Нова очільниця МОН розповідає про зміни, які чекають на систему освіти.

Кілька днів тому Міністерство освіти і науки України очолила Ганна Новосад. Що принесе освіті та освітянам нове призначення? Поки це достеменно невідомо, але спробуємо розібратися у планах нової Міністерки, спираючись на інтерв’ю, які вона вже встигла дати.

1. Новій Українській Школі бути

Нова Міністерка зазначила, що реформи, започатковані Лілією Гриневич, будуть продовжені, й у першу чергу мова, звісно, йде про НУШ. Зміни, що вже відбулися у початковій школі, як свідчать результати моніторингів та досліджень, були високо оцінені суспільством, яке справді давно на них чекало. 

2. Створення якісної профільної школи

Шкільна програма дійсно перевантажена. Перед дітьми стоїть неймовірно складне завдання: розібратися у величезній кількості понять і категорій та запам’ятати безліч інформації. А в останній рік навчання вони ще й мають підготуватися до ЗНО. Тому, аби полегшити життя дітей та отримати на виході зі школи не універсальних солдатів, а людей, які знають, чого вони хочуть, необхідно змінити підхід до старшої школи та зробити її профільною. Тож варто дозволити учням з 9-10 класу обирати певну предметну галузь та заглиблюватися у неї. Важливе завдання профільної школи - забезпечення індивідуальної освітньої траєкторії. Це допоможе привчити дітей робити свідомий вибір, розуміти, що їм дійсно потрібно.

3. Кошти на реформи будуть

Завдяки зусиллям попередньої Міністерки, державою було виділено субвенції на впровадження реформ, і вони будуть збережені, адже дуже важливо підтримати регіони та допомогти їм у закупівлі необхідного обладнання для створення нового освітнього простору. 

4. Контракти з директорами

Пропозиція про укладання контрактів із керівниками шкіл була у проєкті закону «Про освіту», але після першого читання цю норму було відкинуто. Утім зараз депутати повернуться до проєкту першого читання і тепер результат залежатиме лише від них. Сама Ганна Новосад підтримує запровадження контрактів із директорами, адже саме на них як на менеджерів покладена висока відповідальність. І якщо керівник не впорається, контракт можна буде розірвати. 

5. Мережа опорних шкіл розвиватиметься далі

Саме це, на думку Ганни Новосад, дозволить вирішити проблему сільських шкіл, де часто не вистачає ані матеріалів, ані педагогів. До того ж, за рахунок перенаправлення ресурсів, якість освіти в опорних школах буде вищою, ніж у звичайних сільських школах. 

6. Зарплатня

Зараз МОН разом із Міністерством фінансів працює над зміною підходу до системи оплати праці вчителів та вихователів. Але заробітна плата вихователів є повноваженням місцевих органів влади і саме вони вирішують, доплачувати працівникам дитсадків, чи ні. Тому необхідно на державному рівні вирішити, як можна допомогти тим місцевим бюджетам, які не можуть фінансувати зарплатню. Можливе рішення – встановлення державних стандартів заробітної плати і створення умов, за яких рівень доходу педагогів залежатиме не лише від доплат та надбавок (а їх близько 30).

7. Домашні завдання збережуться

Заклик Алли Мазур скасувати нарешті домашні завдання наробив багато галасу в Мережі, але у МОН до таких кроків не готові. Ганна Новосад зазначила, що у початковій школі домашні завдання, згідно з реформою, взагалі не передбачені, а от в основній вони мають бути.

А що з цього важливіше на вашу думку?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter