Проєктне навчання цілком заслужено лишається одним із найпопулярніших освітніх трендів останніх років. Ще б пак, адже з його допомогою так легко створити на занятті захопливу атмосферу дослідження, показати дітям, як знання, які вони отримують у школі, повʼязані з реальним життям, та зацікавити навіть найскладнішою темою. І ще одна важлива перевага – універсальність. Проектне навчання можна використовувати фактично на будь-якому уроці з будь-якого предмета. 

Завдяки роботі над проєктами учні:

  • отримують додаткову мотивацію до вивчення предмета;
  • вчаться працювати з інформацією та критично її осмислювати;
  • вчаться використовувати набуті знання на практиці;
  • удосконалюють комунікативні навички.

Переваг безліч! Головне – розробити проєкт, який дійсно зацікавить учнів, а це буває дуже непросто! Утім, тут на допомогу вам прийде Персональний помічник сучасного вчителя від «На Урок»

Ідеї від штучного інтелекту

Для того, аби працювати було простіше, для початку створимо чек-лист, який допоможе крок за кроком упевнено йти до мети. Для цього скористаємося інструментом «Чек-листи». У робочій області вказуємо, що саме нам потрібно: «Створи чек-лист підготовки вчителя до створення навчального проєкту учнів». Що ж пропонує ШІ?

Яким має бути ідеальний проєкт? Окрім відповідності навчальним цілям, він також має бути актуальним та цікавим. Адже, погодьтеся, коли дітям цікаво, досягти бажаного ефекту набагато простіше. Для цього експерти радять повʼязувати тему роботи із проблемами сучасності, оскільки завдяки цьому учні бачитимуть, наскільки знання, які вони отримують, важливі для реального життя. 

Спробуємо запитати штучний інтелект, які теми, на його думку, будуть найбільш цікавими. Для цього скористаємося інструментом «Ідеї проєктів». У робочій області вказуємо, що саме нам потрібно: «Запропонуй небанальні ідеї для навчальних проєктів для учнів 7-го класу». Які ж будуть пропозиції?

Насправді ШІ запропонував чимало цікавих тем, які можна розвинути та перетворити на небанальний проєкт, що точно зацікавить учнів. Наприклад, зараз, у нашому глобалізовану світі, більш ніж важливо намагатися якомога більше дізнатися про інші народи (насправді ми нерідко недостатньо знаємо навіть про те, як живуть люди в сусідніх державах): це дозволить краще зрозуміти їх, а отже – встановити міцні звʼязки.

Але маємо враховувати той факт, що насправді в дітей нерідко виникaють зaпитaння щодо доцільності вивчення того чи іншого предметa (aбо ж конкретної теми). Особливо якщо це щось новеньке. Можуть виникнути вони і у випадку роботи над проєктом. Помічник допоможе підготувaти влучні відповіді нa зaпитaння мaленьких дослідників. Для цього обираємо інструмент «Навіщо це знати», а в робочій області вказуємо потрібну тему «Для чого нам досліджувати культурні традиції інших народів?»

Як бачимо, ШІ дав влучні відповіді, які дозволять вам легко (що важливо – швидко) підготувати відповіді навіть на неочікувані запитання. 

Робота над проєктом – серйозне завдання, для виконання якого навряд вистачить одного уроку. Проте й розтягувати роботу теж не варто, тож необхідно із самого початку все чітко розпланувати. На що звернути увагу, які аспекти врахувати? Це запитання також можна адресувати штучному інтелекту. Для цього обираємо інструмент «Чат із видатним діячем» та визначаємося, з ким хочемо поговорити (ми обрали в якості співбесідника Григорія Сковороду). В робочій області вказуємо потрібну тему «Ми з учнями працюємо над проєктом "Дослідження культурних традицій народів Європи". На що варто звернути увагу?».

Обрати цікаву тему – це, безперечно, чудово, але тепер потрібно дібрати також не менш цікаві завдання, які діти розвʼязуватимуть в його межах. Пропонуємо знову звернутися по допомогу до штучного інтелекту. Для цього обираємо інструмент «Ідеї цікавих завдань», а в робочій області вказуємо потрібну тему «Запропонуй цікаві завдання для проєкту "Дослідження культурних традицій народів Європи"». Якою ж буде відповідь ШІ?

 

Отже, основа готова. А далі ви маєте необмежені можливості для її модифікації та покращення. Будь-яку пропозицію ШІ варто розглядати крізь призму вашого досвіду та враховувати особливості класу. Проте штучний інтелект цілком може взяти на себе левову частку рутинної роботи, тож дозволить вам виділити час на творчість, що, погодьтеся, дуже важливо!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter