Як зробити урок цікавішим за допомогою головоломок.

Логічне мислення – необхідна навичка для кожної сучасної людини. І розвивати його необхідно ще зі школи. Кажете, вправи на розвиток логічного мислення доречні не на кожному предметі? Аж ніяк! Логіка на уроках української літератури та географії? Легко! Перевірені часом головоломки – судоку та кросворди – доречні завжди.

Кросворди

Посадити дерево, отримати освіту та розгадати надскладний кросворд – три речі, які має зробити кожна успішна людина у житті. Так-так, вам не почулося. А все чому? Тому, що дослідження демонструють позитивний вплив кросвордів на наш мозок:

  • збагачення словникового запасу;
  • зниження рівня стресу;
  • підвищення швидкості мислення;
  • розвиток логічного мислення.

Учителеві не знадобиться багато часу, щоб побачити позитивний вплив головоломок на успішність школярів. Адже кросворд, створений на основі нової теми, допоможе не тільки змінити вид діяльності та відволіктися, а й перевірити, наскількі добре діти засвоїли нову інформацію. Тим паче, що і створити такий кросворд дуже просто, адже у мережі є безліч корисних онлайн-ресурсів.

1. Розвиток дитини – генератор кросвордів

Ресурс має українськомовний інтерфейс та простий функціонал, що дозволяє згенерувати безліч різновидів кросвордів за одними й тими ж запитаннями. Усе, що необхідно, це вписати відповіді у першу колонку, а запитання – у другу. Потім тиснемо на кнопку «Сформувати» та генеруємо кросворд. Не сподобався? Натисніть на кнопку ще раз, із кожним новим кліком на неї головоломка видозмінюватиметься (раніше введені запитання та відповіді лишають незмінними). 

2. StudyStack – багатофункціональні головоломки

Уявіть ресурс, за допомогою якого можна в один клік зробити з вашого тексту безліч цікавих вправ та головоломок! Англомовний, проте інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, має великий функціонал та не менший потенціал для підживлення цікавості учнів до уроку. Окрім того, інтернет-ресурс має безліч готових головоломок із будь-якого предмету, що заощадить час учителя!

Судоку

Але кросворди – не єдиний варіант, спробуйте навчити дітей розгадувати судоку! Традиційна головоломка містить цифри у великому квадраті, де заздалегідь надруковані кілька чисел від 1 до 9. Завдання гравця – заповнити порожні клітинки так, щоб у кожному квадраті 3 × 3 був повний набір чисел від 1 до 9, але при цьому, щоб у великих рядках із 9 клітин цифри не повторювалися. До того ж, у кожного судоку є тільки один правильний варіант рішення.

Дослідження доводять таку користь судоку:

  • покращення пам’яті;
  • зниження ризику хвороби Альцгеймера;
  • покращення навичок глибокої концентрації;
  • розвиток логічного мислення.

Попри беззаперечну користь традиційного кросворда, такий формат головоломки підійде не для кожного предмету. Гуманітарні дисципліни багаті на слова, а не числа, тож судоку має бути відповідним. Утім, правила такої словесної гри збігаються із традиційними для головоломки: слово не має повторюватися ні у горизонтальній лінії, ні у вертикальній. 

1. Word sudoku – словесна головоломка

Англомовний ресурс надає платформу для створення власних судоку з різним рівнем складності. До нумерованого списку слід занотувати необхідні слова, а справа від кнопки «Level» обрати рівень складності від найлегшого (зверху у випадаючому списку) до найскладнішого (знизу). Завантажити таку головоломку можна натиснувши «Create new Word Sudoku Puzzle», а згодом – «Download the Word Sudoku Puzzle».

2. Розвиток дитини – готові судоку за темами

Гра в судоку не має вікових обмежень, і навпаки – відома своїм позитивним впливом на малечу! Розвинути логічне мислення дитини можна за допомогою математичних судоку за різними темами: нерівність чисел, фігури тощо. 



Запропоновані головоломки не тільки зроблять урок цікавішим та поглиблять знання предмету, але й позитивно вплинуть на когнітивні здібності школярів!

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter