Новини

Оголошено переможців конкурсу від БФ Сергія Жадана «Читай-пиши»

Майже півтисячі школярів із Луганської, Донецької та Харківської областей віком 10-17 років узяли участь у конкурсі рецензій на твори українських авторів «Читай-Пиши». Найбільше робіт надіслали з Донецької області.

Переможцями стали школярі з Харкова, Костянтинівки, селища Привілля (Донецька область) та селища Зориківка (Луганська область). Вони створили рецензії на книги Сергія Гридіна «Відчайдушні: повість-детектив», Сергія Бута «Листи з того світу», а також Ані Хромової «Космічні агенти проти сирного монстра» та Іларіона Павлюка «Я бачу, вас цікавить пітьма».

Обирало найкращих професійне жюрі, до складу якого ввійшли: Сергій Жадан, Андрій Курков, Ганна Улюра, Ірина Славінська, Анастасія Музиченко, Ярослав Підгора-Гвяздовський, Таня Стус, Галина Ткачук, Маша Сердюк.

Переможців та переможниць визначали у вікових категоріях 10-13 та 14-17 років, у двох номінаціях: текстові та відеорецензії. Головним подарунком стане літня мандрівка Харковом, де школярі зможуть познайомитися з різними професійними та культурними середовищами. Також діти отримають сертифікати на книжки від видавництва Vivat, який цього року є співорганізатором конкурсу, та корисні ґаджети: планшети (1 місця), смарт-годинники і набори для відеоблогінгу (2-3 місця).

Найкращі текстові роботи учасників будуть надруковані на сторінках Журналу «Однокласник» та на сайті BaraBooka.

Перші місця посіли:

  • текстові рецензії: Микита Любченко з Костянтинівки, Донеччина (11 років) про книгу «Відчайдушні: повість-детектив» Сергія Гридіна і Михайло Мерзляков з Харкова (15 років) про «Листи з того світу» Сергія Бута;
  • відеорецензії: Катерина Дирдіна із селища Привілля, Донеччина (10 років) про «Космічні агенти проти сирного монстра» Ані Хромової й Іванна Рубан із селища Зориківка, Луганщина (16 років) з рецензією на книгу Іларіона Павлюка «Я бачу, вас цікавить пітьма».

Учасники конкурсу торкнулися важливих тем: вони говорили про власний життєвий досвід, війну на Сході України та навіть використовували містичні сюжети.

Важливою частиною проєкту «Читай-Пиши» були зустрічі з дітьми й вчителями у школах і соціокультурних осередках (бібліотеки, хаби) Луганщини та Донеччини. Участь у турі взяли письменник і громадський діяч Сергій Жадан, письменниця й театральна режисерка Юліта Ран та редакторка видавництва Vivat, експертка з дитячої літератури Олена Рибка.

«У школах на Сході України, як загалом і по всій країні, – все тримається на вчителях. І з одного боку це добре, бо свідчить про те, що система дає можливість щось робити, працювати, реалізовуватись. І там, де є зацікавлені і захоплені своєю справою вчителі, з'являються нові активності, формуються простори і спільноти з дітей, а подекуди і батьків. А з іншого – погано, бо це свідчить, що наша освітня система дуже вразлива. Там, де ми маємо пасивних і не зацікавлених учителів, діти мають набагато менше можливостей для отримання якісних знань, розвитку, виходу за межі своїх можливостей. У будь-якому випадку, все тримається на вчителях, якщо вони активні, дієві і готові працювати».

                                                                  Сергій Жадан 

Усього на конкурс надійшло 484 заявки (тоді як у 2020 році заявок було 302), з яких – 342 текстові рецензії і 142 – відео.

Конкурс заснували Благодійний фонд Сергія Жадана та простір дитячого читання BaraBooka, з 2020 його співорганізатором є Український Інститут книги, а з 2021 – і видавництво Vivat. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter