримка учасникам освітнього процесу

Вдосконалення компетенцій щодо надання психологічної підтримки учасникам освітнього процесу включено до обов'язкових напрямів  підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів освіти. Адже реалії війни вимагають від освітян великих резервів самовладання та саморегуляції, які дозволять перетворити заклад освіти на острівець стабільності та емоційної безпеки. У цих матеріалах ми підготували багато цікавих ідей та корисних порад, які допоможуть педагогам налагодити комфортну психологічну взаємодію з учасниками освітнього процесу та підвищити рівень професійної майстерності:


Подолання негативних явищ в учнівському середовищі

Запобігання та протидія домашньому насильству

Запобігання та протидія домашньому насильству визначено одним із ключових напрямів виховної роботи у закладах освіти.  І це негативне явище дійсно потребує підвищеної уваги освітян, адже через наслідки війни  проблема непорозумінь та негараздів в українських сім’ях значно загострилась. У статті «Алгоритм дій педагогів щодо виявлення та запобігання домашньому насильству» ми підготували огляд методичних рекомендацій щодо запобігання цього негативного явища. 

Попередження булінгу

В умовах війни, коли діти велику кількість часу проводять онлайн, проблема булінгу в закладах освіти набула нових форм і проявів. Спостерігається тривожна тенденція поведінкової агресії та дій з цькування учасників освітнього процесу з використанням електронних комунікаційних мереж. У цих статтях ми підготували декілька порад для педагогів, які допоможуть своєчасно виявити та запобігти випадкам цькування:

Кібербезпека

Небезпечне спілкування з незнайомцями, небажаний контент, кібербулінг, фейки та їх поширення, шахрайство, суїцидальні групи у соцмережах - ці загрози чатують школярів у віртуальному світі майже на кожному кроці. І цей перелік можна продовжувати й продовжувати. Як захистити учнів від потенційних ризиків і реальної небезпеки? У статті «Як навчити учнів основ кібербезпеки: поради та стратегії» ми підготували декілька цікавих ідей, як допоможуть привернути увагу учнів до проблеми віртуальної небезпеки.


Використання інновацій в освітньому процесі

Безсумнівно, штучний інтелект стрімко трансформує освітню сферу, відкриваючи безліч нових можливостей для вдосконалення навчання та викладання. Завдяки цій технології педагоги отримали доступ до потужних інструментів, які дозволили їм оптимізувати свою роботу та створювати інноваційний, захопливий та якісний контент для своїх учнів. У цих статтях ми запропонували багато цікавих ідей, які допоможуть використати цей інноваційний продукт із користю для освітнього процесу:


Професійний розвиток

Підвищення кваліфікації

Підвищення кваліфікації є необхідною умовою для проведення атестації педагогів й проводиться в міжатестаційний період відповідно до норм законодавства. Тож за цей час вчителю потрібно окреслити чіткі орієнтири для розвитку професійних компетентностей та побудувати траєкторію самовдосконалення педагогічної майстерності. У цих матеріалах ми підготували огляди Типових програм та добірки освітніх продуктів «На Урок» за різними напрямами:

Атестація педагогічних працівників

У 2024 навчальному році атестація педагогів проходила за новим Положенням. Команда Освітнього проєкту «На Урок» провела масштабну роботу щодо опрацювання цього документа і спрямувала її на досягнення головної мети – забезпечити дотримання прав педагогів з урахуванням норм законодавства. Тож у цих матеріалах ми узагальнили та систематизували наші напрацювання за цією темою:

Загальні засади

Вимоги до присвоєння кваліфікаційних категорій та педагогічних звань

Слід зазначати, що з метою усунення суперечностей, які існують у чинному документі, та вдосконалення порядку проведення атестації, на початку 2024 року МОН організувало громадське обговорення Проєкту нової редакції Положення. Ключові зміни, запропоновані у ньому, ми розглянули у статті «Проєкт нової редакції Положення про атестацію педагогів: МОН запрошує до обговорення», а ознайомитись з проєктом регуляторного акту, у тому числі і з напрацьованою новою редакцію документа, ви можете на сайті МОН за посиланням.


Бажаєте дізнатися більше про організацію освітнього процесу в 7 класах НУШ? Долучайтеся до наших конференцій та слідкуйте за нашими анонсами! Буде цікаво та корисно!  

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter