Нотатки з вебінару Вікторії Шпильової.

За декілька тижнів дистанційного навчання учителя вже мало що може здивувати. І справді, невже є щось нове, недосяжне і дійсно необхідне для навчання? Є. Однозначно, це – скринкасти! Про їхні особливості розказала Вікторія Шпильова під час вебінару «Скринкасти, або форми і методи подачі навчального матеріалу під час дистанційного навчання».

Скринкаст – відеозапис інформації, що виводиться вчителем на екран комп’ютера та часто супроводжується голосовими коментарями. Кожен користувач інтернету хоч раз зіштовхувався зі скринкастами: під час перегляду вебінару, уроку з засвоєння комп’ютерної програми тощо.

Такий формат подачі навчального матеріалу є чудовою альтернативою не завжди ідеальним відеоурокам, коли викладач 45 хвилин розповідає нову тему на камеру. Окрім того,  школярам більш властиво візуальне сприйняття інформації: особливо через презентації, яскраві медіа-матеріали тощо. А скринкасти допоможуть вбити двох зайців одразу: поєднати вчительський виклад матеріалу та улюблений для дітлахів візуальний формат!

Особливості використання скринкастів

  1. Скринкаст має бути організований таким чином, щоб зацікавити учнів, але водночас варто стежити за структурою матеріалу.
  2. Матеріал повинен мати інтуїтивно зрозумілий початок, основу та завершення, подібно до традиційного уроку.
  3. Ролик має тривати максимум 6-9 хвилин, адже втримати учнівську увагу протягом тривалого часу складно.

Практичне створення скринкастів

Аби потрапити у яблучко з вибором програми, що ідеально підійде саме для вас, необхідно розуміти ваші можливості та потреби. Зверніться до тих питань, що цікавлять саме вас.

  1. Як створити скринкаст за два кліки? На допомогу прийде Screencast-o-matic – проста онлайн-платформа, яка може записувати презентацію з вашого комп’ютера та відео з вебкамери. 
  2. Шукаєте українськомовну програму? OBS Studio – безкоштовна програма зі зручним українськомовним інтерфейсом, яка може працювати навіть без доступу до Інтернету. А ще з її допомогою ви зможете редагувати відео.
  3. Мрієте перетворювати презентацію на відео? Вам потрібні CamStudio та Bandicam – комп’ютерні офлайн програми, що дозволяють звичайну презентацію зберегти у відеоформаті.
  4. Швидко та просто відредагувати відео? Сайт OpenShot або вбудована у комп’ютер програма MovieMaker можуть обрізати ролик, накласти необхідні спецефекти, текст, музику тощо.

Більше про цікаві ресурси та особливості їхньої роботи ви можете дізнатися безпосередньо з вебінару, який провела Вікторія Шпильова. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter