Новини

Освітній омбудсмен закликає владу усунути порушення щодо виплат зарплат працівникам закладів освіти

Із початку повномасштабної війни Служба освітнього омбудсмена отримала чимало звернень від працівників закладів освіти щодо проблем із виплатою заробітної плати, а також щодо примусових відпусток за власний рахунок, тимчасове призупинення трудового договору, відмови виплачувати допомоги на оздоровлення тощо. Про це написав на своїй сторінці у Facebook Освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Місцева влада зазвичай аргументує такі дії нестачею коштів.

Станом на 20 червня 2022 року, з 24 лютого, до Служби освітнього омбудсмен надійшло майже триста звернень (297 звернень) щодо порушення прав виплати заробітної плати. З них 241 звернення – щодо невиплати заробітної плати. Найбільше таких звернень надійшло з областей, де частина територій тимчасово окуповані, або з тих, де ведуться бойові дії, а також із міста Києва:

  • Донецька область – 33;
  • Харківська – 30;
  • місто Київ – 29;
  • Херсонська – 27;
  • Луганська – 17.

Також було отримано 56 звернень щодо примусу до написання заяв на відпустки без збереження заробітної плати. Насправді таких ситуацій набагато більше, але частина педагогів боїться подавати офіційне звернення через тиск керівництва. Особливо часто намагаються змусити написати заяву на відпустку за свій рахунок тих освітян, які виїхали в іншу країну чи стали ВПО. Частину примушують повернутися для заповнення класного журналу, зокрема на тимчасово окуповані території та в зону бойових дій.

Сергій Горбачов зазначив, що всі розуміють, що зараз триває війна, що можливі різні ситуації, але маніпуляції неприпустимі. Так, МОН у відповідь на звернення освітнього омбудсмена, помвідомило, що освітня субвенція, яка спрямовується на оплату праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, надходить на рахунки місцевих бюджетів двічі на місяць. Міністерство освіти і науки України як головний розпорядник коштів за день до кожного траншу надає Державному казначейству лист із інформацією, чи на всі бюджети та чи в повному обсязі перераховувати кошти освітньої субвенції. Кошти освітньої субвенції спрямовуються до всіх місцевих бюджетів своєчасно та в повному обсязі.

Але місцева влада аргументує зменшення зарплат та примус до відпусток за власний рахунок якраз тим, що кошти не надходять (або надходять не в повному обсязі). 

«Освітній омбудсмен та працівники Служби, реагуючи на звернення освітян, звертаються як до органів державної влади для системного вирішення питань, так і до місцевих органів влади, органів управління освітою, закладів освіти. Ми постійно контактуємо різними способами з органами місцевого самоврядування щодо виплати заробітної плати та усунення порушень. Інколи дзвінок чи лист швидко усуває порушення, а інколи місцеві чиновники опираються, спростовують наявність факту порушення або впевнені, що порушення цілком правомірне в умовах воєнного часу. На жаль, практично неможливо допомогти працівникам закладів освіти з виплатами на тимчасово окупованих територіях. Хоча певні дії для цього були зроблені. Зокрема МОН розроблений механізм відновлення казначейського обслуговування на ТОТ». 

                                Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter