Поговоримо про важливе.

Тепер, в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, вже ні в кого не виникає сумнівів у потребі перегляду системи національно-патріотичного виховання та посилити її. І цілком вчасно МОН затвердило заходи щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання до 2025 року. Пропонуємо детально розглянути, що ж саме планується.

Найважливішим пріоритетом національно-патріотичного виховання є формування ціннісного ставлення особистості до українського народу, Батьківщини, держави, нації.

Шляхи реалізації національно-патріотичного виховання в системі освіти

Насамперед планується провести роботу з удосконалення нормативно-правової бази патріотичного виховання. Зокрема йдеться про підготовку спеціальних документів, удосконалення законодавства, розробку навчальних програм та методичних матеріалів тощо. 

Окремо звертається увага на важливість розробки заходів із інформаційної безпеки, спрямованих на запобігання негативним наслідкам інформаційної війни. І це дійсно надзвичайно важливо, адже інформаційна війна дійсно не зупиняється ані на мить. 

Другий не менш важливий момент – це діяльність у сфері національно-патріотичного виховання органів місцевої влади та місцевого самоврядування. Дійсно, без них навряд вдасться впоратися на 100%. Що ж вони мають зробити? Наприклад, зберегти мережу закладів позашкільної освіти, організувати співпрацю із міжнародними партнерами, підтримувати волонтерські та громадські проєкти, залучати до виховання дітей та молоді учасників бойових дій на Сході України, членів сімей Героїв Небесної Сотні, учасників антитерористичної операції, операції об’єднаних сил, учасників війни рф проти України та їхніх сімей, військових капеланів тощо.

Окремо пропонується створювати міжшкільні ресурсні центри, що забезпечуватимуть викладання предмета «Захист України». Особливу увагу планується приділити реалізації положення про Всеукраїнську дитячо-юнацьку військово-патріотичну гру «Сокіл» («Джура»). І це чудово, адже вона дійсно цікава і точно подобається учням! 

Для створення соціально-педагогічних умов для реалізації національно-патріотичного виховання пропонується:

  • Впроваджувати у школах медіаосвіту, працювати на підвищенням рівня медійної та інформаційної грамотності, патріотичної свідомості, а також розвитком критичного мислення учнів.
  • Здійснювати науково-дослідницьку та освітньо-просвітницьку роботу з відновлення історичної пам’яті про тривалі державницькі традиції України.
  • Проводити тижні правової освіти.
  • Читати літературу, спрямовану на національно-патріотичне виховання.
  • Залучати учасників освітнього процесу до пошуку, охорони, збереження народної культурної спадщини України (пісні, легенди, перекази тощо).
  • Організовувати та проводити фізкультурно-оздоровчі та спортивні заходи, що сприяють національно-патріотичному вихованню.

Зміст і форми національно-патріотичного виховання

Яким, згідно плану, має бути оновлене національно-патріотичне виховання? Воно може реалізовуватися в наступних форматах:

  1. Розробка методичних рекомендацій із національно-патріотичного виховання молодших школярів у позаурочній роботі, де неодмінно будуть наявні теми на кшталт: «Мій родовід», «Моя сім’я в історії рідного міста», «Моє місто в історії моєї країни» тощо.
  2. Проведення виховних годин у форматі зустрічей із волонтерами, учасниками АТО, ООС та війни, яку рф розв'язала і веде проти України. Організація майстер-класів за участю дітей і батьків із виготовлення сувенірів для бійців ЗСУ тощо.
  3. Використання в урочний та позаурочний час українських народних рухливих ігор.
  4. Реалізація виховних проєктів, присвячених творам українських дитячих письменників і композиторів, організація виставок творчих робіт учнів.
  5. Організація екскурсій в інші регіони країни із метою відвідування визначних історичних місць, ознайомлення з пам'ятками української історії та культури.
  6. Проведення тематичних заходів, присвячених героїчним подвигам українських воїнів, боротьбі за територіальну цілісність і незалежність України (наприклад, до Дня пам’яті Героїв Круг, до Дня героїв Небесної Сотні; до Дня захисника України тощо).

Окрема увага приділяється організації інформаційно-просвітницької роботи. Зокрема йдеться про проведення тижнів правової освіти та різноманітних заходів до Дня української писемності та мови. 

Для полегшення роботи вчителя обіцяють підготувати відповідні навчально-методичні посібники та методичні рекомендації, присвячені нашим національним традиціям, а також організувати майстер-класи, круглі столи із залученням розробників змісту національно-патріотичного виховання та громадських організацій.

Щодо викладання предмета «Захист України» 

Окрім утворення раніше вже згаданих міжшкільних ресурсних центрів для забезпечення викладання предмета, планується систематичне оновлення тематичних стендів у кабінетах. При цьому необхідно враховувати як типовий перелік, так і найновіші зразки видів зброї.

Заплановано також проведення різноманітних заходів (тематичних конкурсів, вікторин, змагань тощо) із виховної роботи серед учнів старшої школи щодо їхньої готовності стати на захист незалежності й територіальної цілісності України, та подальшої служби в ЗСУ. Також планується залучати військовослужбовців ЗСУ, учасників АТО та ООС, учасників бойових дій російсько-української війни до проведення навчальних занять із початкової військової підготовки.

А як бачите заходи щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання в поточних умовах ви?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter