Цьогоріч у сертифікації педагогів уперше можуть взяти участь учителі української мови і літератури та математики, які викладають у 5-6 класах. Реєстрація для участі стартує вже 1 серпня і триватиме до 11 серпня. 

Це пілотна сертифікація, тож долучитися до неї зможуть не всі охочі, а лише по 500 учителів математики та української мови і літератури. До того ж лише ті, хто має бодай два роки педстажу, та які працюють на посадах вчителів української мови і літератури чи математики за основним місцем роботи.

Сертифікація проходитиме в три етапи:

  1. Незалежне тестування учасників сертифікації.
  2. Самооцінювання освітянами власної педагогічної майстерності.
  3. Вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації.

За перший етап відповідає УЦОЯО, за другий та третій – ДСЯО.

Процедура реєстрації 

Крок 1. Ознайомлення із Положенням про сертифікація педагогічних працівників

Крок 2. Підготовка комплекту реєстраційних документів:

  • копія паспорта громадянина України, а в разі його відсутності – іншого документа, що посвідчує особу;
  • копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера фізичної особи – платника податків або картки платника податків (для особи, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, – копію сторінки паспорта громадянина України, на якій зроблено відмітку з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які отримали паспорт громадянина України у формі картки);
  • довідка із закладу освіти, в якому працює педагогічний працівник (із її форматом можна ознайомитися за посиланням).

Крок 3. Створення та оформлення реєстраційної картки-заяви у спеціальному сервісі.

Для реєстрації в рубриці «Сертифікація педагогічних працівників (незалежне тестування)» потрібно натиснути кнопку «Реєстрація». Перед вами відкриється сторінка реєстрації, де потрібно:

  • уважно зазначити дані в реєстраційній формі;
  • згенерувати бланк реєстраційної картки-заяви, а потім роздрукувати його;
  • заповнити власноруч заяву, підтвердивши в ній бажання взяти участь у сертифікації, 
  • підтвердити факт ознайомлення з Положенням про сертифікацію педагогічних працівників, а потім засвідчити заяву особистим підписом.

Важливо: УЦОЯО звертається до освітян із проханням не створювати реєстраційні картки, якщо ви не плануєте брати участь у сертифікації, або ж не плануєте завершити процедуру реєстрації надсиланням документів до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти. 

Ще один нюанс, на який варто звернути увагу: якщо буде сформовано граничну кількість бланків реєстраційних карток-заяв (тобто по 500 за обома напрямками), то програма не дасть можливості створити реєстраційну картку-заяву.

Крок 4. Формування комплекту реєстраційних документів:

  • оформлена реєстраційна картка-заява;
  • копія паспорта громадянина України (сторінки з фотокарткою, прізвищем, ім’ям та по батькові), а в разі його відсутності – іншого документа, що посвідчує особу педагогічного працівника;
  • копія одного з наступних документів:
  • довідки про присвоєння ідентифікаційного номера фізичної особи – платника податків, або картки фізичної особи – платника податків, або сторінки паспорта, на якій зроблено відмітку з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • сторінки паспорта, на якій зроблено відмітку про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта (для особи, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);
  • довідка із закладу освіти, в якому працює педагогічний працівник.

У разі потреби надається також копія свідоцтва про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові), та / або свідоцтва про шлюб, та / або свідоцтва про розірвання шлюбу (якщо у ваших документах є розбіжності в персональних даних).

Важливо: на копіях документів потрібно написати Згідно з оригіналом (без лапок), поставити підпис, зазначити свої ініціали та прізвище, а також дату засвідчення копії.

Крок 5. Надсилання комплекту документів до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти (це має бути рекомендоване поштове відправлення)

Дата подання реєстраційних документів визначатиметься за відбитком штемпеля відправлення на поштовому конверті. Тобто документи важливо надіслати не пізніше 11 серпня.

Крок 6. Отримання повідомлення учасника сертифікації.

Регіональний центр надішле рекомендованим поштовим відправленням на зазначену в реєстраційній картці-заяві адресу повідомлення щодо результатів реєстрації. Зареєстровані учасники отримають логін та пін-код доступу до кабінету учасника сертифікації на сайті УЦОЯО.

У якому випадку можуть відмовити в реєстрації

Проходження всіх указаних вище кроків не гарантією вашої участі в сертифікації. Регіональний центр може відмовити вам в реєстрації для участі в сертифікації у випадках:

  • відсутності документів, що підтверджують достовірність інформації, зазначеної в реєстраційній картці-заяві;
  • надання недостовірної інформації;
  • неналежного оформлення документів, необхідних для реєстрації;
  • якщо ви не маєте права на проходження сертифікації;
  • надання / надсилання реєстраційних документів після завершення встановленого строку реєстрації;
  • наявності у вас чинного сертифіката про успішне проходження сертифікації, виданого протягом останніх двох років.

Ви також маєте можливість за власним бажанням відмовитися від участі у сертифікації. Для цього потрібно надіслати рекомендованим поштовим відправленням (електронною поштою, доставити нарочно) до відповідного регіонального центру письмову заяву у довільній формі (підійде також її сканована копія), до якої потрібно додати копію (скан) документа, що посвідчує особу. Відповідна заява має надійти до регіонального центру не пізніше ніж за два тижні до початку незалежного тестування. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter