Новини

Освітній омбудсмен: Постанова про обов'язкове повернення до України працівників держсектору не стосується вчителів

Кілька тижнів тому великий суспільний резонанс викликала Постанова Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2022 р. № 481, яка визначає, що працівники, члени виконавчого органу та керівники суб’єктів господарювання державного сектору економіки на період воєнного стану можуть працювати за межами України лише у разі службового відрядження, оформленого в установленому порядку. В іншому випадку вони мають повернутися. 

Тоді ж ця постанова була хибно сприйнята деякими керівниками закладів освіти, які чомусь вирішили, що це стосується працівників закладів освіти. Про це пише на своїй сторінці у Facebook освітній омбудсмен Сергій Горбачов: 

«Тому ці керівники неправомірно почали вимагати від працівників закладу освіти повертатися та працювати безпосередньо у будівлях закладів освіти, хоча частина працівників може і має право працювати дистанційно незалежно від того, перебувають вони в Україні чи за кордоном. Особливо небезпечним є такий примус, коли заклад освіти знаходиться у зоні бойових дій або близько до неї, особливо коли у закладі освіти відсутнє укриття чи бомбосховище».

Тому Сергій Горбачов зробив запит до Кабінету Міністрів України з проханням надати роз’яснення щодо того, хто саме підпадає під дію цієї Постанови. 

Важливо: практично всі заклади дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої, позашкільної освіти не є суб’єктами господарювання державного сектору економіки. Тобто працівників закладів освіти Постанова №481 не стосується. 

Так, суб’єктами господарювання державного сектору економіки є суб’єкти, що діють на основі лише державної власності, а також суб’єкти, державна частка у статутному капіталі яких перевищує 50% чи становить величину, яка забезпечує державі право вирішального впливу на господарську діяльність цих суб’єктів. Перелік таких суб'єктів можна знайти в реєстрі на сайті Фонду державного майна України.

У цьому переліку, як зазначає Сергій Горбачов, є лише два заклади освіти. Це державне підприємство «Державний позашкільний навчальний заклад "Перспектива"» (м. Київ) та Київський університет права Національної академії наук України.

Суб’єктами господарювання державного сектору економіки у сфері освіти є чітко визначені окремі державні підприємства, навчально-науково-методичні центри, інститути, спеціалізовані видавництва, науково-виробничі, торговельно-промислові підприємства, підприємства громадського харчування для закладів освіти, підрозділи закладів освіти та інші підприємства, засновником яких є Міністерство освіти і науки України, місцева влада або відповідний заклад освіти.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter