Огляд нормативних документів

Протягом  15-30 січня триватиме реєстрація вчителів, які виявили бажання взяти участь у сертифікації. Деякі педагоги вже добре знайомі з цією процедурою, а для деяких – це справжня новація. Однак щороку цей процес доповнюється нововведеннями та має певні особливості. Які зміни внесено у Положення про сертифікацію? У які терміни заплановано проведення трьох етапів зовнішнього оцінювання професійних компетентностей педагогів? Якими будуть тести для різних категорій вчителів? Наша команда підготувала огляд ключових нормативних документів, які допоможуть знайти відповіді на ці запитання та успішно підготуватись до сертифікації.


Відповідно до Положення про сертифікацію педагогічних працівників (далі – Положення) участь у зовнішньому оцінюванні може взяти педагогічний працівник, який на момент реєстрації працює на відповідній посаді за основним місцем роботи та має стаж педагогічної роботи не менше двох років.

Учитель має право на проходження сертифікації безоплатно один раз на три роки, а  педагогічний працівник, який не отримав сертифіката, має право на повторне проходження сертифікації не раніше, ніж через рік

Неуспішне проходження педагогічним працівником сертифікації не впливає на результати його чергової (позачергової) атестації, продовження його роботи на відповідній посаді чи застосування до нього будь-яких заходів адміністративного впливу. 

Графік проведення сертифікації

У 2024 році наказом Міністерства від 01.12.2023 №1464 визначено категорії педагогів, які можуть взяти участь у сертифікації, та їхню граничну кількість:

  • вчителі початкових класів – не більше 1500 осіб;
  • вчителі математики, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому циклі базової загальної середньої освіти – не більше ніж 1000 осіб; 
  • вчителі української мови і літератури, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому циклі базової загальної середньої освіти – не більше ніж 1000 осіб;
  • вчителі навчальних предметів (інтегрованих курсів) громадянської та історичної освітньої галузі та/або освітньої галузі «Суспільствознавство» – не більше 500 осіб.

Наказом МОН від 10.01.2024 №20 затверджено графік проведення сертифікації педагогів, який містить такі ключові заходи:

1. Реєстрація педагогів усіх категорій, які виявили бажання взяти участь у сертифікації: 

  • основний етап – 15 - 25 січня;
  • додатковий етап – 26-30 січня.

У випадку, якщо кількість сформованих бланків реєстраційних карток-заяв, досягла граничної кількості, реєстрація педагогічних працівників певної категорії достроково припиняється.

2. Розміщення на інформаційних сторінках учасників листів-викликів для участь у незалежному тестуванні вчителів:

  • початкової школи, української мови та літератури, математики – до 28.02.2024;
  • навчальних предметів (інтегрованих курсів) громадянської та історичної освітньої галузі та/або освітньої галузі «Суспільствознавство» – до 30.08.2024.

3. Проведення незалежного тестування професійних компетентностей вчителів:

  • початкових класів, математики, української мови та літератури – 09.03.2024;
  • навчальних предметів (інтегрованих курсів) громадянської та історичної освітньої галузі та/або освітньої галузі «Суспільствознавство» –14.09.2024.

4. Оголошення результатів тестування, розміщення інформації в кабінетах учасників інформації про допущення/недопущення до наступного етапу сертифікації вчителів:

  • початкової школи, української мови та літератури, математики – до 20.03.2024;
  • навчальних предметів (інтегрованих курсів) громадянської та історичної освітньої галузі та/або освітньої галузі «Суспільствознавство» – до 25.09.2024.

5. Передання Державній службі якості освіти  бази даних учасників сертифікації, які допущені до подальшої участі в сертифікації:

  • вчителів початкової школи, української мови та літератури, математики – до 01.04.2024;
  • навчальних предметів (інтегрованих курсів) громадянської та історичної освітньої галузі та/або освітньої галузі «Суспільствознавство» – до 08.10.2024.

6. Передача до УЦОЯО експертних висновків за результатами вивчення практичного досвіду:

  • вчителів початкової школи, української мови та літератури, математики – після 10.07.2024;
  • навчальних предметів (інтегрованих курсів) громадянської та історичної освітньої галузі та/або освітньої галузі «Суспільствознавство» – 27.11.2024 - 05.12.2024.

Реєстрація для участі у сертифікації

Першим кроком у проходженні сертифікації є добровільна реєстрація, яка проводиться за допомогою вебсервісу, розміщеному на офіційному вебсайті УЦОЯО. Педагог має сформувати бланк реєстраційної картки-заяви шляхом внесення відповідних даних та обрати населений пункт із запропонованого переліку, у якому він бажає проходити незалежне тестування. На сформованому бланку потрібно власноруч зазначити прізвище та ініціали, у спеціально відведених місцях поставити дату заповнення заяви та особистий підпис. Також педагогічний працівник має написати заяву, в якій засвідчити бажання взяти участь у сертифікації та підтвердити факт ознайомлення з Положенням.

Не порушуючи строків реєстрації, вчитель має надіслати рекомендованим поштовим відправленням, або доставити нарочно, або надіслати на офіційну адресу електронної пошти відповідного регіонального центру в електронній формі (у вигляді сканованих копій та/або фотокопій) такі документи:

1. Оформлену реєстраційну картку-заяву.

2. Копію документа, що посвідчує особу. У випадку розбіжності в персональних даних потрібно подати копію відповідного документа (свідоцтво про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові), свідоцтво про шлюб або про розірвання шлюбу).

3. Копію документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім осіб, які отримали паспорт громадянина України у формі картки, та осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків).

4. Довідку із закладу освіти, яка містить таку інформацію:

  • прізвище, ім’я, по батькові (у разі наявності);
  • назву посади з уточненням фаху, за яким працює, та зазначенням того, чи є відповідна посада його основним місцем роботи;
  • загальний стаж педагогічної роботи;
  • стаж роботи на займаній посаді;
  • спеціальність згідно з дипломом про освіту;
  • кваліфікаційну категорію;
  • педагогічне звання (за наявності).

Датою подання реєстраційних документів вважається дата, вказана на відбитку штемпеля відправлення на поштовому конверті, у разі доставки нарочно до регіонального центру – день отримання в установі.

Опрацювання реєстраційних документів здійснюється регіональними центрами протягом 10 календарних днів із моменту їх отримання. Підставами для відмови педагогу в реєстрації є:

  • неподання документів, що підтверджують достовірність інформації, зазначеної в реєстраційній картці-заяві;
  • подання недостовірної інформації;
  • неналежне оформлення документів, необхідних для реєстрації;
  • подання реєстраційних документів особою, яка відповідно до вимог законодавства не має права на проходження сертифікації;
  • подання реєстраційних документів після завершення встановленого строку реєстрації;
  • наявність у педагогічного працівника чинного сертифіката про успішне проходження сертифікації, виданого протягом останніх двох років.

Для кожного вчителя, який успішно зареєструвався, УЦОЯО створює кабінет учасника сертифікації на своєму офіційному вебсайті, а регіональний центр надсилає рекомендованим поштовим відправленням повідомлення, в якому зазначається:

  • інформація, внесена до бази даних учасників сертифікації УЦОЯО;
  • логін та пін-код доступу до кабінету учасника сертифікації та інформація про механізм їх відновлення у разі втрати.

Процедура проведення незалежного тестування у 2024 році

Наказом УЦОЯО від 14.12.2023 № 152 затверджено Правила проходження незалежного тестування фахових знань та вмінь учасників сертифікації у 2024 році (далі – Правила), якими встановлено вимоги до участі вчителів та наслідки їх недотримання. 

Згідно з Правилами не пізніше, ніж за тиждень до початку тестування в кабінеті учасника сертифікації розміщується лист-виклик, що містить інформацію про місце, дату та час проведення (його вчитель роздруковує самостійно). 

Педагогічні працівники мають своєчасно (з 10.15 до 10.50)  прибути до пункту незалежного тестування з вищезазначеним листом та оригіналом документом, що посвідчує особу (у випадку його відсутності або запізнення учасник до пункту тестування не допускається). Якщо під час допуску до пункту оголошено повітряну тривогу, час початку та/або закінчення допуску буде змінено. 

Кожного учасника має бути забезпечено зошитом із завданнями тесту та бланком відповідей, який кодують спеціальною наліпкою зі штрихкодом у присутності учасника сертифікації. 

На виконання тесту відведено 180 хвилин.  Якщо учасник завершив роботу раніше визначеного часу, він має залишити зошит на своєму робочому місці, здати старшому інструкторові бланк відповідей і залишити аудиторію. Учасник сертифікації, який закінчив роботи одним із трьох останніх, має здати бланк відповідей і залишитись в аудиторії до завершення часу, відведеного для проходження тесту. У разі оголошення повітряної тривоги під час тестування, роботу над тестом припиняють, а учасники проходять до укриттів цивільного захисту. Час тривалості повітряної тривоги додають до часу, відведеного для тестування.

Учасник сертифікації має залишити особисті речі у спеціальному відведено місці та виконувати вимоги та вказівки працівників пункту. Крім того, учасникам заборонено:

  • поширювати інформацію про пункти тестування (назви інституцій та їхні назви);
  • використовувати в пункті тестування/укритті цивільного захисту засоби зв'язку, пристрої зчитування, обробки та відтворення інформації;
  • спілкуватися з іншими учасниками щодо завдань тесту, у тому числі під час перебування в укритті;
  • виносити матеріали тестування з аудиторії;
  • копіювати/фотографувати завдання;
  • персоналізувати бланк відповідей. 

У разі фіксації порушення Правил відповідальною особою учасник сертифікації має здати матеріали та залишити пункт тестування.

Програми незалежного тестування

Зміст тестів визначаються Програмами незалежного тестування фахових знань та вмінь учителів, затвердженими наказами МОН:

  • від 05.04.2022 № 294 – для вчителів початкових класів;
  • від 27.02.2023 №208 – для вчителів математики, української мови та літератури;
  • від 09.01.2024 № 16 – для вчителів навчальних предметів (інтегрованих курсів) громадянської та історичної освітньої галузі та/або освітньої галузі «Суспільствознавство».

Програми структуровані відповідно до трудових функцій, визначених Професійним стандартом, й містять такі розділи та підрозділи:

Розділ 1. «Управління освітнім процесом»:

  • планування освітнього процесу; 
  • вимоги законодавства до організації освітнього процесу;
  • оцінювання результатів навчання учнів. 

Розділ 2. «Навчання учнів предметів (інтегрованих курсів)»:

  • комунікація державною мовою з дотриманням норм української літературної мови;
  • система теоретичних знань з освітніх галузей, визначених Державним стандартом; 
  • методики навчання освітніх галузей, визначених Державним стандартом; 
  • створення й підтримка цифрового середовища для ефективного навчання предметів та інтегрованих курсів.

Розділ 3. «Партнерська взаємодія з учасниками освітнього процесу»:

  • психологічні особливості, самооцінка та особливості становлення пізнавальних процесів учнів молодшого шкільного віку; 
  • розвиток емоційно-етичної компетентності вчителя;
  • суб’єкт-суб’єктні відносини вчителя з іншими учасниками освітнього процесу. 

Розділ 4. «Організація освітнього середовища»:

  • організація індивідуального, диференційованого та інклюзивного навчання; 
  • організація безпечного освітнього середовища; 
  • змістове наповнення освітнього середовища.

За 6 років діяльності Освітній проєкт «На Урок» організував понад тисячі цікавих і пізнавальних освітніх заходів для педагогічних працівників. Наші освітні продукти охоплюють максимально широкий перелік тем і дисциплін, які відповідають професійному запиту педагогів і дозволяють ефективно підготуватись до сертифікації. 

Характеристики тестів незалежного тестування фахових знань та умінь учителів

Наказом УЦОЯО від 11.12.2023 №148 затверджено загальні характеристики тесту незалежного тестування фахових знань та умінь учителів початкових класів, учителів української мови та літератури й вчителів математики, а наказом УЦОЯО від 08.12.2023 № 147 – схеми нарахування балів за виконання завдань. Згідно з цими документами тести мають такі особливості:

1. Для вчителів початкової школи:

  • загальна кількість завдань тесту – 90;
  • максимальна кількість балів – 94;
  • форми тестових завдань:

1) завдання з вибором однієї правильної відповіді (1-86).  Кожна правильна відповідь оцінюється в 1 бал, а завдання, в яких вказано неправильну відповідь, вказано більше однієї відповіді або відповіді не надано – в 0 балів.

2) завдання відкритої форми з короткою відповіддю (87-90). Це неструктуроване завдання, яке має основу та передбачає розв'язування задачі з відповідними числовими розрахунками. Кожна правильна відповідь оцінюється в 2 бали, а завдання, в яких вказано неправильну відповідь або відповіді не надано – в 0 балів.

2. Для вчителів української мови та літератури:

  • кількість завдань тесту – 90;
  • максимальна кількість балів – 114;
  • форми тестових завдань:

1) завдання з вибором однієї правильної відповіді (1-82).  Кожна правильна відповідь оцінюється в 1 бал, а завдання, в яких вказано неправильну відповідь, вказано більше однієї відповіді або відповіді не надано – в 0 балів;

2) завдання на встановлення відповідності («логічні пари») (83-90). Ці завдання оцінюються в 0, 1, 2, 3 або 4 бали. За кожну правильно встановлену відповідність учасник отримує 1 бал, а за завдання, в яких не вказано жодної правильної відповідності або відповіді не надано – 0 балів.

3. Для вчителів математики:

  • кількість завдань тесту –75;
  • максимальна кількість балів – 91;
  • форми тестових завдань:

1) завдання з вибором однієї правильної відповіді (63-65). Кожна правильна відповідь оцінюється в 1 бал, а завдання, в яких вказано неправильну відповідь, вказано більше однієї відповіді або відповіді не надано – в 0 балів;

2) завдання на встановлення відповідності («логічні пари») (83-90).   Ці завдання оцінюються в 0, 1, 2 або 3 бали. За кожну правильно встановлену відповідність учасник отримує 1 бал, а за завдання, в яких не вказано жодної правильної відповідності або відповіді не надано – 0 балів;

3) завдання відкритої форми з короткою відповіддю, які передбачають розв'язання задачі (66-75):

3.1.) структуроване завдання (66-69) – має основу та дві частини. Ці завдання оцінюються в 0, 1 або 2 бали. Кожна правильна відповідь оцінюється в 1 бал, а завдання, в яких вказано обидві неправильні відповіді або відповіді не надано – в 0 балів;

3.2.) неструктуроване завдання (70-75). Кожна правильна відповідь оцінюється в 2 бали, а завдання, в яких вказано неправильну відповідь або відповіді не надано – в 0 балів.

Завдання вважається виконаним, якщо учасник незалежного тестування вибрав і позначив відповідь у бланку відповідей (додатковий час на перенесення відповідей не передбачено). Слід зазначити, що бланк потрібно заповнювати ручкою з чорнилом насиченого чорного кольору з дотриманням відповідних інструкцій. 

Відповідно до наказу МОН від 10.01.2024 №20 загальні характеристики тесту незалежного тестування та схем нарахування балів за завдання тестів для вчителів навчальних предметів (інтегрованих курсів) громадянської та історичної освітньої галузі та/або освітньої галузі «Суспільствознавство» мають бути затверджені до 29.03.2024.

Згідно з Положенням учасники сертифікації, які за підсумками проходження незалежного тестування набрали менше ніж 60 відсотків максимальної кількості тестових балів, вважаються такими, що не склали незалежне тестування та не допускаються до участі в наступному етапі сертифікації.

Наша команда щиро бажає вам високих професійних досягнень! У свою чергу ми намагаємось охопити більшість напрямів роботи освітян, щоби кожен педагог мав можливість знайти ідеї для натхнення та вдосконалити професійну майстерність. Тож долучайтесь до нашої спільноти, ділиться власним досвідом і навчайтесь разом із педагогами з усіх куточків України!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter