Огляд популярних хмарних сервісів, що можна використати в організації роботи школи на всіх рівнях.

Ми звикли говорити про те, що сучасні технології повсякденно супроводжують учителя. На роботі, під час підготовки до уроків, під час відпочинку. Проте часто оминається увагою інше питання – модернізація роботи адміністративної частини школи. Сьогодні здається, що немає альтернативи текам із важливими паперами, безкінечним нарадам до ночі, звітам ледь не за кожним питанням.

Пригадуєте, ще не так давно, секретар використовував у своїй роботі друкарську машинку, набираючи на ній накази, а потім передруковував, бо десь з’являлася помилка. Та колись і це було за щастя, бо раніше все взагалі від руки писалося. І адміністративної звітності було не набагато менше.

З появою комп’ютера та інтернету змінюються підходи та можливості в управлінні закладом освіти. У процесі реформи все більше уваги звертається необхідності компьютеризації системи управління, використанню спеціальних програм, застосунків та онлайн-сервісів. Це вводиться для того, аби спростити діяльність усіх та зробити більшість процесів максимально прозорими.

Зараз багато що вирішує саме час, важливою є швидкість прийняття рішень. Сучасні комп’ютерні технології допомагають економити час, не зменшуючи ефективність роботи. Більш того, такі ресурси дозволяють докорінно змінити освітній процес, з їх допомогою досягається:

  • Підвищення рівня комп’ютерної грамотності у дітей, вчителів, адміністрацій шкіл.
  • Відкриття доступу до необмеженої кількості знань у світовому інформаційному просторі.
  • Створення безпечного місця для зберігання важливої інформації, документації.
  • Реалізація світових тенденцій в освіті та управлінні закладами.

Проте закономірно виникає питання, що ж доцільно використовувати сьогодні? Найбільш очевидними варіантами, що спадають на думку, є:

  • Хмарні сервіси (один з найпопулярніших варіантів – Google Диск).
  • Комп’ютерні програми та мобільні додатки (зокрема, Office 365).
  • Соціальні мережі (передусім Google+ та Facebook).

Усе це направлене на формування нового формату культури управління – без паперів. Робота переноситься в мережу. Зупинимось на двох найпопулярніших ресурсах, які є безкоштовними – середовище Google та Office 365.

Середовище Google

Оптимальна мережа для співпраці між колегами, вчителями та адміністрацією, вчителями та дітьми, їх батьками. Найчастіше Google використовують з такою метою:

  • Планування роботи.
  • Взаємодія з колективом, з класом, батьками учнів.
  • Опитування (його аналіз та поширення в соцмережах).
  • Звітність.
  • Розміщення на Google Диску робочих матеріалів, їх редагування.
  • Онлайн-конференції, наради тощо.

Більшість суто шкільних заходів, організованих адміністрацією школи, можна провести дистанційно: зібрання методоб’єднання, нарада тощо. Якщо потрібно прийняти колективне рішення, достатньо сформувати спеціальну Google-форму, де можна залишити свій відгук чи голос стосовно того чи іншого питання. Усі важливі для школи рішення можуть прийматися в абсолютно прозорому форматі. Так само створюються ключові документи, потрібні вчителеві: публікуються накази, план атестації, інформація по заходах тощо. Є можливість відкривати доступ до документів усім членам колективу чи окремим вчителям.

Що важливо, клас – це маленька школа, де класний керівник є директором. Для педагога важлива не лише ефективна комунікація з класом, якісне планування, зменшення паперової роботи, а й взаємодія з батьками учнів. Більш детально про додатки для класних керівників ми вже говорили, і зауважимо, що наведений список не є вичерпним.

Office 365

Office 365 – це сучасний інструмент, що надає спільний доступ до навчальних матеріалів усім учасникам освітнього процесу (вчителям, учням, батькам). Фактично це служба, що відкриває доступ до електронної пошти та ключових програм пакету Office в онлайн-режимі (Word, PowerPoint, Excel і OneNote). Додатково користувачам стає доступним необмежений обсяг пам’яті у хмарному середовищі.

Окреслимо такі переваги, які можуть оцінити викладачі, школярі та адміністрація шкіл:

  • зручний та звичний інтерфейс;
  • розміщення та редагування даних онлайн;
  • постійний доступ до даних;
  • відсутність реклами, спам-фільтр, блокування листів з ненормативною лексикою;
  • досить просте налаштування;
  • можливість відновити видалені документи протягом 30 днів;
  • здійснення голосових та відеовикликів;
  • скорочення супутніх освітніх витрат;
  • проведення онлайн-конференцій на базі спільного доступу до робочого стола.

Компанія Microsoft запровадила освітню програму, за умовами якої Office 365 Education може надаватися школам безкоштовно.

Залучення інформаційно-комп’ютерних систем для управління закладами освіти, в їх робочий процес виводить на новий рівень співпрацю адміністрації з колективом, вчителів з батьками та дітьми. Робота стає більш відкритою, зрозумілою для всіх учасників процесу. Разом з тим, такий сучасний підхід до управління дозволить кожній школі йти у ногу з часом.

Хочете дізнатись більше за темою? Завітайте на вебінар «Інформаційно-комп’ютерні системи у процесі управління НУШ: можливості мережі», що відбудеться 24 травня о 17.00, на якому Інна Мігунова ділитиметься цінною інформацією, що стосується впровадження технологій у шкільне середовище з метою створення сучасного робочого простору. Буде показано дієві інструменти та способи покращення діяльності закладів освіти.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter