Фільми, що змальовують цікаві вчительські долі та педагогічні ситуації.

Зазвичай ми шукаємо фільми, що розважать чи навчатимуть дітей, утім, учителі теж заслуговують на розваги! Саме тому ми знайшли шість яскравих кінострічок, присвячених видатним учителям. Ці фільми не лише потішать професійну гордість, але і розкриють чимало цікавих педагогічних прийомів, що можна використати під час навчального року.

«Письменники свободи» – методи досягнення неможливого

Фільм заснований на реальних подіях та книзі «Письменники свободи», створеній американською вчителькою Ерін Грувел та її учнями. За сюжетом молода амбітна вчителька влаштовується у школу, яка займається реабілітацією дітей із неблагополучних родин. 

Клас, що дістається Ерін, можна сміливо назвати проблемним. Тут навчаються представники найрізноманітніших національностей, при цьому між ними немає злагоди. Усі тримаються своїх етнічних груп та вкрай вороже ставляться до решти однокласників. Світ цих дітей сповнений небезпек: представники банд вбивають одне одного заради впливу та продажу наркотиків, а полісмени заарештовують їх рідних без жодних на те причин.

Потрапивши у цю атмосферу, вчителька – типова представниця білошкірого середнього класу – береться зруйнувати стіну недовіри між дітьми. Захоплена ідеєю, вона починає вкладати у вчителювання значно більше часу і коштів, ніж планувала, втім, результат того вартий – клас відповідає взаємністю.

«Жовтневе небо» – до зірок!

Сюжет фільму заснований на реальній історії Гомера Хікема (конструктора НАСА) та його романі-бестселері «Rocket Boys: A Memoir».

У дитинстві Гомер був настільки вражений запуском радянської ракети (супутник «Мир», запущений на навколоземну орбіту у 1957 році), що вирішив збудувати власний космічний апарат. Утім, усе не так просто. Гомер мешкає у маленькому шахтарському містечку, його батько вкрай негативно ставиться до «порожніх мрій» та хоче, аби хлопчик теж став шахтарем.

Гомер не збирається зупинятися на шляху до мрії та звертається за підтримкою до друзів і шкільної вчительки, міс Фріди Райлі. Вона вірить у нього та допомагає здійснити запуск експериментальної ракети. 

«Посмішка Мони Лізи» – світ ширший за межі кухні

Середина 20 століття у США, це період украй консервативних поглядів на родину та роль жінки. Така ситуація ставала каталізатором депресій у дружин, які присвятили життя піклуванню про дім та дітей. Події фільму відбуваються у 1953 році, коли розчарування ще не накрило американське суспільство. 

Молода вчителька мистецтв Кетрін Уотсон починає викладати у массачусетському жіночому коледжі Уеллеслі. На своїх уроках вона намагається довести ученицям, що освіта потрібна не для того, аби краще обслуговувати родину, а вступ до університету – не для пошуку підходящого чоловіка. 

Кетрін вчить дівчат приймати самостійні рішення та спиратися на власні таланти, а не шукати опіки від інших. Утім, нові погляди викликають опір не лише консервативного керівництва коледжу, але і деяких учениць, які підтримують звичний порядок речей. 

«Спілка мертвих поетів» – відчуй дух літератури минулого

Як і попередній фільм, ця стрічка змальовує консервативну школу, але цього разу для хлопців. На її вихованців очікує блискуче майбутнє, до якого і мають підготувати суворі порядки навчального закладу. Утім, у навчання раптово вривається дивакуватий викладач літератури – Джон Кітінг, образ якого вітлив відомий комік Робін Вільямс.

Видирати сторінки з підручника, якщо ті пропагують застарілий підхід, залізти на парти, вигукувати бойове гасло вікінгів – це лише деякі з прогресивних методів, що застосовує професор Кітінг. Учитель доводить, що класична література –
це не щось нудне і застаріле, але живе і пристрасне, сповнене почуттів, здатних змінити життя учнів.

Новий підхід допомагає хлопцям краще зрозуміти поезію та розкрити таланти, утім привертає увагу шкільного керівництва, що вважає вільнодумство неприпустимим для підлітків, надаючи перевагу традиції та дисципліні.

«Експеримент 2: Хвиля» – у нас це неможливо!

Роман Сінклера Льюіса «У нас це неможливо!» демонструє прихід фашизму у США, показуючи наскільки швидко та просто людиноненависницькі погляди здатні увійти у будь-яке суспільство. Події фільму відтворюють ситуацію, що насправді відбулася у Америці. А почалося все зі шкільного експерименту.

Події перенесені у сучасну Німеччину, що лише підкреслює ідею фільму, адже учні переконані – фашизм у їхню країну нізащо не повернеться. Німці надто добре вивчили уроки історії. Утім, молодий учитель доводить протилежне: для цього він під час викладання курсу автократії пропонує школярам специфічну рольову гру. Один за одним, під логічними приводами, він вводить ті чи інші елементи нацизму, що швидко перетворює клас на маленьку агресивну диктатуру.

«Тріумф: Історія Рона Кларка» – як контролювати неконтрольований клас

Стрічка заснована на реальній історії американського вчителя Рона Кларка. Його книга «Основні 55 правил для класної кімнати» була у списку бестселлерів 13 тижнів поспіль, її видано у 25 країнах. У 2006 році у Атланті було засновано академію імені Рона Кларка.

За сюжетом молодий учитель, методика викладання якого дозволяє швидко покращити оцінки дітей, переводиться у нову школу. Тут він має «підтягнути» клас, учні якого належать до неблагополучних сімей. Деякі діти неконтрольовані, мають проблеми з законом та дозволяють собі відкрито ображати вчителя. Рон Кларк пройшов кріз зриви та неодноразове бажання здатися, але йому вдається неможливе – зробити з безвідповідальних малолітніх бандитів відмінників.

Звісно, не кожен педагог готовий до таких серйозних випробувань, утім, історії Рона Кларка чи Ерін Грувел доводять – учителі можуть бути супергероями та змінити життя дітей і навіть цілого суспільства. Найвідданішим із них інколи вдається переломити ситуацію там, де опускають руки держава і навіть батьки.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter