Кілька цікавих книжок, які можуть сподобатися учням.

Літо – завжди чудова можливість для того, аби приділити час читанню книжок. Упевнені, що ви завжди радили своїм учням цікаві твори для читання на канікулах. Але оскільки це літо не схоже на інше, то і список літератури може бути особливим. Зараз краще відкинути формальності та забути про якісь обов’язкові романи та оповідання, та порадити учням те, що подобається насамперед вам. Те, що ви вважаєте дійсно корисним. І, звісно, варто приділити особливу увагу саме українській літературі та сучасним авторам.

Що обрати? Багато чого залежить, звісно, від ваших учнів: що їх цікавить, що вони люблять? Ми ж вирішили трошки допомогти та дібрали кілька книжок, які, на наш погляд, будуть і цікавими, і корисними.

«Як я руйнувала імперію», Зірка Мензатюк

Як жили люди в останні роки існування Радянської імперії? А діти? Про те, як воно, жити на зламі епох, ваші учні дізнаються, прочитавши цю чудову повість. Дія повісті відбувається у селі під Чернівцями, куди приїхала влітку до бабусі головна героїня – школярка Яринка. Тут вона знаходить нових друзів, стає учасницею різноманітних кумедних пригод та спостерігає за важливим змінами, що відбуваються в нашій державі. 

«Як я руйнувала імперію» – спроба розповісти дітям про тоталітаризм та пояснити, які жили їхні ровесники в ті часи. Якими були люди, які активно підтримували ідеологію, а якими ті, хто прагнув змін? Ця повість допоможе дітям краще зрозуміти історію своєї країни. 

«Інший дім», Оксана Лущевська

Мати головних героїв книги – Польки та Артема – переїхала до Америки, діти ж залишаються із батьком у Києві та мають навчитися жити в нових обставинах. Діти з усіх сил намагаються триматися та стають ніби талісманами одне одного.

Брат і сестра по черзі беруть слово та розповідають нам про два будинки: новий дім їхньої матері у Піттсбурзі та про свою стару оселю в Києві. Чи стане вона їм дійсно рідною? Персонажі «Іншого дому» прості та живі, це такі самі підлітки, як і ваші учні, в них ті самі проблеми, тож дітям точно буде цікаво! Книжка не подарує готових рішень, але точно може надихнути, спонукати засмислитися над своїми діями та краще зрозуміти себе.  

«Душниця», Володимир Арєнєв

Якщо у вашому класі є поціновувачі фантастики та навіть хорорів, то ця книга точно для них! Тільки уявіть собі інший світ, такий схожий на наш, але з дещо іншими звичаями… У цьому світі ви можете будь-де побачити дивні повітряні кульки, у яких... зберігаються душі померлих людей. 

У головного героя книги, школяра Сашка, помирає дідусь, поет і дисидент, душа якого, звісно, теж опиняється в кульці, яку, як виявляється, потрібно завжди носити з собою, адже лише діти можуть спілкуватися з померлими. Або ж – помістити у величезну вежу, яку називають Душницею. 

Зверніть увагу: книга цікава та підіймає важливі, але непрості та чутливі теми. Тож радьте її насамперед поціновувачам жанру та, звісно, старшокласникам.

«Історія України від діда Свирида»

Чудова книжка для юних поціновувачів науково-популярної літератури та для всіх учнів, які прагнуть дізнатися якомога більше про історію нашої країни. Ця книжка сподобається навіть тим, хто не в захваті від уроків історії та необхідності запам’ятовувати безліч визначних подій та важливих дат. 

Історичні персонажі «оживають» та беруть безпосередню участь у дії, ведуть цікаві діалоги, залучаючи читача до аналізу історичних подій. А скільки тут гумору та іронії! І хоча автор ставиться до фактажу вкрай уважно та з величезною повагою, все одно у книзі насправді мінімум дат, тож підручник вона, звісно, не замінить. А от зацікавити дітей та розширити їхнє уявлення про науку – неабияк допоможе. До речі, порадьте дітям зазирнути на сайт проєкту

«Чарівні істоти українського міфу», Дара Корній

А ваші учні знають, що в Україні живе безліч чарівних істот? Чи знайомі вони із домашніми духами (домовиками, покутніми, хлівниками), духами природи (мавками, русалками, польовиками, поітрулями) та духами-шкідниками? Якщо ні, то саме час зануритися у чарівний світ української міфології та дізнатися, як жили наші предки. 

Дара Корній вивчила та оборобила величезний шар культурної спадщини давніх українців, дослідила неймовірно цікавий химерний світ чарівних істот праукраїнської міфології, і знайомить із ним усіх охочих у серії «Чарівні істоти українського міфу» (наразі є три частини: «Чарівні істоти українського міфу: Домашні духи», «Чарівні істоти українського міфу: Духи природи» та «Чарівні істоти українського міфу: Духи-шкідники». Ці книжки допоможуть дітям дізнатися більше цікавих фактів про українську міфологію (а може – познайомитися з нею вперше) та побачити, якою неймовірною є наша культурна спадщина.

А які книги радите учням ви? 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter