Новини

У МОН надали роз’яснення щодо антидискримінаційної експертизи підручників

Усі підручники, що готуються до друку за державний кошт, мають проходити антидискримінаційну експертизу. І цього року комісія виявила приголомшливі випадки дискримінації, які необхідно виправити. Про це повідомляється на сайті МОН.

У своєму повідомленні МОН роз’яснило деякі нюанси експертизи, що вже викликала жваві суперечки у мережі:

«Часто антидискримінаційну експертизу називають «гендерною». У цих поняттях є суттєва різниця, адже антидискримінаційна експертиза передбачає виявлення й усунення усіх ознак, за якими може відбуватися дискримінація відповідно до законів України, зокрема, статті 1 ЗУ "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні"». 

Згідно з даними, отриманими після проведення всебічного дослідження, було зроблено висновки, що більшість дітей не зможе знайти у підручниках віддзеркалення себе, своїх рідних та обставин життя. Крім того, підручники містили взагалі неприпустимі для демократичної країни висловлювання на кшталт: «жиди», «негри», «цигани». Також у підручниках зовсім немає героїв, які б репрезентували людей з інвалідністю, а всі особи похилого віку зображуються немічними.

Але найбільше збурила соцмережі рекомендація комісії замінити слово «батьки» на слово «рідні». У МОН надали роз’яснення з цього приводу:

«На жаль, зараз в Україні 3 мільйони дітей проживають у неповних сім’ях, а це –  майже 40%. Йдеться і про дітей, які живуть виключно з дідусями та бабусями, зі старшими братами та сестрами, з тітками та дядьками. Ця ситуація особливо загострена, бо частина дітей втратила своїх батьків внаслідок російської агресії на сході України.

Таким чином завдання в підручнику на кшталт «Разом із батьками складіть розпорядок дня вашої родини» або  «Разом із батьками обговори, де можна гратися» підкреслюють обмежені можливості майже половини українських дітей, змушують їх відчувати власну неповноцінність. Це неприпустимо. Саме тому й запропоновано замінити слово «батьки» на «рідні».

З цієї ж причини висловлюються застереження до макетів підручників, де зображення підбираються виключно з повною сім’єю.»

Також на сайті МОН зазначено, що методологія антидискримінаційної експертизи була розроблена не тільки на основі вітчизняний досліджень, а й з допомогою даних UNIСEF.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter