Огляд освітніх продуктів «На Урок»

Поява штучного інтелекта викликало жваву дискусію в суспільстві. Хтось вважає його загрозою для розвитку інтелектуальних здібностей людини, а хтось - потужним інструментом для оптимізації діяльності та джерелом для натхнення. Наша команда впевнена, що він не може конкурувати з людським розумом, проте здатен значно зекономити час і відкрити нові можливості. Тож саме темі використання інноваційних технологій в освіті буде присвячена наша Всеукраїнська інтернет-конференція «Освітні інструменти сучасного вчителя: штучний інтелект». Під час ефіру ми поговоримо про переваги та недоліки ШІ, наші спікери поділяться власним досвідом щодо використання ШІ у роботі шкільної адміністрації та на уроках різних дисциплін. Також ви матиме змогу долучитись до панельноїї дискусії та поділитись своєю думкою щодо його застосування. 

А ще ми підготували огляд освітніх продуктів «На Урок», які розкривають потенціал використання ШІ в освітньому процесі.

ChatGPT – інноваційний помічник вчителя

Із чого розпочати роботу зі штучним інтелектом? Звісно із запитання «Чим він може бути мені корисним?». Насправді ідей для його використання у  професійній діяльності вчителя безліч! Він може допомогти спростити процес підготовки до уроків, урізноманітнити та персоналізувати навчання, розвивати різні типи мислення учнів та ще багато іншого. У цій статті ви дізнаєтесь, як цей інноваційний продукт може стати у пригоді під час виконання таких завдань: 

  • швидкий пошук інформації;
  • планування уроків;
  • генерація запитань;
  • виготовлення моделей для письма;
  • генерація завдань;
  • вивчення іноземних мов;
  • проведення дебатів і дискусій.

 Як ефективно працювати зі штучним інтелектом

Як отримати максимальну користь від штучного інтелекту? Запорукою ефективності взаємодії є якісні команди, які конкретизують ваші запити. Якщо питання надто розпливчасте або незрозуміле, штучний інтелект може видати нерелевантні або безглузді результати. У цій статті ми підготували декілька порад, які допоможуть сформулювати чітку та  лаконічну підказку ШІ та підвищити шанси отримати правдиву та об'єктивну інформацію. А ще ми конкретизували способи його застосування за різними напрямами навчальної діяльності, які можна використовувати під час:  

  • вивчення нової теми;
  • роботи на уроці та організації зворотного зв'язку; 
  • оцінювання знань учнів.

Поговоримо із видатними діячами минулого: ідеї використання чату «На Урок»

У березні 2023 наша команда презентувала  «Чат «На Урок»: спілкування із видатними постатями минулого». Це перший українськомовний чат, створений для освіти на основі штучного інтелекту, який симулює спілкування з історичними постатями (письменниками, державотворцями, науковцями, винахідниками, митцями) у режимі реального часу. І це чудова можливість не лише захопити учнів вивченням історичних фактів, а й розвивати ключові навички ХХІ століття. Як його використовувати? У  цій статті ми запропонували декілька варіантів для роботи з ним, які можуть здивувати не лише дітей, а й дорослих. Ось один із них: 

Запитайте у визначної постаті про те, чому щось свого часу пішло саме так, а не інакше, і яку роль у певних історичних подіях відіграли конкретні люди. Проаналізуйте, наскільки правильно відповів штучний інтелект? Чи є неточності в його висловлюваннях? А ще можна зосередитися на спірних ситуаціях та навіть подискутувати з ШІ щодо того, чи могла конкретна особистість повести себе інакше в цій ситуації? А що б сталося, якщо б вона дійсно обрала інший варіант поведінки? Як би це змінило історію?

Насправді чудові ідеї для роботи з «Чатом «На Урок»» народжуються миттєво! Варто лише спробувати! І навіть той недолік, що штучний інтелект може помилятися й видавати неточності, можна використати з користю для перевірки знань та розвитку критичного мислення учнів.


Персональний помічник сучасного вчителя: новий інноваційний інструмент на основі ШІ від «На Урок»

У серпні 2023 року нашою командою був презентований  другий потужний продукт для освіти на базі штучного інтелекту. І його функціонал справді вражає! Персональний помічник сучасного вчителя складається з 19 інноваційних інструментів, які дозволить ефективно оптимізувати щоденну роботу педагогів. Тaк, робоча область кожного окремого компонента має свої налаштування, a результaт роботи Помічника може інтегруватися між різними майданчиками. До того ж він працює двома мовами (українською тa англійською), і легко впорається як із текстом, так і з зображеннями, відео чи аудіо. У цій статті ви дізнаєтесь, як Помічник може допомогти вам під час: 

  • створення завдань та вправ;
  • організації роботи;
  • створення матеріалів для уроку;
  • роботи з медіа;
  • пошуку інформації;
  • перекладу тексту.

Штучний інтелект в освіті: ідеї для використання на уроках

Персональний помічник сучасного вчителя може стати у пригоді не лише для планування та організації уроків. Завдяки йому ви зможете підготуватися до проведення позакласних заходів, розробити ефективну систему оцінювання та навіть знайти шляхи подолання викликів, пов'язаних з війною. У цій статті ми підготували декілька практичних прикладів, які демонструють ці можливості та допоможуть вам розробити власний алгоритм роботи. Наприклад, ви дізнаєтесь, як можна майже миттєво створити чек-ліст для підготовки до перших батьківських зборів. Або як за декілька кліків розробити перелік дій щодо надолуження освітніх втрат та створити цікаві завдання, що дозволять визначити готовність школярів до засвоєння нового матеріалу й виявити наявний рівень їхніх знань. За допомогою Помічника не потрібно витрачати багато часу для створення тестових завдань. У цьому матеріалі ми показали, як на базі статті нашого Журналу та запису вебінару можно створити повноцінний тест або флешкартки. А ще, як застосовувати розумний пошук, систематизувати добірку корисних матеріалів за певною темою та мотивувати учнів до вивчення складної теми. 

Вебінари та конференції

Звісно, під час опанування нових технологій досить часто виникає багато запитань. Тож перегляньте наші заходи та дізнайтесь, як на практиці  інтегрувати штучний інтелект в освітню діяльність.

Штучний інтелект у школі: від загальної концепції до практичного застосування

Автор: Богданова Вікторія

Як виник штучний інтелект? У яких сферах його найчастіше застосовують? Як забезпечити дотримання авторського права при роботі з ним? Відповіді на ці та багато інших запитань ви отримаєте, переглянувши цей захід. Лектором розглянуто історію виникнення ШІ та основні галузі застосування, а також проаналізовано етичну проблематику використання можливостей штучного інтелекту в освіті (і не тільки). А ще ви надано поради з використання ШІ як для виконання рутинних завдань, так для здійснення справ творчого характеру.


 Чат «На Урок»: ідеї використання штучного інтелекту в освітньому процесі

Автор: Любов Цукор

Ви вже спробували працювати зі штучним інтелектом? А чи проаналізували його можливості саме для вас та вашої роботи з дітьми? Цей вебінар буде цікавим, і для тих, хто ще вагається розпочати працювати з ШІ, і для досвідчених практиків. Лектором розглянуто загальні можливості та запропоновано універсальні ідеї використання Чату «На Урок» під час освітнього процесу. Не знаєте, чим він буде корисним на уроках української мови чи фізики? Неодмінно перегляньте вебінар та дізнайтесь, як використовувати Чат «На Урок» під час вивчення будь-якого навчального предмета!


Використання штучного інтелекту в роботі вчителя

Автор: Сергій Петрович

Під час вебінару лектор розглянув можливості, переваги та перспективи використання педагогами штучного інтелекту для організації професійної діяльності. Переглянувши його у запису, ви дізнаєтесь про різноманітні  програми, створені на базі штучного інтелекту, та про особливості роботи з чат-ботом ChatGPT. А ще отримаєте поради зі створення і використання освітнього контенту за допомогою ШІ.


Створення візуального контенту для учнів початкових класів за допомогою технологій штучного інтелекту

Автор: Єрьоменко Олена

Сьогодні інструменти штучного інтелекту є не тільки дуже популярними, але й дійсно цінними для урізноманітнення освітнього процесу. Переглянувши вебінар, ви дізнаєтесь про сервіси Scribble Diffusion та Deepdreamgenerator – цифрові ресурси для створення зображень із короткого тексту, малюнка чи фото. Також лектором розглянуто можливості та переваги використання технології штучного інтелекту в початковій школі.


Штучний інтелект: Персональний помічник вчителя від «На Урок»

Автор: Любов Цуков

Чи існує систематизований  комплекс зручних і інтуїтивно зрозумілих у використанні інструментів, адаптованих для роботи українського педагога? Так! І познайомитися з ним ви зможете, переглянувши цей вебінар. Адже саме на ньому було презентовано "Персональний помічник «На Урок»" та продемонстровано його унікальні можливості. Також ви отримаєте практичні поради та цікаві ідеї щодо ефективної роботи з ним під час підготовки до уроків та здійснення педагогічної діяльності.


 Штучний інтелект для організації роботи вчителя: практика використання

(дата проведення - 14.09.2023 о 18.00)

Автор: Любов Цуков

Що може робити штучний інтелект? Чого більше від його використання - шкоди чи користі? Чи на часі залучати в освіту нові інструменти або варто почекати слушного моменту? Вичерпні та категоричні відповіді на ці та інші запитання ви отримаєте, переглянувши вебінар. Також ви дізнаєтесь, як залучати інноваційні інструменти у свою роботу для організації цікавого та продуктивного навчального процесу. А ще лекторка аргументовано розвінчає популярні міфи, пов'язані з використанням ШІ в освіті.


Всеукраїнська інтернет-конференція «Пріоритети в освіті: безпека в інтернеті в умовах війни»

Ця конференція була присвячена питанню безпеки дорослих та дітей в мережі, яке в умовах війни це стало надактуальною проблемою. Наші спікери поділились власним досвідом роботи у цьому напрямі та надали безліч корисних порад, як допомогти учням і дорослим уникнути прихованих ризиків і загроз інтернету. Зокрема Сергій Петрович розповів, як ефективно застосувати штучний інтелект в системі інформаційної безпеки. 


Всеукраїнська інтернет-конференція «Штучний інтелект: виклики та можливості для освіти»

Це був наш перший масштабний захід, присвячений темі використання штучного інтелекту в освіті. Під час ефіру наші спікери надали корисні поради, як інтегрувати сучасні інструменти в навчальний процес, як за їхньою допомогою підвищувати мотивацію та налагоджувати конструктивну взаємодію зі школярами. Тож переглянувши конференцію, ви отримаєте:

  • практичні кейси використання програм з штучним інтелектом в шкільній освіті;
  • практичні приклади використання сайтів з ШІ на уроках громадянської та історичної галузі; 
  • ідеї використання ШІ мовної моделі на прикладі Чат «На Урок»для різних уроків.

Бажаєте дізнатись більше практичних порад щодо використання штучного інтелекту в освітньому процесі? Долучайтесь до нашої конференції

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter