Новини

Тривалість навчального року, ведення класних журналів та оплата праці: у МОН надали роз'яснення на період карантину

У Міністерстві освіти і науки України підготували роз'яснення щодо подальшої роботи закладів освіти в умовах карантину. Ми зібрали всю інформацію, що є наразі. 

Режим роботи

Тут поки що нічого не змінюється, вчителі так само мають працювати з учнями дистанційно. Про це йдеться у наказі Міністерства освіти і науки України від 16 березня 2020 року № 406 «Про організаційні заходи для запобігання поширенню коронавірусу СОVID-19»:

  • встановити режим роботи працівників (як педагогічних, так і непедагогічних) із запровадженням гнучкого графіку їх роботи;
  • затвердити заходи щодо виконання працівниками методичної, організаційно-педагогічної роботи, наприклад розроблення індивідуальних планів професійного розвитку (підвищення кваліфікації педагогічних працівників, самоосвіти тощо);
  • визначити заходи щодо збереження систем життєзабезпечення (охоронного режиму);
  • визначити особливості провадження освітнього процесу.

Також у роз'ясненні окремо наголошується на тому, що адміністрація закладу освіти може і має організувати, координувати та здійснювати контроль за виконанням вчителями освітніх програм.

Структура навчального року

Освітній процес у закладах освіти має завершитися не пізніше 1 липня. Якщо ж епідеміологічна ситуація складитиметься таким чином, що карантин буде подовжено, то і терміни навчального року можуть бути змінені. 

У такому разі освітній процес включатиме аналіз виконання навчальних програм, з урахуванням фактично проведених навчальних занять (у тому числі дистанційно) та результатів навчання учнів, здобутих під час карантину.

Ведення класних журналів

У МОН наголошують на необхідності забезпечити академічну свободу педагога, включаючи свободу вільного вибору форм, методів і засобів навчання, що відповідають освітній програмі, з метою впровадженням авторських методик із використанням технологій дистанційного навчання. При цьому робочі години вчителя пропонується рахувати відповідно до навчального навантаження та розкладу занять. Саме тому розклад занять та робочий час мають бути максимально наближені до звичного розкладу.

Щодо класних журналів та іншої важливої документації – її ведення МОН пропонує відкласти до стабілізації епідеміологічної ситуації. Виставлення оцінок та зазначення тем слід здійснювати через електронні та інші наявні засоби. У класному журналі з зазначенням певної дати фіксуються лише навчальні заняття, що були фактично проведені за безпосередньою участю здобувачів освіти. Водночас, якщо виконання освітніх програм здійснюється з використанням технологій дистанційного навчання, за рішенням закладу освіти на відповідній сторінці навчального предмета у класному журналі може зазначатися: тематика навчального матеріалу, домашніх завдань, в також форми роботи (дистанційні онлайн-консультації, відео-уроки, скайп-конференції, тестування тощо).

І важливо – якщо технічної можливості провести оцінювання зараз немає, його треба відкласти до завершення карантину.

Оплата праці сумісникам та трудові відносини

МОН нагадує про рішення Уряду, згідно з яким керівникам закладів освіти державної властності заборонено звільняти працівників без їхньої згоди у період карантину. Щодо сумісництва, то воно передбачає виконання працівником основної роботи (в цьому ж або іншому закладі), то збереження середнього заробітку, яке гарантоване працівникам відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров'я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, здійснюється лише за основним місцем роботи працівника.

Детальніше про роз'яснення від МОН можна дізнатися за посиланням.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter