Найцікавіше з ресурсу BrainFacts, що дозволить вам та вашим учням бути в курсі останніх наукових досягнень з області нейронаук. Опис можливостей 3D моделі мозку для унаочненння уроків анатомії.

Мозок людини – це найбільш складна біологічна структура з відомих людству. Майже 100 мільярдів його нервових клітин живлять всі наші думки, сприйняття, спогади, емоції та дії. Саме це надихає нас будувати міста і змушує дивитися на зірки. Але як влаштований цей надскладний орган?

Для вивчення будови мозку автори шкільних підручників пропонують учням примітивні схеми мозку у розрізі з підписами його відділів. Але чи можна таким чином отримати уявлення, як дійсно влаштований мозок і в чому його унікальність?

 

Група американських спеціалістів розробила інтерактивну віртуальну модель мозку, яку можна розглянути у вільному доступі.

Що таке BrainFacts

BrainFacts – науково-освітня платформа для висвітлення результатів сучасних досліджень стосовно людського мозку, обміну досвідом між провідними світовими спеціалістами з нейробіології, неврології та нейропсихології.

Сайт створений з метою популяризації результатів наукових відкриттів серед спеціалістів та для широкому загалу.

Ресурс англомовний, але за допомогою спеціальної функції браузера Google Chrome, його легко можна адаптувати українською мовою. Покрокова інструкція, як це легко зробити надана в статті про англомовний ресурс для вивчення математики Math Science Music.

Хто створив проект

Проект BrainFacts.org є сумісною ініціативою таких міжнародних організацій:

  • Фонд The Kavli Foundation (міжнародна організація, яка займається популяризацією науки в областях астрофізики, нанонауки, неврології та теоретичної фізики). Фонд започаткував міжнародну премію Kavli, в якій подібно Global Teacher Prize, нагороджують найкращих лікарів світу премією в розмірі 1 млн доларів;
  • Благодійний фонд the Gatsby (організація з 50-літнім досвідом, що займається благодійністю в областях освіти, неврології, у сфері психічного здоров'я тощо);
  • Суспільство нейробіологів – найбільша у світі організація лікарів та науковців, що досліджує мозок та нервову систему. Наразі організація включає понад 37 тис. провідних спеціалістів з 90 країн світу.

Що цікавого можна знайти на ресурсі

На сайті можна почитати матеріали за такими розділами:

  1. Thinking, sensing, behaving – цікаві статті, присвячені особливостям нейробіологічних процесів у мозку в залежності від віку, емоцій та мозкової активності (сон, стан афекту, бадьорість) тощо.
  2. Diseases disorders – добірка статей від провідних спеціалістів, присвячених результатам останніх досліджень щодо хвороб мозку та методів їх ефективного лікування.
  3. Neuroscience in society – науково-популярні статті щодо анатомії мозку і спеціфіки його функціональних процесів.
  4. In LaB – матеріали щодо результатів дослідження мозкових процесів у тварин та людей, останні новини, інтерв’ю з видатними науковцями. 
  5. For Educatorsматеріали провідних педагогів, щодо викладання анатомії та нейробіології у середніх та вищих навчальних закладах.
  6. 3D Brain – тривимірна інтерактивна модель мозку з поясненням функціонального призначення окремих відділів.

Приклади функціональних можливостей інтерактивної 3D моделі мозку

Можливості 3D моделі мозку

Інтерактивна модель людського мозку була розроблена групою спеціалістів з нейробіології на чолі з Меттом Уімстатом та Джеком Сімпсоном.

Головні переваги тривимірної моделі способи її використання у навчальному процесі:

  • Висока роздільна здатність та рухливість. За допомогою миші чи на сенсорному екрані гаджету об'ємну модель можна обертати у будь-якому напрямку, збільшуючи та зменшуючи в сотні разів без втрати роздільної здатності зображення. Таким чином є можливість наочно продемонструвати, як виглядають відділи та окремі складові мозку.

Висока роздільна здатність тривимірної моделі мозку BrainFacts надає можливість детально розглянути

найменші складові частини мозку

  • Опис частин мозку. При наведенні на певну структуру мозку, справа від неї з'являється детальна характеристика її головних функцій. Таким чином можна легше засвоїти навчальний матеріал уроку.
    Список всіх складових мозку. Зліва від віртуальної моделі міститься перелік всіх складових мозку. При натисканні на назву відповідної частини з переліку, вона підсвічується на загальній віртуальній моделі.
  • Виділення головного. При наведенні на певний відділ мозку, контури всіх інших відділів стають ледь помітними. Таким чином структуру, що цікавить в даний момент, можна детально розглянути з різних боків, без зображення сусідніх відділів.

Залучення у навчальному процесі науково-освітньої платформи BrainFacts дозволить вам і вашим учням бути в курсі новин щодо останніх наукових здобутків в області нейронаук. Використання віртуальної 3D моделі мозку під час вивчення анатомії надасть змогу унаочнити навчальний процес та додатково зацікавити школярів на уроці.

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter