Надзвичайні ситуації, в яких можуть опинитися учні, способи захисту та рекомендації щодо проведення виховних годин.

Травень став неспокійним місяцем для українських шкіл – одразу у декількох школах країни діти отруїлися невідомою речовиною. Перший інцидент стався 8 травня: у Черкасах до лікарні просто зі святкової лінійки потрапили понад 50 учнів. За цим послідували аналогічні випадки у Новомосковську та Павлограді (Дніпропетровська область), с. Новоукраїнка (Донецька область) і Миколаєві, а 22 травня надзвичайна ситуація повторилася у Харкові.

На щастя, всі постраждалі були вчасно шпиталізовані, їх життю нічого не загрожує. Тим часом МОН надіслало до департаментів та управлінь освіти, а також безпосередньо до закладів освіти, лист з рекомендаціями підсилити заходи безпеки в місцях перебування дітей дошкільного віку, учнів та студентів. А також:

  • Постійно проводити роз’яснення для учнів, студентів, батьків та працівників щодо поведінки в разі виникнення ситуацій, які загрожують їхній безпеці та здоров’ю. Залучати до такої роботи співробітників Держслужби з надзвичайних ситуацій та правоохоронних органів.
  • Розробити та розповсюдити серед учнів, студентів, педагогічних та науково-педагогічних працівників пам'ятку про правила поводження з виявленими підозрілими предметами.
  • Забезпечити оперативне інформування правоохоронних органів у разі виявлення у закладах освіти та на прилеглих територіях підозрілих осіб або предметів, що можуть становити загрозу здоров'ю та життю.

Точні причини отруєнь невідомі, проте однією з основних версій є отруєння газом з перцевих та сльозогінних балончиків. Можливо, те саме сталося і в інших містах. У зв’язку з цим необхідно провести виховні години та розказати учням, як вони мають поводитися в аналогічних випадках.

Зараз висувається чимало версій з приводу того, що сталося, і одна з них висловлює ймовірність того, що речовину розпилили самі діти. Офіційного підтвердження цьому немає, тим не менш, на початку виховної години необхідно одразу розказати учням, наскільки небезпечні подібні розваги та до чого може призвести отруєння газом.

Чим небезпечне отруєння газом?

  1. При потраплянні на слизову оболонку провокує подразнення, чхання, кашель та сильний нежить.
  2. При потраплянні в очі викликає сильну різь, рясну сльозотечу та блефароспазм (спазм кругового м'яза повік).
  3. При потраплянні у легені може призвести до набряку, що загрожує навіть смертю.

Як правило, вплив сльозогінного газу не є смертельним, але у деяких випадках він може сильно зашкодити людині. У зоні особливого ризику алергіки та хворі на астму.

Що робити, якщо ви опинилися в епіцентрі розпилення газу?

Багато хто з дітей може розгубитися у такій ситуації. Тому до виховної години створіть та роздайте дітям невеличкі пам’ятки з планом дій на випадок отруєння (чи підозри на отруєння) невідомим газом:

  1. За можливості закрийте ніс та рот вологою хустинкою.
  2. Не можна терти руками обличчя чи очі – це збільшує площу опіку. Максимум, що можна зробити, це обережно промокнути уражене місце носовичком або серветкою.
  3. Необхідно часто кліпати очима – інтенсивна сльозотеча допоможе швидше позбавитися від залишків речовини.
  4. Не варто промивати очі та полоскати горло водою – шкідливі речовини добре розчиняються у воді, а подібні процедури лише затримають їх вихід.
  5. Якщо ви носите контактні лінзи, їх необхідно одразу зняти.
  6. Необхідно якнайшвидше вийти на свіже повітря (якщо розпилення сталося у приміщенні).
  7. Подразнювальна дія газу триває від 5 до 30 хвилин. У цей час варто намагатися дихати неглибоко, а також якнайшвидше покинути небезпечну зону. І, зрозуміло, необхідно одразу викликати швидку допомогу.

Також необхідно зауважити, що постраждалим варто надати першу домедичну допомогу. Але при цьому треба пам’ятати, що непрофесійні дії можуть лише погіршити стан потерпілих. А щоб цього не сталося, доречним буде на виховну годину запросити до школи працівників Держслужби з надзвичайних ситуацій та лікарів, які проведуть відповідну роз’яснювальну роботу.

Поводження з підозрілими предметами

Ще одна пам’ятка, яка має бути в учнів, стосується правил поводження з виявленими підозрілими предметами. Ви можете роздрукувати перелік правил та розмістити його у класному куточку, але ще краще, щоб кожен учень отримав власну пам’ятку. Вона може мати таку структуру:

При виявленні на території школи підозрілих предметів, ЗАБОРОНЕНО:

  • наближатися до них;
  • пересувати їх або брати до рук;
  • кидати їх чи завдавати удари;
  • розпалювати поряд багаття та кидати туди предмети;
  • приносити їх до приміщення школи, у клас чи додому.

Якщо ви знайшли підозрілий та потенційно небезпечний предмет, НЕОБХІДНО:

  • негайно повідомити про це дорослих;
  • викликати чергові служби ДСНС (101) та поліцію (102);
  • намагайтеся не використовувати мобільні телефони, у гіршому випадку вони можуть спровокувати вибух;
  • відійти на безпечну відстань;
  • не торкатися знахідки і не допускати, щоб це робили інші.

Всі ці відомості можуть здаватися очевидними та простими, але саме їх знання допоможе вашим учням не розгубитися у небезпечній ситуації та вийти з неї без втрат.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter