Цікаві ідех для оформлення кабінетів фізики та хімії.

Оформлення кабінету завжди грає подвійну роль: з одного боку воно робить класну кімнату привітною, а з іншого – допомагає зануритися у навчання. Ми зібрали кілька ідей, що допоможуть досягти одразу обох цілей, зробивши такі науки як хімія та фізика доступнішими, а запам’ятовування базової інформації простішим.

Сонячна система на стіні

Нерідко саме вчитель фізики викладає астрономію. Тому і окремого класу з астрономії у школі часто немає, а отож відсутнє й відповідне оформлення, що пасувало б до цієї науки. То чому б не додати кілька деталей, пов’язаних із космосом, планетами та галактиками?

Одна з найефектніших ідей – показати, як влаштована Сонячна система. Перетворіть частину стіни на зоряне небо та розмістіть на ньому планети. Завдяки цій візуалізації діти отримають яскравий образ, що раз і назавжди допоможе запам’ятати порядок розташування планет навколо Сонця та їхні розміри. Звісно, не забувайте про масштаб!

Залежно від бажання і можливостей моделі планет можуть бути як об’ємними, так і пласкими

Сучасна таблиця

Таблиця Менделєєва є у кожному кабінеті хімії. Зазвичай її вішають просто над дошкою, адже вона має допомогти учням пригадати атомну масу або порядковий номер елементу під час класної роботи. І перш за все це функціональний, а не дизайнерський елемент. Утім, саме час змінити підхід до цього важливого візуального матеріалу! 

Аби вивести запам’ятовування елементів на новий рівень, спробуйте наступний прийом. Повісьте на стіну наклейки, файли чи навіть невеличкі коробочки, на яких будуть написані назви хімічних елементів. До кожної таблички діти можуть прикріпити ті предмети, що містять вказаний елемент. Звісно, не всі елементи можна знайти у повсякденному житті, але нічого! 

Інший варіант – присвятити таблицю здоровому способу життя. У яких продуктах є ті чи інші елементи? Скільки мікроелементів потрібно вживати щодня, аби бути здоровими? До яких хвороб/наслідків призводить брак певних елементів? Нехай діти знайдуть цю інформацію та впишуть на стіну.

Лайфхак: як допомогти дітям запам’ятати таблицю Менделєєва? Закріпіть на партах таблички з назвами елементів. Звісно, елементів значно більше, ніж парт, тож кожен учень отримає одразу кілька елементів для запам'ятовування. Так діти скоріше запам’ятають необхідну інформацію. 

Науковий метод у мемах

Коли ми займаємося наукою, то маємо робити все послідовно, інакше просто не зможете отримати достовірний результат. Однак, дітям далеко не завжди подобається працювати над усіма етапамии наукового досліду, інколи вони навіть забувають про них. Аби цього не траплялося, створіть просту і доступну схему, за якою працюватимуть учні.

Використовуйте інтернет-меми, аби проілюструвати різні етапи досліду. Діти бачили ці картинки у мережі та з задоволенням розглядають.

Колір вогню

Чи знають діти, що за кольором вогню можна визначити, який елемент переважає у процесі горіння? Можливо, що учням доводилося бачити зелене чи блакитне полум’я у фантастичних фільмах, а тепер, завдяки спеціальній наочності, вони дізнаються, як отримати такий вогонь.  

Повчальні двері

Так, двері теж можуть бути повчальними, адже вони здатні перетворитися на яскраві плакати! Дайте знати – саме тут розташовано кабінет хімії або фізики. На фото нижче можна побачити на що здатні перетворитись двері до кабінетів креативних учителів:

  • схема, що ілюструє процес замерзання води,
  • гасло, присвячене одному з положень фізики «Думай як протон – завжди позитивно!»,
  • згадка про комікси «Хімія створила Халка. Неймовірно. А ким вона зробить тебе?»

Сніжинки з відомими фізиками

Паперові витинанки – прикраса для класу, що не вимагає зусиль, та й матеріалів потрібно мінімум. Найчастіше можна побачити витинанки у вигляді сніжинок, але не варто обмежуватися лише ними. Створіть витинанки, схожі на ті, що представлен на фото (схеми ви знайдете за посиланнями). Унікальні вироби з обличчями відомих фізиків та хіміків – Ервіна Шредінгера, Марії Кюрі та Альберта Ейнштейна – стануть чудовою прикрасою!

Завдяки цим прикрасам ви зможете продемонструвати зв’язок хімії та фізики з щоденним життям. І це точно сподобається учням!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter