Новини

У МОН розповіли про те, як мають бути обладнані шкільні укриття, аби діти могли вчитися офлайн

Яким буде навчання у школах із 1 вересня? Чи дійсно можливо організувати очний освітній процес, як про це нещодавно було оголошено? Про те, яким може бути навчання, розповів в інтерв'ю Ліга.life начальник Головного управління загальної, середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко.

Зараз і МОН, і ОВА, і органи місцевого самоврядування, і органи управління освітою ретельно готуються до початку нового навчального року, намагаючися створити оптимальні безпекові умови. Якщо цього зробити не вдасться, то цілком імовірним є робота у змішаному та дистанційному режимах. Зараз, за результатами аудитів закладів освіти, лише 1500 шкіл в Україні мають укриття, які більш-менш відповідають вимогам (загалом у країні 13 700 шкіл).

«Якщо школа не має бомбосховища, укриття і не має можливості забезпечити якесь найближче приміщення, яке можна використовувати як укриття, тоді ОВА і органи місцевого самоврядування прийматимуть рішення, як ця школа може функціонувати. Зрозуміло, що великі капіталовкладення потрібні, щоб будувати або обладнувати нові укриття. І це навряд можливо в умовах воєнного стану. Але те, що можна, органи місцевого самоврядування повинні робити».

Начальник Головного управління загальної, середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко

За дотримання технічних вимог відповідають ДСНС та Мінрегіон. Але якщо ж говорити про вимоги МОН, то для них важливо, аби якщо в школі в цей день займається 200 дітей і 20 педагогів, то для них має бути обладнане приміщення на 230 місць. 

Органи місцевого самоврядування призначатимуть спеціальні комісії, до яких входитимуть всі технічні спеціалісти, які мають дати висновок про те, що це приміщення може використовуватися як укриття для дітей, педпрацівників та інших працівників школи. Міністерство координуватиме роботу органів місцевого самоврядування.

Обладнувати укриття мають засновники. Юрій Кононенко зауважив, що також можуть бути використані кошти держбюджету, також у МОН розраховують на міжнародну допомогу. Щодо випадків вимагання з батьків школярів грошей для переобладнання укриттів, то Кононенко зауважив, що побори неприпустимі, про такі ситуації необхідно повідомляти МОН.

Орієнтовно на початку серпня вже має бути остаточно відомо, якою буде ситуація в тому чи іншому регіоні, де можливо організувати очний процес, а де неможливо.

«Якщо ми точно знаємо, що в школі укриття на 200 осіб, а у нас вчиться 600, то, на жаль, прийдеться організувати очне навчання в три зміни. Або – змішане навчання. Тут усе залежить від керівника закладу, і це важливо організувати. До початку навчального року кожен заклад має перевірити, за який час діти можуть спуститися з третього поверха, з другого, пройти з першого. Це повинно бути і практично перевірено, і зроблені висновки».

Начальник Головного управління загальної, середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter