Найцікавіше з ресурсу Math Science Music, що дозволить пояснити школярам математичні закономірності у захопливому музичному форматі.

Навчаючись в школі, часто доводилось чути від різних вчителів, що математика і музика споріднені. А як саме – відомо далеко не всім.

Що ми чуємо, коли слухаємо музику? Приємну мелодію. Однак, виявляється, що кожна музична композиція побудована за чіткими математичними законами. Так, знаючи ці закономірності, можна кодувати будь-який трек формулами. А, в свою чергу, сухі математичні формули – перетворити на справжню музику!

Про математичні принципи музичної гармонії

Що таке Math Science Music та які його переваги

Math Science Music – освітня платформа, сенс якої полягає у використанні музики як інструменту для вивчення шкільного курсу математики та природничих наук. Всі матеріали сайту містяться у вільному доступі, тому можуть бути використані приватними та державними школами з будь-якої країни світу.

Пояснення звичайних дробів на прикладі розмірності нот

Як виник проект

Створення проекту Math Science Music було ініційовано головою Інституту джазу Thelonious Monk Хербі Хенкоком. Для нього було мрією життя надихати молодь вивчати математику та інші точні науки, залучаючи музику.

На думку Хербі Хенкока, за допомогою музики можна легко опанувати складні математичні концепції, зважаючи на тісний зв'язок математичних і музичних законів.

Хербі Хенкок (американський музикант, володар 14 премій Греммі та один з найбільш впливових джазових музикантів XX ст.) під час презентації проекту Math Science Music

Проект був реалізований при спільній роботі міжнародних експертів з математики, природничих наук та музики, за підтримки Міністерства Освіти США та  всесвітньої організації ЮНЕСКО. До розробки освітньої платформи долучились також і викладачі з 7 провідних американських університетів.

Презентація проекту Math Science Music відбулася у квітні 2016 року, у міжнародний День джазу. Наразі ресурс англомовний, але розробники обіцяють найближчим часом адаптувати сайт декількома мовами.

Головна концепція та види навчальних матеріалів на Math Science Music

На сайті представлені видеоуроки, ігри та застосунки, що пояснюють співвідношення між музикою і цифрами, музикою і фізичними та біологічними явищами.

Так, викладачі з провідних університетів США у відеоуроках навчають малювати ритми через геометричні пропорції і розповідають, що відбувається з мозком, коли людина слухає музику. Найкращі спеціалісти зрозуміло пояснюють, як розкласти мелодію на партії окремих інструментів, а потім зібрати назад за допомогою знань з алгебри.

Наразі на сайті представлені матеріали з окремих розділів математики для учнів молодшої, середньої та старшої школи, а протягом 2018/2019 років заплановане поповнення матеріалами з природничих дисциплін.

 

Ключові навчальні блоки освітньої платформи Math Science Music

Що цікавого можна знайти на сайті

На освітній платформі міститься безліч корисної інформації, однак ми обрали найбільш цікаві, на наш погляд, ресурси з окремих розділів. Їх використання дозволить вашим учням подивитись на шкільний курс математики під новим творчим кутом.

  • Chrome Music Lab включає 12 тематичних ігрових додатків, кожен з яких присвячений певній темі (створення ритму, що можна використовувати на уроках математики при вивчення дробів; формування спектрограми на прикладі звуку музичних інструментів, який наочно зображує фізичні явища тощо). Сервіси всіх представлених додатків дозволяють імпровізувати, створюючи власні мелодії;
  • OIID – платформа, що дозволяє розкладати музику на окремі треки, мікшувати звуки, створюючи з існуючих нові композиції на основі математичних закономірностей.
  • Mathematics of Music – теоретичний блок, створений викладачами провідних американських вузів, в якому пояснюються принципи комбінаторики та теорії чисел через ритм, тригонометричні закономірності через побудову графіків звукових хвиль, розуміння принципів логарифмів через інтервали між нотами та  опанування принципів стохастичного руху шляхом побудови мелодії звуків).
  • Impromptu – програма, що дозволяє створювати інтерактивні музичні композиції, опановуючи пропорційні числа, коефіцієнти та буквальним чином чути математику.
  • Groove Pizza – програма, за допомогою якої можна з легкістю вивчати кути, принцип побудови геометричних фігур, залучаючи звуки одночасно трьох музичних інструментів в одному з шести стилях виконання.
  • The Biological Fundation of Music – серія відеолекцій, кожна з яких присвячена дослідженням провідних нейробіологів, психологів, музикантів тощо щодо впливу музики на людину.

 

Освітня платформа Math Science Music дозволяє здійснювати навчання найбільш прогресивним чином – з використанням сучасних технологій та із залученням власного творчого потенціалу. Таким чином з використанням інтерактивних додатків Math Science Music можна одночасно збагнути сенс та практичне застосування складних математичних формул і опанувати основи музичної грамотності.

А ваші учні знають про цю платформу?

Ресурс англомовний, як вирішити мовну проблему?

Ресурс є загальнодоступний, всі відео- та текстові матеріали містяться у вільному доступі англійською мовою. Однак, якщо ваша англійська недосконала, то мовний бар'єр можна легко вирішити таким чином:      

Для автоматичного перекладу тексту web-сторінки більш зрозумілою для вас мовою використовуйте браузер Google Chrome (в правому куті адресного рядку пошуку міститься спеціальний маленький значок GR, натиснувши в ньому на Параметри, можна обрати бажану мову автоматичного перекладу).

Для додання титрів українською до англомовного відео використовуйте вбудований сервіс Youtube. Для його активації необхідно натиснути на значок Субтитри у правому нижньому куті віконця Youtube, а далі обрати відповідну мову у Налаштуваннях (Переклад –  потрібна мова). Звісно, переклад далеко не досконалий, але сенс збагнути нескладно.

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter