Новини

Сергій Шкарлет розповів про планування вступної кампанії у 2023 році

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет у своєму Telegram-каналі розповів про планування вступної кампанії у 2023 році. Він наголосив на тому, що ЗНО є та буде механізмом прозорого вступу до закладів вищої освіти. Але потрібно також враховувати і той факт, що в умовах воєнного стану є певні перешкоди щодо його організації та проведення, а безпекова складова та труднощі із логістикою не дозволяють МОН планувати оцінювання в традиційному форматі. 

Саме тому вдосконалене НМТ розглядається як альтернатива ЗНО. Тестові завдання будуть укладені згідно з програмами зовнішнього незалежного оцінювання з відповідних предметів. Наразі, як розповів очільник МОН, планується, що НМТ міститиме обов’язковий та додатковий блоки.

Обов’язковий блок складатиметься з чотирьох предметів:

  • української мови;
  • математики;
  • історії України;
  • іноземної мови (англійська, французька, німецька та іспанська мови на вибір).

Учасники впродовж 90 хвилин виконуватимуть завдання з української мови та математики. Потім планується коротка перерва, після якої вони ще 90 хвилин працюватимуть над завданнями з історії України та іноземної мови.

Передбачено, що в окремий день можна буде скласти додатковий блок НМТ із фізики, хімії чи біології. Їхній результат може замінити оцінку з історії України або іноземної мови. Тестування з додаткових предметів триватиме 75 хвилин.

Старт реєстрації для участі в НМТ заплановано на квітень, а тестування проходитиме в червні – липні 2023 року в межах основної та додаткової сесій.

Для вступу у 2023 році можуть бути використані результати з НМТ 2023 та 2022 років, а також ЗНО 2020-2021 років. 

«Наголошую, що змінити формат проведення вступних випробувань можливо лише після ухвалення відповідного Закону, що є компетенцією Верховної Ради України. МОН надасть більше інформації після внесення законопроєкту на розгляд до парламенту та оприлюднить проєкт Порядку прийому на навчання до закладів вищої освіти в 2023 році для громадського обговорення».

                                             Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter