Поговоримо про розвиток творчих здібностей учнів за допомогою онлайн-тестування.

Як онлайн-тести можуть перетворитися на додатковий інструмент розвитку творчого мислення? Як розвивати творчі здібності учнів у початковій школі та навіть під час підготовки до ЗНО за допомогою онлайн-тестування? Відповіді на ці запитання дала під час свого вебінару «Онлайн-тести для розвитку творчого мислення: поради, ідеї, практика» Любов Цукор. 

Творцем, так само як і інтелектуалом, не народжуються. Кожна дитина має необмежений творчий потенціал, але часом ми не встигаємо розгледіти в ній індивідуальність. Але ж варто пам’ятати, що всі діти – талановиті, тож розвивати їхні творчі здібності та креативність необхідно завжди, а не лише у початковій школі або на уроках літератури чи мистецтва. Творчі ідеї можна втілювати і на уроках природничо-математичного циклу, і навіть під час підготовки до ЗНО!

Творча люди здатна зробити все! А що саме розвиватимемо? Творчі здібності, творче мислення чи креативність? Так-так, ми маємо приділити увагу всьому.

Творче мислення – це оригінальність і незвичність ідей, прагнення до інтелектуальної новизни у вирішенні завдання, здатність бачити предмет під новим кутом зору і продукувати ідеї у невизначеній ситуації.

Творчі здібності особистості – це синтез її властивостей і рис характеру, які характеризують ступінь їх відповідності вимогам певного виду навчально-творчої діяльності і які обумовлюють рівень результативності цієї діяльності.

Креативність – творча, новаторська діяльність; новітній термін, яким окреслюються «творчі здібності індивіда, що характеризуються здатністю до продукування принципово нових ідей і що входять в структуру обдарованості як незалежний фактор».

Як використовувати онлайн-тести?

Онлайн-тести можуть стати чудовим допоміжним інструментом для розвитку творчого мислення, оскільки допомагають зацікавити дитину, демонструють неочікувані підходи та тим самим дають поштовх до пошуку нового.

Способи використання онлайн-текстів:

  • класичне тестування;
  • домашня робота;
  • режим реального часу;
  • флеш-картки.

5 практичних прикладів креативних онлайн-тестів

1. Пошук ключової фрази. Спробуйте з правильних відповідей на завдання тесту скласти афоризм, який стане епіграфом до майбутнього твору.

2. Асоціативне мислення. Використовуйте флеш-картки, які дозволяють позбутися шаблонного мислення та надають свободу вибору. Оберіть картинки, які не матимуть однозначних асоціацій, нехай діти підійдуть до відповіді творчо!

3. Розважальні тести. Розвивайте емоційний інтелект та позитивне мислення за допомогою асоціацій. 

4. Прийом «Кола по воді». Спробуйте заховати букви ключового слова у відповідях до завдань, а потім написати твір. Зверніть увагу: необхідно працювати лише з одним словом, не варто використовувати слова з м’яким знаком чи апострофом, кожна відгадана буква стає першою буквою нового слова. Потім можна скласти речення, казку чи щось інше з використанням усіх слів.

5. Вправа «Склади слова». Дайте відповіді на всі запитання тесту та складіть слово з перших правильних відповідей. А може з цього слова можна скласти інші слова?  

Бажаєте дізнатися більше про унікальні особливості онлайн-тестів «На Урок» та отримати практичні приклади створення креативних онлайн-тестів? Перегляньте вебінар Любові Цукор! Приємного та продуктивного перегляду!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter