П’ять графічних адаптацій відомих літературних творів.

Як говорити з дітьми на складні теми та подавати серйозний матеріал? Запропонуйте їм графічні романи, що є спрощеними адаптаціями літературних творів та поєднують риси як повноцінного роману, так і коміксу. Кожному вчителю відомо, що під час канікул діти рідко беруться за книги. А от за книжки з картинками, під обкладинкою якої на них чекають якісний літературний сюжет і важливі ідеї, учні можуть узятися із більшою зацікавленістю. 

«Щоденник Анни Франк» – голос підлітка, який почують діти

Книга є розповіддю єврейської дівчинки, яка з приходом до Німеччини нацизму тікає зі своєю родиною до Амстердаму. Невдовзі місто опиняється під німецькою окупацією, тож протягом 25 місяців Анна переховується у столиці Нідерландів. Але сховище було викрито, тож дівчина потрапляє до концтабору Аушвіц, а пізніше – до Берґен-Бельзена. Під час перебування у сховищі Анна вела щоденник, який згодом став всесвітньо відомим. Сьогодні він навіть вивчається у школах багатьох країн світу. 

Хоча графічний роман є спрощеною версією щоденників, він містить прямі цитати з оригіналу та пропонує незвичайні візуальні інтерпретації, додаючи нових шарів та безпосередності цьому класичному твору літератури Голокосту.

«Маленький принц» – казка для дітей і дорослих

Філософська казка від класика світової літератури – Антуана де Сент-Екзюпері – розповідає про дорослішання, відповідальність, свободу та порушує непросту тему пошуку сенсу буття. Образ Маленького Принца, який подорожує планетами, глибоко автобіографічний. Герой не лише наділений зовнішніми рисами автора, а й має схожі вподобання. Він любить довго дивитись на зоряне небо, а в родинному колі мав прізвисько «Король-сонце». 

Адаптація підійде учням від шести до десяти років. Особливо доречною вона буде у школі, де вивчають французьку. Хоча Маленького принца можна читати як у перекладі, так і в оригіналі. Короткі репліки та ілюстрації полегшують читання іноземною мовою, тому книжка підійде для різних вікових категорій.

«Дон Кіхот» – із чим боровся би сучасний лицар? 

Сучасна адаптація не просто спрощує сприйняття твору, а переносить події у сьогодення, роблячи оповідь ближчою сучасному читачу. 

Лицар сумного образу перетворюється на пенсіонера з крихітного німецького містечка; боротьба з вітряками – на протистояння з парком вітрових електрогенераторів, що загрожує спотворити батьківщину головного героя; жеребець Росинант – на старий велосипед; а Санчо Панса – у незграбного школяра в костюмі Бетмена. Головне ж лишається незмінним. «Дон Кіхот» – це трагікомічна історія про феодальне засилля, жадібність і про те, як далеко можуть завести уява та наші ідеали.

«Маус. Сповідь уцілілого» – історія про котів і мишей

Твір отримав Пулітцерівську премію за правдиве відображення Голокосту та подій, що передували знищенню євреїв у нацистській Німеччині. Варто зауважити, що історія є глибоко особистою для автора – Арта Шпігельмана, адже розповідає про життя його батька. І хоча на обкладинці ви знайдете помітку «12+», теми, що порушуються у творі (стосунки батьків і дітей, війна, концтабори, утиски та голод), зацікавлять як підлітків, так і дорослих.

«Колгосп тварин» – моторошна казка про недавнє минуле

Відомий твір Джорджа Орвелла, у якому за образами тварин схована жорстка соціальна сатира. Якщо ви помітили, що учням важко даються складі історичні теми, спробуйте графічний роман, де в алегоричній формі розповідається про часи становлення СРСР та наслідки укладання соціалістичного строю. 

У творі ми стисло описується революція 1917 року, брехливі обіцянки («земля – селянам, заводи – робітникам»), розкуркулення, примусові переселення, репресії, розстріли, мільйони замордованих у сталінських концтаборах. Але найжахливіше – перетворення революціонерів на повну свою протилежність – гнобителів робітничого класу.

Графічні романи чудово підійдуть як для вивчення відомих творів протягом року, так і для літнього читання. Вони сподобаються всім: і учням початкової школи, в старшокласникам. А найбільш серйозні твори можуть стати приводом згадати та повернутися до давно прочитаних книжок.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter