Ключові тези виступу Віктора Немченко.

Погодьтеся, онлайн-ресурсів нині безліч! Іноді й очі розбігаються: які саме обрати для ефективної взаємодії зі школярами? Коли мова йде про вивчення суспільно-гуманітарних дисциплін на дистанційці, вебсервіси як ніколи актуальні. Але важливо поглянути на них критично та обрати саме ті, які точно допоможуть організувати ефективний освітній процес. Такими ресурсами поділився Віктор Немченко в межах Інтернет-конференції «Організація освітнього процесу в умовах дистанційного навчання».

Ідеї для використання онлайн-сервісів 

Перш ніж почати знайомство з онлайн-ресурсами для проведення уроків суспільно-гуманітарного циклу, погляньмо на способи їхнього використання. І, звичайно, ці ідеї можна запозичити у свою професійну скарбничку!

  1. Підготовка вчителя до уроку, самостійної роботи дітей та виховної години: пошук навчальних, методичних та інформаційних матеріалів.
  2. Зацікавлення учнів та урізноманітнення занять: створення візуальних навчальних матеріалів та використання вже готових (наприклад, із бібліотеки «На Урок»).
  3. Новий погляд на тему уроку за допомогою використання історичних джерел (законодавчі акти, епістолярії, архівні матеріали, відеоматеріали, спогади тощо).
  4. Організація ефективного дистанційного навчання, швидкої перевірки чи закріплення знань із теми за допомогою онлайн-тестів.
  5. Підвищення навчальної мотивації школярів, з урахуванням їхніх інтересів та захоплень (наприклад, ігри-стратегії на історичну тематику, соціальні мережі тощо).
  6. Утілення методів проєктно-орієнтованого навчання для згуртування класу та органічного засвоєння нового матеріалу.
  7. Підвищення свого кваліфікаційного рівня, обмін думками та ідеями з колегами, пошук нових методів та прийомів.

Електронна бібліотека Diasporiana

Бажаєте користуватися сотнею відцифрованих книжок? Тоді завітайте до цієї відкритої електронної бібліотеки! Вона дозволяє знайти, опрацювати та завантажити безліч праць, збірників спогадів історичних діячів, дослідників, поетів тощо.

Як використовувати?

  • Як безпечне джерело для пошуку безкоштовних документальних історичних джерел.
  • Як сервіс для проєктної та дослідницької роботи дітей.
  • Як ресурс для дослідницької роботи педагога та підвищення рівня професіоналізму.

Колекція карт Девіда Рамзі

Із цим ресурсом контурні мапи можуть відійти в минуле! Адже Девід Рамзі зібрав понад 150 тис. одиниць колекційних карт, насамперед географічних. У колекції представлені мапи, що були створени ще на початку «епохи початку сучасної картографії».

Besthistorysites

Це безкоштовний англомовний онлайн-ресурс, на якому зібрано та упорядковано величезну кількість посилань на корисні та доступні інтернет-сервіси для вчителів історії. І не тільки! Для вашої зручності ресурси зібрані за такими рубриками: Давня історія, Американська історія, Європейська історія, Сучасна історія, Військова історія, Усна історія, Історія мистецтва тощо.

  • Мовний бар’єр можна подолати, ввімкнувши автоматичний переклад у браузері (для цього потрібно завантажити відповідне розширення).
  • Велика база сайтів для пошуку історичні карти різних епох та регіонів.
  • Можливість знайти цікаві ігри та вікторини на історичну тематику.
  • Посилання на якісні онлайн-сервіси для вивчення історії (онлайн-архіви та бібліотеки, віртуальні галереї тощо).

Draw.io

Планування роботи, систематизація інформації, створення опорних та роздаткових матеріалів… Усе це можна зробити за допомогою одного безковного сервісу! Draw.io є надзвичайно простим інструментом для роботи, особливо в умовах дистанційного навчання. Також є можливість інтегрувати візуальний матеріал із Draw.io у персональний сайт або блог, завантаживши розширення для браузера. 

Коли знадобиться?

  • Для швидкої інтеграції візуальних матеріалів у Google-Документи, Google-Форми, Excel, Dropbox, OneDrive, Chrome.
  • Для створення схем із різних предметів, інфографік, інтелект-мап.
  • Для моделювання родинного дерева, дерева асоціацій тощо.
  • Для проєктної роботи.

Хмари слів

Детальніше про створення хмари слів ми розповідали на вебінарі. Хмара слів (хмара тегів, або зважений список) – це візуальне відтворення списку слів, категорій, міток чи ярликів на єдиному спільному зображенні, що сприяє швидкому запам'ятовуванню будь-якої інформації.

Бажаєте заглибитися у тонкощі роботи кожного з наведених застосунків? Неодмінно перегляньте виступ Віктора Немченко в межах Інтернет-конференції «Організація освітнього процесу в умовах дистанційного навчання».

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter