Огляд вебінару, присвяченого використанню ігрових онлайн-ресурсів.

Якщо ви бажаєте продемонструвати власні досягнення та педагогічну діяльність, поділитися досвідом та допомогти колегам – саме час створити особистий професійний блог! Не варто думати, що це надто складно, навпаки, все цілком реально. Звісно, необхідно знати, як обрати домен і хостинг, налаштувати шаблон блогу, провести пошукову оптимізацію... Про це говорила під час свого вебінару «Особистий професійний блог вчителя: дизайн, контент, просування»

Кожен сам собі блогер

Чому ведення блогів настільки важливе? Невже не можна займатися педагогічною діяльністю, не виставляючи її на публічний огляд? Нажаль (чи на щастя), часи коли ви могли обмежитися виключно власним професійним зростанням, пройшли. Звісно, вчитель може ділити свій час між школою та підготовкою уроків, утім, популяризація власної професійної діяльності займає все більше місце у сучасному світі. 

Ведення блогів допомагає не лише ділитися досвідом та баченням певних речей, але і підтримувати кваліфікацію та отримувати пасивний дохід із реклами чи розміщення партнерських матеріалів. Послуги репетитора чи власні лекції теж можна рекламувати у блозі, перетворивши ваш багаторічний професійний здобуток у соціальний та матеріальний капітал.

Мати власний блог без навичок програміста – це реально?

Блоги стають усе популярнішими, тож не дивно, що з’явилося чимало спеціальних сервісів, що пропонують безкоштовні інструменти для створення якісного міні-сайту/блогу для будь-якого користувача. На подібні платформи (так звані «конструктори») варто звернути увагу людям, які не мають досвіду створення сайту. Подібні сервіси корисні тим, що не потребують капіталовкладень та дизайнерських навичок. Заходячи на сервіс, ви отримуєте набір красивих шаблонів, які можна наповнити власним контентом. 

Серед головних переваг конструкторів варто зазначити:

  • зручність та простоту використання;
  • можливість додавання свого домену за потреби;
  • наявність готових шаблонів дизайну;
  • легкість завантаження матеріалів;
  • надійність – усі файли зберігаються на сервері конструктора.

Найрозповсюдженішими конструкторами блогів на сьогоднішній день є: «Wordpress», «uCoz», «Blogspot», «Wix», «Jimdo».

Із чого почати і як спланувати блог?

Плануючи блог розподіліть роботу на наступні етапи: визначте мету створення блогу; виберіть тематику (найкраще вузькоспеціальну, наприклад «робота з молодшими класами», «викладання біології», тощо); оберіть домен і хостинг, а також, систему керування вмістом («Joomla», «WordPress», «Drupal»); виберіть та налаштуйте шаблони; наповніть блог контентом; займіться пошуковою оптимізацією та просуванням; сформуйте лояльну аудиторію.

Зазвичай блоги педагогів поділяються на наступні підвиди:

  1. Блог-цитатник – містить посилання на інші джерела, надійні сайти з освітньої тематики. У подібних блогах акумулюється чимало корисної інформації, якою, зазвичай, охоче користуються педагоги початківці.
  2. Платформа для спілкування – відрізняється невимушеністю стилю та легким почуттям гумору.
  3. Блог-портфоліо – невеликі блоги, де розміщується портфоліо автора і види послуг, що він надає (репетиторство, дидактичні матеріали, тощо).
  4. Лайфстайл-блог – описує будні педагога. 
  5. Для роботи з учнями – часто використовується як майданчики для дистанційного навчання.
  6. Рекламний ресурс – для популяризації та розповсюдження власних педагогічних надбань.

Бажаєте дізнатися більше про структуру блогу та побачити корисні відео-інструкції з його налаштування? Неодмінно подивіться вебінар «Особистий професійний блог вчителя: дизайн, контент, просування»!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter