Новини

Сергій Бабак: Влада збирається підвищити зарплати педагогам після війни

Заробітні плати освітянам можуть підняти після завершення війни. Про це в інтерв'ю виданню Interfax-Україна розповів голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. 

Він нагадав, що підвищення зарплат освітянам було заплановано на 2020 рік, але його відтермінував COVID-19. А потім усі плани знищила повномасштабна війна:

«Що стосується зарплат педагогів. Найбільше я хочу, щоб у них піднялася зарплата, і найбільше цього хоче і Президент. Підняття зарплат педагогам було заплановано в перший рік COVID-19. Але в той момент зрозуміли, що потрібно втримати в країні медичних працівників, щоб вони не поїхали за кордон, бо їм одразу пропонували у Східній Європі дуже привабливі заробітні плати. Тому була необхідність медикам терміново підняти зарплати і домовитися, що наступного року щонайменше до такого самого рівня піднімаємо зарплати педагогам. Та, на жаль, сталася повномасштабна війна, яка знищила всі плани. Але це буде перше, що буде зроблено після війни – підвищення зарплати педагогам».

Також Сергій Бабак зауважив, що влада чудово розуміє, що вчителі, які зараз перебувають за кордоном (за даними МОН – понад 12 тисяч осіб), можуть не повернутися. І причиною можуть стати якраз низькі зарплати. Але підвищити їх раніше наразі неможливо, оскільки всі доходи бюджету йдуть на Збройні сили, а соціальні виплати фінансують міжнародні партнери:

«І говорити їм, що ми тут під час війни вирішили підняти зарплати педагогам – профінансуйте це. Нам наші партнери скажуть: "За всієї поваги, ми намагаємося вам допомагати, суми вимірюються десятками мільярдів доларів, а ви хочете нам ще докинути мільярд?" Ну, або ж брати борг. Це найпростіший популістський вихід: підняти зараз зарплати, взяти в борг гроші, щоб наші діти потім їх віддавали. Ми не можемо собі цього дозволити і не хочемо цього робити».

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter