Новини

Сергій Бабак розповів, що робити вчителям на тимчасово окупованих територіях

Голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак у коментарі «Освіторії» пояснив, що робити вчителям, які опинилися в тимчасовій окупації в різних областях країни. 

«Співпраця з окупаційною владою та викладання за російською програмою буде трактуватися як колабораціонізм (до 2 років позбавлення волі) або як державна зрада (до 15 років). Але виняток становлять учителі, які в умовах окупації працюють за українськими програмами. Такі непоодинокі кейси є в Херсонській області. Тоді за вчителем зберігається і місце роботи, і заробітна плата, а також він не нестиме кримінальної відповідальності».

                    Голова Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак

Як відомо, окупаційна влада на окремих територіях змушує вчителів викладати за російською прогамою. Що робити педагогам у такому випадку? Учитель може припинити трудові відносини, повідомивши про це управління освіти. У такому випадку за ним зберігатиметься його робоче місце і заробітна плата. Як її отримати? Це залежить від ситуації в регіоні. У держбюджеті кошти закладені, тож безпосередні виплати залежать від казначейства та бухгалтерії.

Із цим питанням педагоги мають звернутися до бухгалтера та директора або ж до управління освіти в разі централізованої бухгалтерії. Тут багато залежить від людського фактора: якщо вони в евакуації або не мають можливості вийти на роботу, то затримок зарплати уникнути неможливо. Якщо такий учитель згодом евакуювався, то заробітна плата за ним буде збережена.

У директора відповідальність за співпрацю з окупаційною владою буде збільшена, але й учителі, що співпрацювали з росією, нестимуть повну відповідальність. Покарання ніхто не уникне.

 

 

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter